13 C
Athens
Saturday, April 20, 2024
More

    Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ResearchKit και τις 5 νέες εφαρμογές του [Video]

    Screen-Shot-2015-03-10-at-4.43.31-am

    Όταν η Apple ξεκίνησε χθες το Spring Forward media event της όλη η προσοχή ήταν στραμμένη στο Apple Watch και στην πιθανότητα λανσαρίσματος ενός νέου MacBook. Πλέον τώρα που γνωρίζουμε ακόμη περισσότερα για το πρώτο smartwatch της Apple αλλά και για το νέο 12 ιντσών Retina MacBook υπήρξε και κάτι ακόμη που δημιούργησε αίσθηση και έκπληξη και που δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να παραβλέψουμε. Ο λόγος για το ResearchKit.

    Όπως μας εξήγησε ο Tim Cook και ο Jeff Williams το ResearchKit θα αποτελέσει τον τρόπο με το οποίο οι χρήστες iPhone – στην Αμερική για αρχή – θα έχουν πρόσβαση στην ιατρική έρευνα.

    Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία το ResearchKit είναι “ένα ανοιχτό λογισμικό και πλατφόρμα που θα διευκολύνει ερευνητές και προγραμματιστές στο να δημιουργήσουν εφαρμογές που θα μπορέσουν να φέρουν την επανάσταση στον τομέα της ιατρικής και των φαρμάκων”

    Με άλλα λόγια το iPhone στην τσέπη σας θα μπορέσει στο άμεσο μέλλον να βοηθήσει στην θεραπεία του καρκίνου ή να βοηθήσει στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη κατανόηση ασθενειών όπως το Πάρκινσον.

    Το παραπάνω είναι σίγουρα κάτι που δεν πρέπει να προσπεράσουμε ούτε και να αγνοήσουμε και μας αρέσει ως ιδέα απίστευτα.

    Με το λανσάρισμα του ReasearchKit η Apple προσφέρει και 5 εφαρμογές για διαφορετικές περιπτώσεις συμπεριλαμβανομένου και του Πάρκινσον. Η εταιρεία πιστεύει πως δεν έχουν αλλάξει πολλά στην έρευνα της καταπολέμησης ασθενειών και η χρήση του iPhone θα μπορούσε να ωθήσει αυτή με συλλογή σημαντικών και ουσιαστικών δεδομένων.

    Οι εφαρμογές που προσφέρει η Apple αρχικά είναι για διαφορετικές ασθένειες και σίγουρα αξίζει κάποιος να τις μελετήσει και αν μπορεί αν τις χρησιμοποιήσει. Η Apple δεν θα συλλέγει κανένα δεδομένο από το ResearchKit ενώ οι χρήστες αυτών των εφαρμογών θα μπορούν να δουν τα δεδομένα τους και μέσω γραφημάτων στην Health εφαρμογή αλλά να χρησιμοποιήσουν και άλλα δικά τους δεδομένα.

    Οι εφαρμογές της Apple είναι για αυτούς που υποφέρουν από άσθμα, πάρκινσον, διαβήτη, καρκίνο του μαστού και καρδιοαγγειακές ασθένειες.

    Screen-Shot-2015-03-10-at-4.42.41-am

    Άσθμα

    Δημιουργός η Mount Sinai, από το Weill Cornell Medical College και LifeMap, η εν λόγω εφαρμογή θα βοηθήσει τους ερευνητές να έχουν μια καλύτερη απεικόνιση για το πως ενεργοποιείται το άσθμα σε διαφορετικές περιπτώσεις ασθενών. Η εφαρμογή επιτρέπει επίσης να διαχειριστείτε αυτή την ασθένεια βοηθώντας στην αντιμετώπιση της βάση κάποιον παραγόντων. Για παράδειγμα GPS δεδομένα θα συλλέγονται για να αναδείξουν μια περιοχή που ευνοεί τις κρίσεις άσθματος.

    [Download from App Store here.]

    Πάρκινσον

    Η νέα εφαρμογή της mPower θα βοηθήσει τους ανθρώπους με πάρκινσον να κατανοήσουν καλύτερα την ασθένεια τους και μέσα από ένα έξυπνο τρόπο να μπορέσουν να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα. Οι ερευνητές επίσης θα έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν μια σειρά δεδομένων που θα τους βοηθήσει επίσης στην καλύτερη κατανόηση της ασθένειας αυτής.

    [Download from App Store here.]

    Διαβήτης 

    Η ονομασία της εφαρμογής είναι GlucoSuccess, και έχει δημιουργηθεί από το Massachusetts General Hospital  με σκοπό οι χρήστες της να αντιληφθούν καλύτερα πως παράγοντες όπως η άσκηση και η διατροφή επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους.

    [Download from App Store here.]

    Καρκίνος του Μαστού 

    Η ονομασία της εφαρμογής είναι Share the Journey. Σκοπός της εφαρμογής είναι οι άνθρωποι να καταλάβουν τις επιπτώσεις που έχουν οι χημειοθεραπείες σε βάθος χρόνου. Η εφαρμογή θα μπορεί να προσφέρει ένα καλύτερο επίπεδο ζωής και βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων που έχουν δεχτεί μια τέτοια χημειοθεραπεία.

    [Download from App Store here.]

    Καρδιοαγγειακές ασθένειες 

    Η ονομασία της εφαρμογής είναι MyHeart Counts. Μέσω μιας σειράς ερωτηματολόγιων που θα προσφέρει στους χρήστες της οι ερευνητές θα μπορούν να καταλάβουν καλύτερα πως η καθημερινή άσκηση και δραστηριότητα αλλά και οι επιλογές που κάνουμε καθημερινά έχουν να κάνουν με τέτοιες παθήσεις στην καρδιά.

    [Download from App Store here.]

    http://youtu.be/VyY2qPb6c0c

    Σχολιασμός στο φόρουμ 

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles