18.7 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον Μ1 επεξεργαστή της Apple

    Η Apple και επίσημα ανακοίνωσε τον πρώτο της επεξεργαστή σχεδιασμένο ειδικά για το Mac με την ονομασία M1. Το M1 chip έχει έναν σχεδιασμό 8 πυρήνων μαζί με μια πανίσχυρη Neural μηχανή και GPU, προσφέροντας σημαντικές αλλαγές στην αυτονομία και τις επιδόσεις των Mac.

    Αν λοιπόν σκέφτεστε να αγοράσετε ένα νέο Mac με τον M1 επεξεργαστή παρακάτω σας έχουμε όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε.

    Apple Silicon M1 chip

    Η Apple αρχικά κοινοποίησε τα πλάνα της για την μεταφορά της γραμμής Mac μακριά από τους Intel επεξεργαστές πίσω στο WWDC. Το Mac χρησιμοποιεί Intel επεξεργαστές από το 2006 και έπειτα αλλά αυτή η μετάβαση σημαίνει πως σίγα σιγά όλα τα Macs στο άμεσο μέλλον θα χρησιμοποιούν πλέον τους επεξεργαστές της Apple. Με παρόμοιο τρόπο που έχουμε στα iPhone και iPad με σειρά Α των επεξεργαστών της.

    Με την Apple να έχει τον πλήρη έλεγχο στα Mac σημαίνει πως έχουμε σημαντική ομαλότητα στον τομέα του λογισμικού. Πιο συγκεκριμένα το macOS 11 Big Sur έχει παραμετροποιηθεί ειδικά για τον M1 επεξεργαστή.

    Τα Mac με τον M1 επεξεργαστή μπορούν πλέον να τρέξουν iPhone και iPad εφαρμογές. Αν και οι προγραμματιστές έχουν την επιλογή να μην το κάνουν στο μεγαλύτερο σύνολο σημαίνει πως θα μπορείτε να βρείτε για πρώτη φορά iPhone και iPad εφαρμογές στο Mac App Store.

    • iPhone και iPad εφαρμογές στο Mac μέσα από το Mac App Store
    • Rosetta 2 πλατφόρμα που σας επιτρέπει να τρέξετε εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί για Intel Macs σε Macs με Apple Silicon και κάποιες φορές να έχουμε μάλιστα καλύτερες επιδόσεις για αυτές όπως αναφέρει η Apple
    • Universal εφαρμογές είναι εφαρμογές που έχουν δημιουργεί τόσο για τον επεξεργαστή της Apple όσο και για Intel επεξεργαστές και μπορούν να γίνουν λήψη από το Mac App Store ή το διαδίκτυο

    Όταν ανακοίνωσε τον M1 επεξεργαστή η Apple ανέφερε πως αυτό είναι το πρώτο chip που έχει σχεδιαστεί ειδικά για το Mac. Χρησιμοποιεί μια αρχιτεκτονική 5 nanometer με 16 δις πυκνωτές με την εταιρεία να τονίζει πως έχει σχεδιαστεί για Mac συστήματα όπου το μικρό μέγεθος και η αυτονομία είναι το σημαντικότερο στοιχείο τους.

    Με βάση το παραπάνω ο M1 ηγείται στην βιομηχανία αυτή στις αποδόσεις για κάθε watt. Έτσι τα νέα MacBook Air και MacBook Pro μπορούν να προσφέρουν τόσο σημαντικές βελτιώσεις στον τομέα της αυτονομίας τους σε σύγκριση με τα αντίστοιχα μοντέλα με τους Intel επεξεργαστές.

    Apple M1 CPU

    Στην καρδιά του M1 υπάρχει ένας 8 πυρήνων CPU με 4 πυρήνες υψηλών επιδόσεων και 4 πυρήνες υψηλών αποδόσεων. Η Apple αναφέρει πως είναι οι γρηγορότεροι CPU πυρήνες της βιομηχανίες με την λιγότερη απαίτηση σε ενέργεια.

    Η Apple αναφέρει πως οι 8 πυρήνες αυτοί δουλεύουν για να προσφέρουν απίστευτη ισχύ και δύναμη ακόμη και για τις πιο απαιτητικές δουλειές. Μάλιστα τα πρώτα benchmark τεστ επιβεβαιώνουν όλα τα λεγόμενα για την δυναμική αυτού του νέου επεξεργαστή.

    GPU

    Ο Μ1 στο εσωτερικό του έχει και μια 8 πυρήνων GPU – κάρτα γραφικών – που μπορεί να εκτελέσει 25,000 threads την ίδια στιγμή. Αυτό σημαίνει πως ο επεξεργαστής μπορεί να χειριστεί απαιτητικές δουλειές με ευκολία μιας και όπως αναφέρει και η εταιρεία ο M1 έχει την ταχύτερη κάρτα γραφικών που έχει ενσωματωθεί ποτέ σε έναν επεξεργαστή σε προσωπικό υπολογιστή.

    Τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα; Θα χρειαστεί να δούμε τα πρώτα hands on αλλά θεωρητικά ο χρήστης θα μπορεί να παίζει Apple Arcade τίτλους, να επεξεργαστεί βίντεο, να δώσει σήμα σε 6K οθόνες και πολλά ακόμη με πρωτοφανή ευκολία.

    Neural Engine

    Το M1 chip επίσης φέρνει την Neural Engine της Apple που ηγείται της βιομηχανίας για πρώτη φορά στο Mac. H Neural μηχανή αυτή έχει έναν σχεδιασμό 16 πυρήνων και μπορεί να κάνει 11 τρις ενέργειες το δευτερόλεπτο. Η Apple χρησιμοποίησε αυτή την Neural Engine για πρώτη φορά στο iPhone και iPad με τον Α11 επεξεργαστή πίσω το 2017.

    Η Neural μηχανή έχει σχεδιαστεί ειδικά για να ικανοποιεί ενέργειες μηχανικής μάθησης κατά κύριο λόγο όπως ανάλυση του βίντεο, αναγνώριση φωνής, τεχνητή νοημοσύνη και πολλά ακόμη.

    Apple M1

    Πολλές μοντέρνες εφαρμογές βασίζοντας στην μηχανική μάθηση για τις καθημερινές ενέργειες που κάνουν και έτσι η Neural Engine στο M1 chip παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και δουλεύει παράλληλα με την CPU και την GPU.

    Ενοποιημένη μνήμη και SSD επιδόσεις

    Το M1 chip επίσης συμπεριλαμβάνει μια νέα αρχιτεκτονική ενοποιημένης μνήμης που και αυτή βοηθάει στις βελτιώσεις στις επιδόσεις και την αυτονομία. Όπως αναφέρει η Apple:

    M1 also features a unified memory architecture that brings together high-bandwidth, low-latency memory into a single pool within a custom package. This allows all of the technologies in the SoC to access the same data without copying it between multiple pools of memory, further improving performance and efficiency.

    Σε ότι αφορά τον SSD αποθηκευτικό χώρο η Apple έχει συμπεριλάβει ένα νέο ελεγκτή αποδόσεων αποθήκευσης με AES κρυπτογράφηση για βελτιωμένη ασφάλεια και γρηγορότερες ταχύτητες. Έτσι η εταιρεία αναφέρει πως το M1 Macbook Air μπορεί να προσφέρει 2x ταχύτερες SSD επιδόσεις.

    Secure Enclave και ISP

    Όπως αναμενόταν ο M1 έρχεται και με το Secure Enclave της Apple για την διαχείριση του Touch ID και άλλων ενεργειών ασφαλείας. Αυτό δεν είναι όμως το πρώτο Mac που η Apple ενσωματώνει αυτό το χαρακτηριστικό. Σε προηγούμενα Macs η Apple είχε ενσωματώσει το T1 ή T2 για αυτό τον σκοπό απλά πλέον και αυτό το chip είναι ενσωματωμένο στον M1 επεξεργαστή.

    Η Apple αναφέρει πως το M1 chip έχει τον νεότερο επεξεργαστή σήματος εικόνες για καλύτερες ποιότητας βίντεο με λιγότερο θόρυβο καθώς και βελτιώσεις στο δυναμικό εύρος. Για αυτό τον λόγο λοιπόν και παρά την 720p κάμερα που έχουν τα νέα MacBook Air και MacBook Pro δίνουν καλύτερη ποιότητα εικόνας.

    Apple M1 περιορισμοί

    Το νέο M1 chip της Apple έρχεται και με κάποιους περιορισμούς που είναι αναμενόμενοι αν αναλογιστούμε ειδικά πως είναι ο πρώτος επεξεργαστής που σχεδιάζει η Apple για ένα Mac.

    Τα πρώτα Macs που έρχονται με τον M1 επεξεργαστή είναι τα MacBook Air, Mac mini και 13 ιντσών MacBook Pro. Και τα 3 αυτά μηχανήματα έχουν 2 USB-C θύρες που υποστηρίζουν USB 4 και Thunderbolt. Αυτό μάλλον είναι ένας περιορισμός που προέρχεται από τον Μ1 και την υποστήριξη σε θύρες που μπορεί να προσφέρει.

    Επίσης ο M1 έρχεται με μάξιμουμ 16GB RAM με τους Intel να μπορούν να φτάσουν υψηλότερα. Το ίδια ισχύει και για τον SSD μιας και τα M1 Macs περιορίζονται στα 2TB με τα Intel Macs να μπορούν να φτάσουν στα 4TB και περισσότερα.

    Μια νέα οικογένεια επεξεργαστών

    H Apple ανέφερε πως το M1 chip είναι μόνο η αρχή μιας νέας οικογένειας επεξεργαστών σχεδιασμένοι ειδικά για το Mac.

    *Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.