20.5 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Άποψη: Το iPhone mini θα μείνει για ένα χρόνο ακόμη αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχει μέλλον

    Όπως διέρρευσε αυτή την εβδομάδα η Apple στην iPhone 13 σειρά της και φέτος θα συμπεριλάβει ένα iPhone mini και αυτό είναι ένα θέμα που χωρά πολύ συζήτηση και διαφορετικούς λόγους.

    Apple και μικρότερα iPhones

    Από την στιγμή που η Apple παρουσίασε τα iPhone 6 και iPhone 6 Plus το 2014 η εταιρεία έχει δώσει ώθηση σε συσκευές με μεγαλύτερες οθόνες. Ξεκινήσαμε λοιπόν από τις 4.7 ίντσες και πλέον έχουμε φτάσει στην ναυαρχίδα της Apple που είναι στις 6.7 ίντσες.

    Η Apple έπρεπε να ακολουθήσει και αυτή τον ανταγωνισμό που ήθελε μεγαλύτερες οθόνες μιας και η αγορά κινήθηκε γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση.

    Πάρα αυτά και ακόμη και μετά την παρουσίαση του iPhone 6 η εταιρεία συνέχισε να έχει μικρότερα iPhones. Είχαμε το 1ης γενιάς iPhone SE που ήταν ουσιαστικά ένα μικρότερο iPhone 6s στο σώμα ενός iPhone 5s με μια οθόνη 4 ιντσών και το 2ης γενιάς iPhone SE με μια 4.7 ιντσών οθόνη που πλέον δεν θεωρείτε μεγάλη με τα σημερινά δεδομένα.

    Και έχουμε και το iPhone 12 mini που ακολούθησε μια διαφορετική γραμμή από τα υπόλοιπα μικρότερα iPhones που παρουσίασε η Apple μέσα στα χρόνια. Σε αντίθεση με τις 2 γενιές του iPhone SE το iPhone 12 mini είναι αυτό που λέει το όνομα του, ένα μικρότερο iPhone 12. Έχει ακριβώς τον ίδιο επεξεργαστή, ίδια τεχνολογία οθόνης, κάμερες, σχεδιασμό απλά έρχεται σε ένα μικρότερο σασί.

    Τι πήγε λάθος με το iPhone 12 mini;

    Παρά το γεγονός πως το iPhone SE ποτέ δεν θεωρήθηκε ναυαρχίδα της Apple πάρα αυτά τα νούμερα σε πωλήσεις του ήταν εντυπωσιακά σε πολλές χώρες φτάνοντας μάλιστα στο τοπ 10 συσκευών με τις περισσότερες πωλήσεις.

    Πώς τα πήγε το iPhone 12 mini;

    Αν και τα iPhone 12 και iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max σημείωσαν εντυπωσιακά νούμερα πωλήσεων δεν μπορεί να πει κάποιος και για το iPhone 12 mini. Η Apple δεν αναφέρει συγκεκριμένες πωλήσεις για κάθε μοντέλο της iPhone γραμμή αλλά αναλυτές και εταιρείες έρευνας έχουν δείξει ότι οι πωλήσεις του iPhone 12 mini ήταν κάτω των εκτιμήσεων της Apple. Για παράδειγμα το 2ης γενιάς iPhone SE είχε το 22% των πωλήσεων iPhones στην Αμερική όταν κυκλοφόρησε την ίδια στιγμή που το iPhone 12 mini κατάφερε να πάρει μόλις ένα 6% των πωλήσεων iPhones όταν εμφανίστηκε στην αγορά.

    Το λάθος λοιπόν της Apple έχει να κάνει κατά την γνώμη μας με την πολιτική τιμολόγησης της συσκευής. Ενώ το iPhone SE ήταν μια οικονομική συσκευή κοντά στα $400 το iPhone 12 mini ξεκινάει από τα $700 και έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με τα iPhone 12 μοντέλα.

    Η μικρότερη του οθόνη ακόμη και η μικρότερη του μπαταρία δεν το έκαναν ιδανικό για την αναπαραγωγή περιεχομένου, gaming ή για καθημερινή συχνή χρήση.

    Οι καταναλωτές λοιπόν για μια συσκευή που στοιχίζει $700 περιμέναν περισσότερα….. Επίσης ο αριθμός τον χρηστών που αναζητάει πλέον στην αγορά μια συσκευή σε αυτές τις διαστάσεις με μια μικρότερη οθόνη έχει πέσει πολύ.

    Έχει το iPhone mini μέλλον;

    Για το άμεσο μέλλον το iPhone mini θα δηλώσει παρών. Έτσι όλα δείχνουν πως η Apple θα παρουσιάσει ένα iPhone 13 mini παρά το γεγονός πως οι πωλήσεις του iPhone 12 mini δεν ήταν αυτές που περίμενε.

    Δεν θα είχε νόημα για την Apple να το αφαιρέσει από την γραμμή των iPhones ένα μόλις χρόνο μετά την αρχική του παρουσίαση. Θα ήταν μια επένδυση μετά τελείως χαμένη. Επίσης μιας και η iPhone 13 σειρά θα έχει τον ίδιο σχεδιασμό με την iPhone 12 αυτό σημαίνει πως κάποια εξαρτήματα του iPhone 12 mini θα χρησιμοποιηθούν με ευκολία από την Apple στο iPhone 13 mini.

    Πιστεύουμε όμως πως το 2021 θα είναι η τελευταία χρονιά του. Σύμφωνα με τον πάντα αξιόπιστο αναλυτή Ming-Chi Kuo η 2022 iPhone γραμμή θα έχει δύο 6.1 ιντσών iPhone μοντέλα και 2 6.7 ιντσών μοντέλα που σημαίνει πως το iPhone mini δεν θα ανανεωθεί.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.