23.3 C
Athens
Wednesday, April 24, 2024
More

    Το FBI απέκτησε πρόσβαση στο iPhone 5C του τρομοκράτη χωρίς την βοήθεια της Apple

    tim-cook-fbi

    To υπουργείο δικαιοσύνης απέσυρε όλες τις δικαστικές ενέργειες απέναντι στην Apple μετά από την ανακοίνωση ότι το FBI κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στο iPhone του τρομοκράτη χωρίς την βοήθεια της εταιρείας.

    H Apple και το FBI είχαν ξεκινήσει μια δημόσια δικαστική διαμάχη για το αν ή όχι η εταιρεία θα έπρεπε να δημιουργήσει μια backdoor – μυστική είσοδο στο λογισμικό της. O Tim Cook δημόσια αρνήθηκε να δώσει την άδεια για κάτι τέτοιο τονίζοντας πως αυτό θα αποδυνάμωνε την ασφάλεια εκατομμύρια iOS χρηστών.

    Επίσης η Apple σθεναρά υποστήριξη πως η συμμετοχή της σε κάτι τέτοιο ή ακόμη και στην δημιουργία ενός νέου iOS για αυτό τον σκοπό θα ήταν ενάντια στα δημοκρατικά της δικαιώματα τονίζοντας με κάθε τρόπο τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα είχε μια τέτοια απόφαση

    Το FBI από την πλευρά του ζήτησε τελικά την βοήθεια της Ισραηλινής εταιρείας ασφαλείας Cellebrite έτσι ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στο iPhone του τρομοκράτη. Η μέθοδος τελικά της εταιρείας επέτρεψε στο FBI να κάνει crack την συσκευή και να ξεπεράσει την ασφάλεια της Apple χωρίς να διαγραφούν τα δεδομένα του τηλεφώνου.

    Αν και το παραπάνω αποτελεί μια νίκη για την Apple το μόνο σίγουρο είναι πως θα υπάρξουν στο μέλλον και νέες απαιτήσεις για κλειδωμένα iPhone από διάφορους κυβερνητικούς οργανισμούς. Επίσης το γεγονός ότι το FBI τα κατάφερε χωρίς την βοήθεια της Apple δείχνει πως η κρυπτογράφηση της εταιρείας δεν είναι τελικά τόσο ισχυρή όσο θα ήλπιζε η εταιρεία.

    Ο Tim Cook στο πρόσφατο media event της εταιρεία για το iPhone SE είχε δηλώσει σχετικά με την διαμάχη με το FBI:

    “Στο τέλος της ημέρας θα πολεμήσουμε την καλή μάχη όχι μόνο για τους καταναλωτές μας αλλά για την πατρίδα μας εξίσου. Είμαστε στην περίεργη θέση να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και της ελευθερίες της χώρας απέναντι στην κυβέρνηση”

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles