13.6 C
Athens
Tuesday, March 19, 2024
More

    Το 16 ιντσών MacBook Pro δείχνει τα πλεονεκτήματα της εποχής μετά τον Jony Ive

    Το νέο 16 ιντσών MacBook Pro αν μη τι άλλο είναι δείγμα μιας βασικής αλλαγής νοοτροπίας στην Apple. Ενσωματώνει ένα πληκτρολόγιο που κάνει το laptop λιγότερο εμφανίσημο αλλά πολύ πιο χρηστικό. Είναι δύσκολο να σκεφτεί κάποιος πως κάτι τέτοιο θα γινόταν αν τα ηνία της ηγεσιάς του σχεδιασμού της Apple θα τα είχε ακόμη ο Jony Ive που αντικειμενικά είχε το συνήθειο να τοποθετεί την μορφή μιας συσκευής πιο υψηλά από την άριστη χρηστικότητα της.

    Καθώς ο Ive σιγά σιγά αποχωρεί από την Apple έχουμε ξεκινήσει να βλέπουμε πλέον συσκευές που δεν θυσιάζουν πλέον την λειτουργικότητα έτσι ώστε να δείχνουν πιο στιλιστικές.

    Το νεότερο MacBook Pro έχει ελαφρώς μεγαλύτερο πάχος. Αυτό μπορεί να μην είναι μια δραματική δήλωση και αλλαγή κατεύθυνσης από την Apple αλλά σίγουρα δείχνει μια αλλαγή μιας συνήθειας που κρατούσε μέχρι και σήμερα εδώ και πολλά χρόνια.

    Πίσω το 2012 το MacBook είχε ένα πάχος στις 0.95 ίντσες. Το επόμενο χρόνο το πάχος του έπεσε στις 0.71 ίντσες. Αυτό κράτησε μέχρι και για τρεις γενιές μέχρι που το 2016 MacBook Pro παρουσιάστηκε ακόμη πιο λεπτό με πάχος μόλις 0.61 ίντσες.

    Και κάπου εκεί ξεκίνησαν τα προβλήματα παρόλο που στην αρχή δεν ήταν εύκολα ορατά. Η Apple ανέφερε πως το τότε νέο Butterfly πληκτρολόγιο ήταν η πιο μεγάλη καινοτομία για το 2016 μοντέλο. Τα προβλήματα όμως με αυτό το πληκτρολόγιο και το γεγονός πως μπορούσε πολύ εύκολα να αποκτήσει πλήκτρα που κολλούσαν εμφανίστηκαν μέσα σε 2-3 μήνες από την κυκλοφορία του στην αγορά. Οι επισκευές δεν ήταν εύκολες ενώ οι αντικαταστήσεις του πληκτρολογίου ήταν ακριβές μια και αυτό είναι κολλημένο με την μπαταρία και άλλα εξαρτήματα.

    Παρά τα πολλά παράπονα των χρηστών που οδήγησαν την Apple να λανσάρει και ένα πρόγραμμα δωρεάν service των πληκτρολογίων αυτών ο Butterfly σχεδιασμός συνέχισε να κάνει την εμφάνιση του σε κάθε νεότερο MacBook που κυκλοφορούσε η εταιρεία.

    Η Apple έκανε το ίδιο λάθος ξανά και ξανά. Αν άφηνε στην άκρη τον Butterfly μηχανισμό και σχεδιασμό του πληκτρολογίου θα έπρεπε να παρουσιάσει ένα laptop που θα είχε αυτόματα μεγαλύτερο πάχος και αυτό σίγουρα δεν θα περνούσε εύκολα ως απόφαση από την σχεδιαστική ομάδα που το τιμόνι της το είχε ο Ive.

    Για τα Apple προϊόντα ο Ive και η ομάδα του είχαν το ρητό ότι λεπτότερο = καλύτερο. Και για αυτό τον σκοπό κάθε λειτουργικότητα θα μπορούσε να θυσιαστεί.

    Και όχι μόνο για τα laptops. Για χρόνια η Apple έκανε πιο λεπτό το iPhone σε σημείο που πάντα είχε θέμα με την αυτονομία του μιας και μέγεθος της μπαταρίας του δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο. Το iPhone 11 Pro Max είναι ελαφρώς πιο παχύ από το περσινό μοντέλο. Και… είχαμε φυσικά χάρη σε αυτή την μικρή αλλά σημαντική αλλαγή μια τρομερή αυτονομία.

    Η λεπτή σχεδιαστική υπογραφή ήταν σήμα κατατεθέν και για τα MacBook Pro για χρόνια. Η Apple κάνοντας τελικά την ναυαρχίδα της σε αυτή την σειρά ελαφρώς με μεγαλύτερο πάχος δεν θα σήμαινε το τέλος του κόσμου. Η Apple λοιπόν έφερε αυτό που ονομάζει Magic πληκτρολόγιο για πρώτη φορά στο νέο 16 ιντσών MacBook Pro.

    Αν και ο Ive παραμένει στην συντονιστική ομάδα της Apple πλέον έχει ξεκινήσει και χάνει σιγά σιγά την επιρροή που είχε.

    Για χρόνια ο Ive έκανε μια καταπληκτική δουλειά στην Apple. Ο σχεδιασμός των iPhone, iPad, MacBook και iMac ξεκίνησε από αυτό και έγινε εικονικός για όλες τις σειρές της Apple. Τα σχέδια του ήταν τόσο πετυχημένο που άμεσα οι ανταγωνιστές ξεκίνησαν να τα αντιγράφουν.

    Ίσως όμως έμεινε πολύ τελικά στην Apple και κάποιες από τις εμμονές του, εμμονές που έχουν όλες οι διάνοιες, έκαναν περισσότερο κακό παρά καλό στην Apple.

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles