17.4 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Τι να κάνω όταν το Mac ανεβάζει υψηλές θερμοκρασίες!

    Συνήθως, κατά την εκτέλεση απλών, καθημερινών εργασιών, το μηχάνημα είναι χλιαρό ενώ οι ανεμιστήρες δουλεύουν κάτω από τις 2000 rpm. Ενδεικτικά οι τιμές στα MBP Retina & Mac mini μου αντίστοιχα.

     


    .

    Βασικά είναι φυσιολογικό το Mac -σαν ηλεκτρική συσκευή- να ζεσταίνεται, κατά την κρίση σας ακόμη και υπερβολικά. Εκ κατασκευής τα computers και τα επιμέρους στοιχεία τους εκλύουν λοιπόν μέρος της ενέργειας τους σαν θερμότητα. Ενώ, κύρια στοιχεία για έκλυση θερμότητας είναι·

    • Ο δίσκος
    • Η CPU (Processor)
    • Η κάρτα γραφικών (GPU)
    • Τα heat sinks (απαγωγείς θερμότητας)
    • Η οθόνη, όσο φωτεινότερη τόσο περισσότερη ενέργεια απαιτεί

    Όμως ενίοτε η θερμοκρασία μπορεί να είναι ασυνήθιστα υψηλή με παράλληλη έντονη λειτουργία των ανεμιστήρων, για τους λόγους που περιγράφονται πιο κάτω. Όπως και να έχει, ακόμη κι όταν βρίσκετε το Mac σας υπερβολικά ζεστό, δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία. Το σύστημα διαθέτει δικλείδες ασφαλείας, όπου σε υπέρβαση μιας προκαθορισμένης τιμής το μηχάνημα κλείνει αυτόματα.

    1. Περιβάλλων χώρος

    Πρόκειται για βασικό παράγοντα, όπου το μηχάνημα πρέπει να “αναπνέει”. Ιδανικά, τα notebooks, συνιστάται να εδράζονται σε λεία επιφάνεια με επαρκή χώρο ιδιαίτερα στην πλευρά(ες) της γρίλιας εξαερισμού.

    Ενώ είναι προφανές ότι για παράδειγμα μια κουβέρτα δεν είναι καλή ιδέα για έδραση του notebook, όπου η αυξημένη θερμοκρασία μπορεί να θεωρείται δεδομένη.

    2. Φερτά στοιχεία

    Χνούδι, τρίχες κατοικίδιων ζώων, σωματίδια σκόνης και λοιπά αιωρούμενα στοιχεία επικάθονται στους ανεμιστήρες και στην γρίλια(ες) εξαερισμού οπότε φράζουν προοδευτικά οι δίοδοι του αέρα. Κατά συνέπεια μειώνεται η αποτελεσματικότητα των ανεμιστήρων, το μηχάνημα δεν ψύχεται πλέον σωστά, η θερμοκρασία του ανεβαίνει, ενώ ίσως να προκύψουν και περίεργοι ήχοι.


    (εικόνες πριν και μετά τον καθαρισμό: credit milaraki.com service)
    .

    (παλιότερο μοντέλο Mac mini)

    3. Ανεπάρκεια hardware

    Το κάθε ένα στοιχείο του μηχανήματος έχει ένα όριο για σωστές, αξιοπρεπείς επιδόσεις. Όταν λοιπόν για παράδειγμα η RAM δεν επαρκεί και αναγκαστικά γίνεται πλέον εκτεταμένο swap στον δίσκο, είναι αναμενόμενο να προκύψει αυξημένη θερμοκρασία.

    Επίσης, σε σύνδεση δεύτερης εξωτερικής οθόνης, εμπλέκεται πλέον η GPU με απαιτήσεις για αυξημένη ενέργεια, οπότε ανεβαίνει και η θερμοκρασία.

    4. Εμπλοκή εφαρμογών

    Σαν βασική αρχή μεριμνάτε ώστε όλες οι εφαρμογές να είναι up to date. Εφ΄ όσον τις κατεβάσατε από το App Store αναζητείτε τα updates τους μέσω του  > App Store σε περιβάλλον Yosemite ή Software Update σε περιβάλλον Mavericks και παλιότερο. Σε εφαρμογές που κατεβάσατε από σελίδες τρίτων developers αναζητείτε εκεί τυχόν διαθέσιμα updates.

    Υπενθυμίζεται ότι antivirus (malware) ή Internet security scanners, λογισμικό γενικότερα που παρεμβαίνει στο σύστημα μπορεί μεταξύ άλλων να προκαλέσει και αυξημένη θερμοκρασία.

    Μερικές εφαρμογές για παράδειγμα επεξεργασίας video, γραφικών χρειάζονται περισσότερη επεξεργαστική ισχύ που αντίστοιχα αναλώνει περισσότερη ενέργεια με συνακόλουθη την υψηλότερη θερμοκρασία.

    Το Adobe Flash Player είναι μια ακόμη εφαρμογή που απαιτεί αυξημένη επεξεργαστική ισχύ για προβολή των flash videos του YouTube.

    Ενώ μια εκτός ελέγχου εφαρμογή, που έχει εγκλωβιστεί δηλαδή σε μια ατέρμονα διεργασία όπου εξαντλεί την μπαταρία και πόρους της CPU, μπορεί να προκαλέσει στο σύστημα μια σοβαρή καταπόνηση.

    Για διερεύνηση λοιπόν κατά πόσο συντρέχει τέτοια περίπτωση·

    • Ανοίγετε το Activity Monitor (/Applications > Utilities)
    • Click CPU
    • Click την στήλη %CPU
    • Επιλέγετε όποια εφαρμογή ή process που κάνει χρήση πάνω από 70%, click επάνω αριστερά το μπουτόν με το Χ και Force Quit


    .

    5. Reset του SMC

    Το SMC (Sysem Management Controller) είναι ένας microprocessor που μεταξύ άλλων ελέγχει και την λειτουργία των ανεμιστήρων. Σε αλλοίωση των ρυθμίσεων του λοιπόν οι ανεμιστήρες πιθανόν να μην δουλεύουν πλέον σωστά οπότε σε κάθε περίπτωση τρέχετε ένα reset του.

    6. Άλλα αίτια

    • Εκτεταμένο indexing του Spotlight
    • Ανεπαρκής ελεύθερος χώρος, ή σοβαρό θέμα στον δίσκo
    • Παρείσφρυση στο σύστημα ad-injection software
    • Προβληματική μπαταρία
    • Αλλοίωση των drivers της κάρτας γραφικών (GPU)

    Χρήση fan control software

    Αυτές οι εφαρμογές λοιπόν επιτρέπουν παράκαμψη της εγγενούς αυτόματης λειτουργίας του ανεμιστήρα και καθορισμό ενός συγκεκριμένου αριθμού στροφών.

    Είναι ανώφελες αφού δεν επιτρέπουν πλέον στον ανεμιστήρα να λειτουργήσει όπως έχει σχεδιαστεί, να καθορίσει σωστά τις στροφές του κατά περίπτωση.

    πηγή: macnotes.gr

     

    σχολιασμός στο φόρουμ

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles