21.1 C
Athens
Tuesday, April 23, 2024
More

    Τι μπορεί να σκέφτηκε η Apple για την εξαγορά της Beats;

    gsmarena_001

    Η Apple όπως όλα πλέον δείχνουν κατά πάσα πιθανότητα προχώρησε στην μεγαλύτερα εξαγορά εταιρείας στα χρονικά της εντάσσοντας στο δυναμικό της την Beats Electronics δαπανώντας το αστρονομικό ποσό των $3.2 δις.

    Η κίνηση αυτή έπιασε πολλούς απροετοίμαστους ενώ άλλους τους έκανε πολύ πολύ σκεπτικούς.

    Αντικειμενικά τώρα μιλώντας ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει την Beats για τα ακουστικά της τα οποία μάλιστα είναι και υπερτιμημένα αλλά πουλάνε απίστευτα μιας και πολύς κόσμος τα θεωρεί και μόδα. Πέρα από αυτό υπάρχουν στην αγορά πολύ καλύτερες εταιρείες και φυσικά πολύ καλύτερα ακουστικά, ειδικά στις τιμές των αυθεντικών Beats (Ναι κυκλοφορούν και πολλές απομιμήσεις τους).

    Ο Tim Cook πριν ένα χρόνο είχε πει πως κάθε φορά που η Apple εξαγοράζει μια εταιρεία κάνει δύο ερωτήσεις:

    1. Πρόκειται να μας δημιουργήσει ένα υπέροχο προϊόν η υπηρεσία;

    2. Ταιριάζει με την κουλτούρα και τις επιταγές της Apple;

    H άμεση απάντηση που μπορεί κάποιος να δώσει στα δύο παραπάνω ερωτήματα στην περίπτωση της Beats είναι ΟΧΙ.

    Γιατί λοιπόν η Apple να δαπανήσει ένα τεράστιο ποσό των $3.2 δις για έναν κατασκευαστή ακουστικών με μια νεοσύστατη μικρή μουσική streaming υπηρεσία;

    Ας δούμε τι μπορεί να προσφέρει η Beats στην Apple. Γνωρίζει σαν εταιρεία πως να φτιάχνει ακουστικά που να δίνουν ήχο σε αυτούς που αρέσκονται στο πολύ μπάσο. Αυτό το γεγονός όμως δεν είναι αρκετό μιας και η Apple στα δικά της ηχεία έχει ένα κάπως παρόμοιο προφίλ.

    beats-640x426

    Η Beats τώρα έχει και ένα δικό της σχεδιασμό που διαφοροποιείτε από τον αντίστοιχο της Apple αλλά που ως κοινό παρονομαστή έχουν πως έχει γίνει εικονικός και ξεχωρίζει πλέον και για τις δύο εταιρείες. Η Apple όμως έχει χτίσει ολόκληρο το brand της πάνω σε μινιμαλιστικές απλές γραμμές που πολύ δύσκολα θα τις αλλάξει και κατά συνέπεια διαφέρουν αρκετά από τις αντίστοιχες που συναντάμε στα προϊόντα της Beats.

    H Beats επίσης έχει μια μουσική streaming υπηρεσία που πρόσφατα λανσαρίστηκε στο κοινό. Αυτό το γεγονός έχει ίσως μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Apple. Η αγορά όπως έχουμε τονίσει και σε προηγούμενα άρθρα μας σιγά σιγά απομακρύνεται από τις λήψεις όπου το iTunes είναι ο βασιλιάς και οδηγείτε προς την streaming πλευρά της μουσική όπου εκεί η Apple κακά τα ψέματα δεν υπάρχει. Το iTunes Radio της εταιρείας σε καμιά περίπτωση δεν ξεσήκωσε τον κόσμο και ως υπηρεσία βρίσκεται στα μισά από ότι προσφέρουν άλλες on demand streaming υπηρεσίες όπως οι Spotify, Rdio, Google Play All Access και η Beats Music.

    Beats-Music

    Η Apple λοιπόν σίγουρα χρειάζεται μια on demand μουσική υπηρεσία αλλά η μεγάλη ερώτηση εδώ είναι γιατί να αγοράσει την Beats και να μην δημιουργήσει από μόνη της μια. Η Apple έχει και την τεχνογνωσία και την εμπειρία για να κάνει κάτι τέτοιο ενώ έχει ακόμη και την άνεση αν ήθελε να εντάξει στο δυναμικό της μια σειρά από υψηλά στελέχη της Spotify.

    Επίσης πάνω σε αυτό να τονίσουμε πως η υπηρεσία Beats Music αριθμεί μόλις 200.000 εγγεγραμμένους χρήστες που για τα δεδομένα και τα μεγέθη της Apple ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί απλά με το μηδέν.

    H Betas όμως έχει ένα πράγμα το οποίο θα δελέαζε οποιαδήποτε εταιρεία σαν την Apple και αυτό δεν είναι άλλο από μια πολύ καλή εικόνα στην αγορά και ειδικά στην νεολαία. Αν παρατηρήσετε γύρω σας πολλοί νέοι πλέον φοράνε ακουστικά σε πολλές εκφράσεις της καθημερινής τους ζωής και μάλιστα και έξω από το σπίτι. Ειδικά στην Αμερική η πλειοψηφία των νέων χρησιμοποιεί Beats. H εταιρεία έχει το 64% του μεριδίου της αγοράς αυτή την στιγμή ενώ έχει το 99% του μεριδίου της νεολαίας.

    Βέβαια και η Apple έχει μια πολύ καλή εικόνα προς τους νέους αλλά γνωρίζει πολύ καλά πως η μόδα είναι κάτι παροδικό και αυτό που απλά μπορεί να είναι in σήμερα τον άλλο μήνα μπορεί εύκολα να γίνει out σε αυτές τις ηλικίες.

    monster-beats-by-dr.dre-girl-art-wallpaper-hd-headphone

    Η Beats στον συγκεκριμένο τομέα έφερε μια μικρή επανάσταση. Πριν την εταιρεία το κυκλοφορήσει κάποιος με κανονικά ακουστικά στον δρόμο και όχι τις λεγόμενες ψείρες ήταν κάτι αδιανόητο. Τα κανονικά ακουστικά ήταν μόνο για μέσα στο σπίτι και απευθύνονταν κυρίως σε επαγγελματίες ή μεγαλύτερες ηλικίες. Η Beats λοιπόν πήρε μια κατηγορία προϊόντων τα οποία ήταν βαρετά και την μετέτρεψε σε μια μόδα που έκανε όλους τους 20 χρόνους φίλους της ραπ για αρχή να την υποδεχτούν και να την καθιερώσουν στην εικόνα τους προς τα έξω.

    Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό.

    Πάει το μυαλό σας κάπου; Μια άλλη κατηγορία που έχει δει το φως της δημοσιότητας είναι βαρετή και απευθύνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες όπως και τα ακουστικά πριν την Beats και αυτή είναι τα ρολόγια. Πόσοι νέοι πλέον έχουν ρολόι;

    H Αpple είναι έτοιμη όπως όλα δείχνουν να φέρει την δική της επανάσταση σε αυτή την κατηγόρια και εδώ είναι που η Beats μπορεί να βοηθήσει. Όχι φυσικά σε θέμα hardware μιας και η Apple δεν νομίζουμε να δανειστεί στοιχεία από εκεί όσο για το marketing. H Beats έχει τεράστια εμπειρία στο να κάνει μια βαρετή κατηγορία μόδα μέσα σε μερικούς μήνες και η Apple έχει την εμπειρία να επαναπροσδιορίζει προϊόντα και υπηρεσίες.

    Αυτόματα λοιπόν έχουμε ένα απίστευτο συνδυασμό στην αγορά.

    Είναι όμως το marketing από μόνος του ένας λόγος για να δαπανήσει η Apple $3.2 δις; ίσως ναι ίσως και πλάι όχι. Απλά και κλείνοντας να τονίσουμε πως η Beats έχει έσοδα το χρόνο που αγγίζουν τα $1 δις. Αν η Apple κρατήσει τα έσοδα το ίδιο υψηλά μέσα σε ένα δύο χρόνια έχει κάνει άμεσα απόσβεση του ποσού των $3.2 δις έχοντας αποκτήσει και μια marketing εμπειρία εντελώς δωρεάν!!

    Όσο και περίεργη λοιπόν και να φαίνεται αυτή η εξαγορά είμαστε σίγουροι πως η Apple έχει βασιστεί και στο τελευταίο μας συμπέρασμα.

    Σχολιασμός στο φόρουμ 

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles