17.4 C
Athens
Friday, April 26, 2024
More

    Τα 10 Shortcuts που κάθε Mac χρήστης πρέπει να γνωρίζει | Οδηγίες

    20141230_logitech-keyboard_0015-640x426

    Το να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συντομεύσεις στο πληκτρολόγιο σας στο Mac μπορεί να κάνει την ζωή σας πάρα πολύ εύκολη και να προσθέσει μεγάλη ευχρηστία στην δουλειά σας.

    Τα βασικά που χρειάζεστε 

    • Οποιοδήποτε Mac που τρέχει το OS X
    • Ένα Mac συμβατό πληκτρολόγιο με προτίμηση να έχει το command key

    Οδηγίες

    Αρχικά θα πρέπει να επενδύσετε λίγο χρόνο στο να μάθετε το πληκτρολόγιο. Για παράδειγμα το command key έχει ως σύμβολο το (⌘) ενώ το Option key μπορεί να αναγράφει το “alt” όπως ακριβώς και στο περιβάλλον των Windows. Το πληκτρολόγιο σας μπορεί επίσης να έχει το Function key (fn) δίπλα στο Control key.

    Command-Q – Με αυτή την συντόμευση κλείνετε οποιοδήποτε πρόγραμμα. Στο OS X για να κλείσετε ένα παράθυρο εφαρμογής με το ποντίκι μπορείτε να πατήσετε το κόκκινο κουμπί στο πάνω αριστερό μέρος αλλά αυτή η ενέργεια δεν σημαίνει πως θα κλείσει τελείως την εφαρμογή. Για να κλείσετε τελείως μια εφαρμογή στο OS X θα χρειαστεί από το πληκτρολόγιο να χρησιμοποιήσετε αυτή την συντόμευση ή εναλλακτικά να πάτε στο μενού της εφαρμογής και από εκεί να επιλέξετε το Quit.

    Command-WOption-Command-W – Η πρώτη συντόμευση θα κλείσει το παράθυρο της εφαρμογή που είχατε στο προσκήνιο εκείνη την στιγμή ενώ η δεύτερη συντόμευση θα κλείσει όλα σας τα παράθυρα.

    Command-T –  Αν είστε σε έναν πλοηγό όπως ο Safari ή ο Chrome ή ακόμη και στον Finder με αυτή την συντόμευση θα ανοίξετε ένα νέο tab. Μάλιστα στο Chrome αν πατήσετε Command-Shift-T τότε θα ανοίξει το πιο πρόσφατο tab που είχατε κλείσει. Όσο περισσότερες φορές πατάτε αυτή την συντόμευση τόσο περισσότερα νέα tabs θα ανοίγετε στον πλοηγό σας.

    Command-TabCommand-~ – Η πρώτη συντόμευση θα ανοίξει το application switcher του OS X και θα σας επιτρέψει να εναλλάξετε τις εφαρμογές που έχετε ανοιχτές στο Mac σας. Αν κρατήσετε πατημένο το Command Key και πατάτε επαναλαμβανόμενα το Tab τότε θα μπορείτε να πάτε από μια εφαρμογή σε μια άλλη. Η συντόμευση τώρα του Command-~ θα σας επιτρέψει να να κινηθείτε από τα δεξιά προς τα αριστερά στις ανοιχτές εφαρμογές σας. Κρατώντας το Command key και πατώντας το Q θα κλείσει όποιο πρόγραμμα έχει επισημανθεί εκείνη την στιγμή.

    Command-XCommand-CCommand-V – Αποκοπή, Αντιγραφή, και Επικόλληση

    Command-F – Με αυτή την συντόμευση θα μπορέσετε να αναζητήσετε ότι ουσιαστικά θέλετε είτε είστε στο Safari, Finder, Chrome, Pages κλπ. Με το που εκτελέσετε αυτή την συντόμευση ένα μικρό παράθυρο θα εμφανιστεί με ένα πεδίο οπού εκεί μπορείτε να εισάγετε τον όρο της αναζήτησης σας.

    Command-Shift-3Command-Shift-4 – Ο τρόπος για να κάνετε λήψη Screenshots. Με το Command-Shift-3 κάνετε λήψη screenshot όλης της οθόνης του Mac σας ενώ με το Command-Shift-4  μπορείτε εύκολα και άνετα να επιλέξετε έσειες την περιοχή που θέλετε να κάνετε λήψη του screenshot.

    Command-Shift-ACommand-Shift-UCommand-Shift-DCommand-Shift-H – Ενώ έχετε ανοιχτό το  Finder με κάθε μια από αυτές τις συντομεύσει μπορείτε να πάτε στα: Applications, Utilities, Desktop, και Home.

    Command-Option-Esc – Αν μια εφαρμογή για κάποιο λόγω παγώσει τότε ίσως να χρειαστεί να την κλείσετε εξαναγκασμένα. Μπορείτε να το κάνετε αυτό από το Dock σας αλλά με την συντόμευση αυτή τα πράγματα γίνονται γρηγορότερα.

    Command-HCommand-Option-H – Με αυτές τις δύο συντομεύσει θα μπορέσετε άμεσα να κρύψετε όλες τις ενεργές εφαρμογές σας από την επιφάνεια εργασίας σας.

    Σχολιασμός στο φόρουμ 

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles