24.4 C
Athens
Wednesday, April 24, 2024
More

    Τα μηνύματα που θέλουν την Apple να είναι “καταδικασμένη” συνεχίζονται αλλά είναι εντελώς λάθος

    Η ιδέα ότι η Apple είναι καταδικασμένη συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και συνήθως αφορούν κάποια οικονομικά τρίμηνα της εταιρείας ή ακόμη και επερχόμενες δεκαετίες. Με την κρίση μάλιστα της πανδημίας πλέον έχουν βρει και νέο έναυσμα.

    Οι καθυστερήσεις δεν σημαίνουν αποτυχία για την Apple

    H Apple αρχικά είχε δώσει μια πρόβλεψη για το 2ο οικονομικό τρίμηνο που άγγιζε τα $63 με $67 δις αλλά μετέπειτα άλλαξε αυτή της την πρόβλεψη στα $58.3 δις. Στα χαρτιά αυτό ήταν μια δραματική μείωση.

    Στην πραγματικότητα όμως όχι τόσο. Η διαφορά αυτή δημιουργήθηκε και είναι σχεδόν βέβαιο από την καθυστέρηση στην κυκλοφορία του νέου iPhone SE.

    Αν αναλογιστούμε πως τα έσοδα της εταιρείας πέρυσι την ίδια περίοδο ήταν $58 δις, δεν υπήρχε λόγος η Apple να προβλέψει μια άνοδο της τάξης των $5 με $9 δις αν δεν περίμενε από κάπου επιπλέον έσοδα για το 2ο οικονομικό τρίμηνο. Αυτά τα έξτρα έσοδα ξεκάθαρα αναμένονταν από τις πωλήσεις του iPhone SE.

    Αυτό όμως δεν συνέβη για το iPhone SE δεν λανσαρίστηκε αυτό το τρίμηνο. Αλλά μόλις τελικά κυκλοφόρησε, σε αυτό το τρίμηνο που διανύουμε, τα reviews για την συσκευή ήταν πολύ θετικά και οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν πως η νέα οικονομική iPhone λύση της Apple πουλάει ήδη πολύ καλά. Σε μια εποχή που υπάρχουν πολλές οικονομικές αμφιβολίες στον κόσμο ένα οικονομικό smartphone με άριστες επιδόσεις γίνεται πιο δελεαστικό από ποτέ ακόμη πιο δελεαστικό από ότι ίσως αρχικά είχε προβλέψει και η ίδια η Apple.

    Έτσι λοιπόν οι προβλέψεις εσόδων της Apple για το 2ο οικονομικό τρίμηνο, οι αρχικές, μάλλον μετατοπίζονται για το 3ο οικονομικό τρίμηνο.

    Επίσης έχουμε πολλές συζητήσεις για μια καθυστέρηση στο λανσάρισμα των iPhone 12. Αυτό δεν είναι ακόμη σίγουρο αλλά πολλές αναφορές τονίζουν πως είναι πιθανό. Αλλά και αυτό δεν είναι καταστροφικό για την Apple απλά γιατί αν δεν καταφέρει τους οικονομικούς στόχους της το ένα τρίμηνο απλά αυτοί θα επιτευχθούν το επόμενο που ακολουθεί.

    Σχετικά με μια επερχόμενη παγκόσμια οικονομική ύφεση

    Τα lockdowns της πανδημίας μπορεί να συνεχιστούν για πολλούς μήνες ακόμη. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αυτή την στιγμή και υπάρχουν πολλά σενάρια.

    Όσο τα μέτρα ασφαλείας όμως θα γίνονται λιγότερα αυστηρά τότε αναμένουμε και η οικονομία σιγά σιγά να γυρίσει σε ένα θετικό πρόσημο. Επίσης κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα αντιμετωπίσουμε το Φθινόπωρο και αν η πανδημία επανέλθει….

    Το πιο αισιόδοξο σενάριο έχει να κάνει πως όπως και στην περίπτωση του SARS (SARS-CoV-1), έτσι και ο COVID-19 σιγά σιγά θα εξαλειφθεί. Αυτό βέβαια είναι δύσκολο μιας και η μεταδοτικότητα του νέου είναι σαφώς μεγαλύτερη αλλά δεν είναι ένα απίθανο σενάριο. Το πιο αρνητικό σενάριο είναι πως ο COVID-19 ήρθε για να μείνει είτε συνεχώς είτε ανά περιόδους.

    Όπως και να έχει σίγουρα θα έχουμε μια οικονομική ύφεση και μάλιστα σημαντική σε όλες τις χώρες. Είναι σχεδόν βέβαιο δυστυχώς πως πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν, θα αυξηθεί η ανεργία και έτσι οι άνθρωποι θα προσέχουν πάρα πολύ που επενδύουν τα χρήματα τους έτσι και της αγοράς ενός νέου smartphone κάθε 2-3 χρόνια.

    Δεν υπάρχει λόγος η Apple να μην επιτύχει σε αυτή την νέα κατάσταση

    Ακόμη όμως και τα πιο πεσιμιστικά σενάρια να επαληθευτούν δεν υπάρχει λόγος ώστε η Apple να μην συνεχίσει να είναι επιτυχημένη.

    Ίσως η κρίση αυξήσει τον κύκλο ανανέωσης των καταναλωτών για μια iPhone συσκευή και έτσι οι χρήστες να κρατούν στα χέρια τους περισσότερο τις συσκευές τους, για 4 ή 5 χρόνια αντί για 2 ή 3.

    Αλλά αυτό το έχουμε ήδη να συμβαίνει για κάποιο διάστημα ως τώρα. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός καταναλωτών που πιστεύουν πως η καινοτομία στα smartphones δεν είναι τόσο μεγάλη και έτσι κρατάνε τις συσκευές τους για μεγαλύτερο χρόνο.

    Η Apple ήδη έδωσε μια απάντηση πάνω σε αυτό προσφέροντας πιο οικονομικά μοντέλα κάθε χρόνο, iPhone XR, iPhone 11. Επίσης κάνει σημαντικές εκπτώσεις συσκευών σε ευαίσθητες αγορές όπως αυτές της Ινδίας και της Κίνας. Και επιπλέον φέρνει ακόμη πιο οικονομικές λύσεις στην αγορά όπως το νέο iPhone SE.

    Την ίδια στρατηγική εφαρμόζει και για την γραμμή του iPad. Πίσω το 2017 λανσάρισε το $329 οικονομικό iPad κίνηση που ήταν άκρως επιτυχημένη.

    Δεν γίνεται ακόμη το ίδιο και στην γραμμή των Mac αλλά η παρουσίαση σύντομα ARM Macs σίγουρα θα φέρει μια σημαντική μείωση στην τιμή τους.

    Αυτό επίσης που έχουν δείξει κρίσης κατά το παρελθόν είναι πως πάντα υπάρχει ζήτηση και για premium μοντέλα. Κάποιοι άνθρωποι δεν επηρεάζονται ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν πως μικρές χαρές όπως η αγορά μιας Apple premium συσκευής σημαίνει πολλά περισσότερα.

    Έρχονται και νέα προϊόντα

    Η Apple δεν είναι μόνο iPhone, iPad και Mac. Η wearable κατηγορία της συνεχίζει να είναι απίστευτα δυνατή το ίδιο και αυτή με τις Υπηρεσίες της. Επιπλέον έρχονται και εντελώς νέα προϊόντα

    Σίγουρα θα έχουμε και μεγάλα στοιχήματα για την εταιρεία όπως τα Apple Glasses, τα AirTags ή τα over-ear ακουστικά και φυσικά μια σειρά άλλων συσκευών που μπορεί ακόμη να μην γνωρίζουμε.

    Η Apple δεν είναι καταδικασμένη

    Έτσι λοιπόν όχι η Apple δεν είναι καταδικασμένη. Η εταιρεία έχει μια σημαντικά γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών σε διαφορετικές τιμολογιακές πολιτικές ενώ νέες κατηγορίες προϊόντων σίγουρα έρχονται στο άμεσο μέλλον. Επίσης έχει ένα τεράστιο αποθεματικό χρημάτων ήδη για να αντέξει σε οποιαδήποτε κρίση όσο άσχημη και αν είναι.

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles