17.1 C
Athens
Thursday, March 28, 2024
More

    Πώς να χρησιμοποιείτε την κάμερα του iPhone ή του iPad: Ο Απόλυτος Οδηγός (Part 1)

    Screen Shot 2014-07-29 at 1.14.08 PM

    Καθώς και οι τελευταίοι από εσάς ετοιμάζεστε για τις καλοκαιρινές σας διακοπές, σκεφτήκαμε να σας χαρίσουμε τον απόλυτο οδηγό φωτογραφίας που αφορά τις αγαπημένες σας συσκευές (iPhone, iPod, iPad). Άλλωστε αν το iPhone/iPod/iPad είναι η καλύτερη φωτογραφική μηχανή που κουβαλάτε μαζί σας, τότε θα πρέπει να είστε σε θέση να χειρίζεστε την εφαρμογή της κάμερας σαν επαγγελματίες ώστε να συλλάβετε εκείνες τις μαγικές στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους, στη δουλειά ή στο παιχνίδι, στο σπίτι ή στις διακοπές, στο κατώφλι σας ή επάνω σε ένα βουνό ή σε μια παραλία που είναι στην μέση του πουθενά.

    Οτιδήποτε έχει να κάνει με κανονικές ή πανοραμικές φωτογραφίες, λειτουργία burst mode, φίλτρα, HDR, βίντεο σε κανονική και αργή κίνηση, η κάμερα της Apple σας δίνει ένα σωρό επιλογές. Εμείς, λοιπόν, ετοιμάσαμε έναν πλήρη φωτογραφικό οδηγό για εσάς και τον χωρίσαμε σε 3 μέρη ώστε να έχετε ένα λειτουργικό εγχειρίδιο μαζί σας ανά πάσα στιγμή.

    Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το φωτογραφικό μας ταξίδι:

    1ο μέρος

    Πώς να έχετε γρήγορη πρόσβαση στην κάμερα του iPhone από την οθόνη κλειδώματος

    Η κάμερα του iPhone έχει την δυνατότητα να βγάζει φανταστικές φωτογραφίες κάτω από ένα ευρύ φάσμα συνθηκών, αλλά θα πρέπει να την έχετε έτοιμη στα χέρια σας ανά πάσα στιγμή, όποτε προκύπτει ανάγκη. Μερικές φορές αυτό είναι δύσκολο όταν τουλάχιστον δεν το περιμένεις. Για θυμηθείτε πόσες φορές έχετε δει κάτι θεαματικό ή το παιδί σας έχει κάνει κάτι καταπληκτικό. Δεν ήταν προγραμματισμένο, δεν ήταν στημένο αλλά εξακολουθεί να είναι απίστευτα σημαντικό για εσάς. Εκείνες τι στιγμές είναι που πρέπει να έχετε έτοιμη την κάμερα σας για παν ενδεχόμενο. Η Apple έχει φροντίσει ώστε με έναν καταπληκτικό τρόπο να σας δίνει άμεση πρόσβαση στην φωτογραφική σας μηχανή όποτε παραστεί ανάγκη.

     Πώς να έχετε γρήγορη πρόσβαση στην κάμερα από την οθόνη κλειδώματος :

    Αν το iPhone σας δεν είναι ήδη ξεκλείδωτο και στο χέρι σας, θα χρειαστείτε γρήγορη πρόσβαση στη φωτογραφική μηχανή. Δεν χρειάζεται το ξεκλειδώσετε, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε το Touch-ID ή να πληκτρολογήσετε τον κωδικό ασφαλείας σας. Δεν χρειάζεται καν , να μεταβείτε από την αρχική οθόνη και να βρείτε την εφαρμογή της κάμερα. Μπορείτε να περάσετε κατευθείαν στην κάμερα από την οθόνη κλειδώματος.

    lockscreen_camera_access_screens

    Αρπάξτε το iPhone απο το τραπέζι ή “ψαρέψτε” το μέσα απο την τσέπη/τσάντα σας. Πατήστε το πλήκτρο Home ή το Sleep/Wake κουμπί για να ενεργοποιήσετε την οθόνη κλειδώματος. Αγγίξτε το εικονίδιο κάμερας στην κάτω δεξιά της οθόνης κλειδώματος και σύρτε το προς τα πάνω για να ανοίξει η εφαρμογή της κάμερας. Ξεκινήστε να βγάζετε φωτογραφίες!!! Τόσο απλά και γρήγορα!!

    Αξίζει να εξασκηθείτε μερικές φορές ώστε να γίνετε αρκετά γρήγοροι. Όπου κι αν έχετε το iPhone σας, ανάψτε το , σύρετε προς τα πάνω το εικονίδιο της κάμερας και βγάλτε φωτογραφίες. Όσο πιο γρήγορα το κάνετε, τόσες περισσότερες πιθανότητες θα έχετε για να φωτογραφήσετε μια μοναδική στιγμή….

    Πώς να έχετε γρήγορη πρόσβαση στην κάμερα του iPhone από το κέντρο ελέγχου

    Αν χρειαστεί να τραβήξετε γρήγορα μια φωτογραφία ή ένα βίντεο και ήδη χρησιμοποιείτε το iPhone ή το iPad σας, τότε το κέντρο ελέγχου είναι ο καλύτερος φίλος σας. Εάν στέλνετε ένα μήνυμα, ή ελέγχετε τις καιρικές συνθήκες, ή παίζετε Candy Crash, κ.λπ., χάρη στο κέντρο ελέγχου είστε μόνο 2 κινήσεις μακριά από τη την κάμερα και έτοιμοι να αποθανατίσετε τον κόσμο γύρω σας!

    Πως να έχετε γρήγορη πρόσβαση στην κάμερα του iPhone από το κέντρο ελέγχου:

    Ακουμπήστε στο κάτω μέρος της οθόνης και σύρετε προς τα πάνω για να εμφανισθεί το κέντρο ελέγχου. Πατήστε στην κάμερα κάτω δεξιά και……καλές φωτογραφίες!!!!

    control_center_camera_access_screensΕπειδή το εικονίδιο της κάμερας στο κέντρο ελέγχου είναι σχεδόν στην ίδια θέση με αυτήν που έχει η κάμερα στην οθόνη κλειδώματος, αρκεί να εξασκηθείτε και θα έχετε 2 πολύ γρήγορους τρόπους για να ανοίγετε την κάμερα σας!

    Πώς να βγάλετε φωτογραφίες χρησιμοποιώντας το iPhone ή το iPad

    Η εφαρμογή της φωτογραφικής μηχανής για τα iPhone, iPod touch, και iPad σημαίνει ότι είστε 2 κινήσεις μακριά από την λήψη μιας μαγικής στιγμής. Ενώ η εφαρμογή μπορεί να μοιάζει απλή , υπάρχουν πολλές δυνατότητες στο εσωτερικό της. Έχει αυτόματη εστίαση και αυτόματη έκθεση, υπάρχουν επίσης επιλογές για φωτογραφίες υψηλού δυναμικού εύρους (HDR), για εναλλαγή μεταξύ μπρος και πίσω κάμερας και ακόμη “ζωντανά” φίλτρα και λειτουργία burst mode.

    Πώς να βγάλετε φωτογραφίες χρησιμοποιώντας το iPhone ή το iPad:

    Ανοίξτε την εφαρμογή της κάμερας από το iPhone σας ή από την αρχική οθόνη του iPad. Μετακινήστε το iPhone ή το iPad γύρω μέχρι αυτό που βλέπετε στην οθόνη να ταιριάζει με την εικόνα που θέλετε να καταγράψετε. Περιστρέψτε το iPhone ή το iPad κατακόρυφα ή οριζόντια για να αλλάξετε τον προσανατολισμό. (Θα δείτε τα εικονίδια να αλλάζουν ως επιβεβαίωση). Πατήστε το κουμπί του κλείστρου και είστε έτοιμοι! how_to_photo_screens

    Αυτό είναι! Η φωτογραφία σας έχει πλέον τραβηχτεί και αποθηκευθεί στην ροή φωτογραφιών σας. Έχετε πρόσβαση σε αυτή οποτεδήποτε ανοίγοντας την εφαρμογή φωτογραφίες.

    Πώς να καταγράψετε βίντεο χρησιμοποιώντας το iPhone ή το iPad

    Η φωτογραφική μηχανή του iPhone και του iPad δεν είναι για να βγάζετε μόνο φωτογραφίες. Με πρόσβαση σε δύο κάμερες, την iSight στα 1080p στο πίσω μέρος και την κάμερα FaceTime στα 720p στο μπροστινό μέρος, είναι επίσης καταπληκτική για να καταγράφετε βίντεο για ότι σας αρέσει, αθλητισμό, κατοικίδια ζώα, ειδήσεις,βίντεο selfies και τα παιδιά σας.

    Πώς να καταγράψετε βίντεο χρησιμοποιώντας το iPhone ή το iPad:

    Ξεκινήστε την εφαρμογή της κάμερας από την αρχική οθόνη σας στο iPhone ή στο iPad. Σύρετε από τα αριστερά προς τα δεξιά στο κάτω μέρος για να αλλάξει η λειτουργία από φωτογραφία σε λειτουργία βίντεο. (Ή απλά πατήστε τη λέξη βίντεο.) Πατήστε το κουμπί εγγραφής για να ξεκινήσετε να καταγράφετε το βίντεο σας. Πατήστε το κουμπί διακοπή για να τερματίσετε το βίντεο σας. Έτοιμο! Το βίντεο σας καταγράφηκε και αποθηκεύτηκε ! Θα το βρείτε μέσα στην εφαρμογή φωτογραφίες.

    how_to_video_screens

    Πώς να καταγράψετε βίντεο σε αργή κίνηση χρησιμοποιώντας το iPhone

    Η φωτογραφική μηχανή για το iPhone 5s όχι μόνο μπορεί να καταγράψει βίντεο, αλλά μπορεί να καταγράψει 120 καρέ ανά δευτερόλεπτο (fps) αργή κίνηση βίντεο. Αργή κίνηση βίντεο σημαίνει ακριβώς αυτό που θα αναμένατε — ότι καταγράφετε, κινείται πιο αργά, αλλά ομαλά. Είναι σαν τα αποτελέσματα που βλέπετε σε ταινίες και στην τηλεόραση. Ακόμη καλύτερα, η Apple σας επιτρέπει γρήγορα και εύκολα να θέτετε χρονικά σημεία ανά πάσα στιγμή, έτσι ώστε να μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι το βίντεο σας θα είναι σε αργή κίνηση μόνο για τις συγκεκριμένες στιγμές που θέλετε.

    Πώς να καταγράψετε βίντεο σε αργή κίνηση χρησιμοποιώντας το iPhone:

    Ξεκινήστε την εφαρμογή της κάμερας από την αρχική οθόνη του iPhone 5s. Μεταβείτε στην αργή κίνηση Slo-Mo σέρνοντας το δάχτυλό σας προς τα δεξιά, δύο φορές από την προεπιλεγμένη λειτουργία φωτογραφίας. (Ή απλά πατήστε τη λέξη Slo-Mo κάτω αριστερά). Καταγράψτε το βίντεο που θέλετε να έχει αργή κίνηση ακριβώς όπως θα καταγράφατε ένα κανονικό βίντεο. Μόλις τελειώσετε την εγγραφή, πατήστε πάνω στο εικονίδιο στην κάτω αριστερή γωνία για να το ανασύρετε. Εδώ μπορείτε να παίξετε με το βίντεο και να σύρετε τα ρυθμιστικά ώστε να προσαρμόσετε ποιο μέρος του βίντεο είναι σε πραγματικά αργή κίνηση!

    create_slow_motion_video_5s_howto

    Πώς να χρησιμοποιήσετε την επιλογή Πανόραμα στο iPhone

    Η φωτογραφική μηχανή για το iPhone, σας επιτρέπει να απαθανατίζετε πανοράματα — φωτογραφίες με πολύ μεγαλύτερο εύρος, πολύ υψηλότερα megapixel από ότι μπορείτε συνήθως να τραβήξετε με την ενσωματωμένη iSight κάμερα. Με τη λήψη μιας ροής διαδοχικών καρέ βίντεο το iPhone κυριολεκτικά μπορεί να δημιουργήσει μια ενιαία φωτογραφία μεγαλύτερη από το άθροισμα των μερών. Μπορείτε να πάρετε ένα πανόραμα από τα αριστερά προς τα δεξιά ή από τα δεξιά προς τα αριστερά, και ακόμη μπορείτε να περιστρέψετε το iPhone σας και να τραβήξετε πανόραμα από κάτω μέχρι πάνω και αντίστροφα. Με το iOS 8, η λειτουργία πανοράματος θα έρθει επίσης και για το iPad!

    Πώς να χρησιμοποιήσετε την επιλογή Πανόραμα στο iPhone:

    Ξεκινήστε την κάμερα στο iPhone σας, (σημειώστε ότι η λειτουργία υποστηρίζεται από το iPhone 4S και μετά). Σύρετε 2 φορές προς τα αριστερά για να μπείτε σε λειτουργία πανοράματος. Το iPhone έχει σαν προεπιλογή την κατακόρυφη λειτουργία, οπότε βεβαιωθείτε ότι κρατάτε το iPhone σας με αυτόν τον τρόπο και όχι σε οριζόντια θέση. Από προεπιλογή, η λειτουργία πάντα ξεκινά από τα αριστερά προς τα δεξιά. Μπορείτε να το αλλάξετε αυτό πατώντας το βέλος για να αλλάξετε τις κατευθύνσεις. Πατήστε το κουμπί καταγραφή για να αρχίσετε να παίρνετε μια πανοραμική φωτογραφία. Κρατήστε την στάση σας σταθερή και βεβαιωθείτε ότι το βέλος παραμένει στη γραμμή, όπως περιστρέφεστε. Μόλις τελειώσετε απλά πατήστε το κουμπί καταγραφή και πάλι.

    how_to_panorama_screens

    Η λειτουργία πανοράματος δεν υποστηρίζει πλήρη 360º πανοράματα. Μπορείτε να τραβήξετε ένα πανόραμα έως και 240 º σε μία λήψη. Προφανώς δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε το σύνολο των 240 º, αν δεν θέλετε.

    Πώς να πάρει μια κάθετη φωτογραφία πανοράματος με το iPhone σας:

    how_to_panorama_vertical_screens

    Ενώ η λειτουργία πανοράματος τεχνικά προορίζεται για οριζόντια λήψη, μερικές φορές οι κανόνες είναι γραφτό να σπάνε. Αν ας πούμε θέλετε να πάρετε μια φωτογραφία ενός ιδιαίτερα ψηλού κτηρίου, και είστε λίγο δημιουργικοί , με το πανόραμα μπορεί να συλλάβετε μια απόλυτα μοναδική φωτογραφία. Απλά κάντε ότι και παραπάνω αλλά αυτήν την φορά κρατήστε το iPhone σε οριζόντια θέση κι όχι κατακόρυφη. Με λίγη τύχη και σταθερότητα μπορείτε να δημιουργήσετε καταπληκτικές φωτογραφίες.

    Με αυτά αγαπητοί φίλοι, κλείνουμε το 1ο μέρος του οδηγού μας. Μείνετε συντονισμένοι γιατί τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και τα 2 επόμενα μερη. Έως τότε καλή εξάσκηση!!!

    σχολιασμός στο φόρουμ

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles