20.9 C
Athens
Wednesday, April 24, 2024
More

    Πόσο τελικά εύκολο είναι να εγκαταλείψει η Apple την συνεργασία της με την Intel;

    2006-Apple-Intel-Mac-Steve-Jobs-and-Paul-Otellini

    Στο προηγούμενο άρθρο μας σας αναφέραμε πως από χθες μια έντονη φημολογία έχει ξεκινήσει με αφορμή την γνώμη ενός αναλυτή πως η Apple μπορεί σύντομα και σταδιακά να ανεξαρτητοποιηθεί από την Intel και τους επεξεργαστές της στα Mac, σε μια περίοδο μάλιστα μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια.

    O αναλυτής είναι ένας από τους πιο έγκυρους τα τελευταία χρόνια και αν αναλογιστούμε πως παρόμοιες φήμες έχουν κυκλοφορήσει κατά το παρελθόν, καταλαβαίνει εύκολα κανείς πως το buzz γύρω από αυτό το θέμα αναζωπυρώθηκε για ακόμη μια φορά.

    Άραγε μια τέτοια κίνηση έχει λογική για την Apple και πόσο εύκολο είναι να γίνει κάτι τέτοιο;

    Ας δούμε και σχολιάσουμε 2 χαρακτηριστικά σημεία.

    1. Οι αναλυτές ακόμη και οι πιο έγκυροι δεν είναι πάντα σωστοί

    Αυτό το έχουμε πάρα πολλές φορές, ακόμη και ο Kuo έχει κάνει λάθος προβλέψεις κατά το παρελθόν όπως για παράδειγμα για το γεγονός πως το iPhone 6 θα διέφερε από το iPhone 6 Plus στην οθόνη μιας και υποστήριξε ακράδαντα πως το Plus θα είχε μια οθόνη από ζαφείρι.

    Για την ακρίβεια οι προβλέψεις του Kuo έχουν ένα ποσοστό ακρίβειας γύρω στο 50%. Έτσι συνήθως δεν κάνει λάθος ειδικά όταν αναφέρετε σε γενικά πλάνα της Apple και κατεύθυνσης αλλά κάνει λαθεμένες προβλέψεις πολλές φορές στην χρονική εμφάνιση αυτών αλλά και στα χαρακτηριστικά των μελλοντικών συσκευών της Apple.

    O Κυο λοιπόν στην τελευταία του έκθεση υποστηρίζει πως με βάση ότι το Apple Watch έχει ένα custom chιp, το S1, είναι ακόμη μια απόδειξη πως η Apple θέλει να έχει το πάνω χέρι στην παραγωγή των chip των συσκευών της. Σε αυτή την περίπτωση η Samsung και η TSMC θα μοιραστούν την παραγωγή του A8 και S1 chip της Apple κάτι το οποίο σημαίνει πως ναι μεν η Apple θα έχει το πάνω χέρι στην παραγωγή αλλά από την άλλη θα εξαρτάται για ακόμη μια φορά από αυτές τις δύο εταιρείες.

    Αν λοιπόν η Apple αποφασίσει να φύγει από την Intel για να κατασκευάσει δικά της chip ουσιαστικά ανεξαρτητοποιείτε από την Intel αλλά θα έχει μεγαλύτερη εξάρτηση από τις Samsung και TSMC κάτι το οποίο δεν είμαστε καθόλου σίγουρο πως το θέλει ο Tim και η ομάδα του.

    Υπάρχουν πολλοί αναλυτές για την Apple που κάθε χρόνο βγάζουν πολλές εκθέσεις που πολλές από αυτές ανήκουν ακόμη και στην σφαίρα της φαντασίας. Έτσι λοιπόν ο Kuo μπορεί να ξεχωρίζει για τα λεγόμενα του αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι πάντα σωστός και έχει μεγάλη ακρίβεια σε ότι προβλέπει.

    2. Για χρόνια πολλοί υποστηρίζουν πως η Apple θα σταματήσει την συνεργασία της με την Intel

    Από την στιγμή που η Apple παρουσίασε στο κοινό το πρώτο iPhone με έναν δικό της ARM επεξεργαστή όλοι ξεκίνησαν να προβλέπουν πως η επόμενη λογική κίνηση θα ήταν η εταιρεία να κάνει κάτι ανάλογο και για την γραμμή των Mac. Οι ARM επεξεργαστές έχουν σίγουρα κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με αυτούς τους Intel και ειδικά σε θέματα οικονομίας ενέργειας αλλά και σταθερότητας. Πάρα αυτά δεν είναι ακόμη τόσο ισχυροί ώστε να μπορούν να στηρίξουν ένα MacBook ή έναν iMac.

    Ως τώρα έχουμε δει φήμες πως η Apple σχεδιάζει τους δικούς της 64 bit ARM επεξεργαστές για τα iMac και MacBook αλλά κανένας ειδικός με τεχνική κατάρτιση στον χώρο δεν αναφέρει πως αυτό ακόμη έχει κάποια λογική. Αυτό γιατί για να δημιουργήσεις έναν ARM επεξεργαστή αυτή την στιγμή με την ισχύ που χρειάζεται ένα Mac ουσιαστικά καταργείς το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του που είναι η οικονομία στην ενέργεια.

    Ο Kuo στην έκθεση του αναφέρει πως η Apple δουλεύει πάνω σε έναν ARM επεξεργαστή που θα είναι το ίδιο ισχυρός με τον Atom της Intel που έκανε την εμφάνιση του το 2008 και τον Core i3 της Intel που μπορεί να συγχρονιστεί μέχρι τα 2.5 GHZ. Οι χ86 επεξεργαστές της Intel είναι ακόμη κατά πολύ γρηγορότεροι από τους 64 bit Α8 της Apple. Έτσι λοιπόν αν έκανε μια τέτοια κίνηση η Apple ουσιαστικά θα δημιουργούσε πιο αργούς Mac για να μπορέσει να κρατήσει την καλή τους αυτονομία.

    Επίσης να μην ξεχάσουμε πως μια τέτοια δραματική αλλαγή θα σήμαινε πως όλο το λογισμικό των Mac θα έπρεπε να γίνει εκ νέου ported για αυτή την νέα αρχιτεκτονική κάτι το οποίο θα ήταν ένας πραγματικός γολγοθάς.

    Στην αντίπερα όχθη μάλιστα υπάρχουν και φήμες πως η Apple είναι σε συνομιλίες με την Intel για να φέρει δικά της chip στις iOS συσκευές και έτσι να σταματήσει την μεγάλη της εξάρτηση από την Samsung. Ακόμη όμως και για αυτό δεν έχουμε δει κάτι βάσιμο.

    Η Intel γνωρίζει και έχει παραδεχτεί πως η Apple αν έκανε αυτή την αλλαγή θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην εταιρεία τους, αλλά ακόμη κανείς δεν πιστεύει στην Intel πως η Apple είναι έτοιμη για μια τέτοια κίνηση σε μεγάλη κλίμακα τουλάχιστον και όχι για τα επόμενα 2 χρόνια.

    Σχολιασμός στο φόρουμ 

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles