19.5 C
Athens
Thursday, May 9, 2024
More

    Πως θα γνωρίζετε αν το Mac σας είναι συμβατό με το νέο χαρακτηριστικό Metal του OS X El Capitan

    os-x-metal-stack-slide

    Σίγουρα μετά την παρουσίαση του OS X El Capitan και του χαρακτηριστικού Metal για τους Mac υπολογιστές, αρκετοί θα αναρωτήθηκαν αν τα ‘μηχανάκια’ τους θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό.

    Όπως έχουμε αναφερεί και σε πρόσφατα άρθρα μας, το OS X El Capitan θα κυκλοφορήσει στην επίσημη του έκδοση, το ερχόμενο φθινόπωρο, ενώ προς το παρόν βρίσκεται μόνο στην δοκιμαστική έκδοση beta για τους προγραμματιστές. Μαζί με το νέο λογισμικό, λοιπόν, έρχεται και το χαρακτηριστικό Metal για τους Mac υπολογιστές, το οποίο κάνει processing τα γραφικά ακόμη πιο γρήγορα. Ωστόσο, βέβαια, πολλοί μας έκαναν την εξής ερώτηση: “Ποιοι Mac υπολογιστές θα έχουν την δυνατότητα να υποστηρίξουν αυτό το χαρακτηριστικό;”.

    Tο χαρακτηριστικό Metal παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με το iOS 8 το 2014, ενώ στο WWDC 2015, η Apple ανακοίνωσε την έλευση του συγκεκριμένου χαρακτηριστικού και στο OS X. Το χαρακτηριστικό αυτό βοηθάει τον κύριο επεξεργαστή του Mac και το σύστημα επεξεργασίας γραφικών, να δουλεύουν με έναν ποιο αποδοτικό τρόπο παράλληλα. Αυτό δίνει ένα μεγάλο boost στις high-performance εφαρμογές, όπως είναι τα παιχνίδια, προγράμματα επεξεργασίας βίντεο και φωτογραφιών και άλλα. Στην ουσία, αρκετές από τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν ένα μεγάλο μέρος του συστήματος γραφικών, θα ωφεληθούν αρκετά από αυτό το χαρακτηριστικό του El Capitan.

    To χαρακτηριστικό Metal, δίνει στους developers πρόσβαση στο graphics processor του Macintosh, με σκοπό την δημιουργία εφαρμογών που θα έχουν ως στόχο την μείωση του χρόνου επεξεργασίας γραφικών από την κύρια CPU του Mac υπολογιστή σας και δίνοντας της έτσι περισσότερο χρόνο για να κάνει κάποια άλλη διαδικασία. Τα αποτελέσματα επεξεργασίας γραφικών με την χρησιμοποίηση του χαρακτηριστικού Metal είναι αξιοσημείωτα, αν σκεφτεί κανείς πως χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή με αυτό τα χαρακτηριστικό, ο Mac μπορεί να εμφανίσει κάποια γραφικά στην οθόνη σας κατά 10 φορές πιο γρήγορα από ότι πριν.

    Δυστηχώς, βέβαια, δεν θα μπορούν όλα τα Mac που θα τρέχουν το OS X El Capitan να υποστηρίξουν το χαρακτηριστικό Metal. Κατά την διάρκεια της παρουσίασης του χαρακτηριστικού αυτού στο WWDC 2015, η ίδια η Apple ανέφερε πως θα υποστηρίζεται από όλα τα Mac τα οποία έχουν κατασκευαστεί από το 2012 και μετά.

    Εαν δεν είστε σίγουροι για την ‘ηλικία΄του υπολογιστή σας, τότε μπορείτε μπορείτε να κάνετε κλικ στο  και να κάνετε κλικ στην επιλογή About This Mac. H καρτέλα Overview θα σας παρουσιάσει τα χαρακτηριστικά του Mac υπολογιστή σας και την χρονολογία που κατασκευάστηκε το συγκεκριμένο μοντέλο, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

    about-this-mac-overview

     

    Τα μοντέλα Mac τα οποία έχουν κατασκευαστεί από το 2012 και μετά είναι τα εξής:

    • MacBook 12-inch (Early 2015)
    • MacBook Air 11-inch (Mid 2012 και μετά)
    • MacBook Air 13-inch (Mid 2012 και μετά)
    • MacBook Pro 13-inch (Mid 2012)
    • MacBook Pro 13-inch Retina (Late 2012 και μετά)
    • MacBook Pro 15-inch (Mid 2012)
    • MacBook Pro 15-inch Retina (Mid 2012 και μετά)
    • Mac Mini (Late 2012 και μετά)
    • iMac 21.5-inch (Late 2012 και μετά)
    • iMac 27-inch (Late 2012 και μετά)
    • iMac Retina 5K, 27-inch (Late 2013 και μετά)
    • Mac Pro (Mid 2012)
    • Mac Pro (Mid 2013)

    Tα συγκεκριμένα μοντέλα έρχονται με graphics hardware της Intel, Nvidia και AMD. Τα ενσωματωμένα graphics hardware της Intel, χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια στην γραμμή παραγωγής των Mac, ενώ τα graphics hardware από την Nvidia και AMD χρησιμοποιούνται σε ορισμένα μόνο μοντέλα, όπως για παράδειγμα σε κάποια MacBook Pro 15-inch, σε αναβαθμισμένα μοντέλα iMac καθώς επίσης και στα Mac Pro.

    Εδώ αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως η Apple δεν έχει δώσει ακόμη στην δημοσιότητα τα minimum χαρακτηριστικά τα οποία θα χρειάζεται κάποιο Mac για να ‘τρέξει’ το OS X El Capitan, αλλά από τα όσα έχουμε δει και έχουμε διαβάσει μέχρι στιγμής, το λογισμικό θα μπορεί να εγκατασταθεί σε όλα εκείνα τα Mac τα οποία μπορούν να ‘τρέχουν’ το OS X Yosemite. Επομένως, αυτό σημαίνει πως Mac τα οποία κατασκευάστηκαν το 2008, θα μπορούν να τρέχουν κανονικά το OS X El Capitan.

    Τέλος, να αναφέρουμε πως υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να εγκαταστήσετε το OS X El Capitan ακόμη και σε παλαιότερα Mac, παρά το γεγονός πως δεν θα υπάρχει η δυνατότητα χρήση του Metal χαρακτηριστικού. Υπάρχουν αρκετά άλλα αναβαθμισμένα και νέα χαρακτηριστικά τα οποία -σίγουρα- θα κάνουν την χρήση του OS X El Capitan ακόμη καλύτερη.

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,700SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles