23.4 C
Athens
Thursday, March 28, 2024
More

    Πως η απαίτηση της Google για το ‘Powered By Android’ μπορεί να εκπυρσοκροτήσει

    The-Sad-Android

    H Google πρόσφατα ξεκίνησε να απαιτεί από τους κατασκευαστές Android smartphone να προσθέτουν στην οθόνη εκκίνησης αυτών την πρόταση “Powered by Android”. Η απαίτηση αυτή δεν είναι κάτι απλό μιας και πλέον τονίζεται και μάλιστα αυστηρά σε όλα τα συμβόλαια της Google και των υπηρεσιών της για Android συσκευές.

    Η ποινή για κάποιον κατασκευαστή που θα αμελήσει ή παραλείψει την προσθήκη αυτού θα σημαίνει την απομάκρυνση του του και την μη πρόσβαση της συσκευής στο Play Store της Google.

    Η παραπάνω κίνηση σίγουρα θέλει να τονίσει την Android μάρκα που έχει δεχτεί σοβαρά πλήγματα τον τελευταίο καιρό. Κάθε κατασκευαστής σχεδόν αλλοιώνει το λογισμικό και τοποθετεί την δική του διεπαφή από πάνω με ότι αυτό συνεπάγεται. Για παράδειγμα έχουμε το πολύ βαρύ TouchWiz της Samsung ή το πιο ελαφρύ HTC Sense της HTC. Σε κάθε περίπτωση και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά παραδείγματα αλλοιώνουν τον πρωταρχικό σχεδιασμό της εκάστοτε έκδοσης του Android που λανσάρει η Google.

    poweredbyandroid-940x685

    H Google λοιπόν θέλει να ισχυροποιήσει την θέση του Android. Αρχική η κίνηση μοιάζει να είναι παρόμοια με τα αυτοκόλλητα που βρίσκουμε πάνω σε Windows laptops και αναφέρουν “Intel Inside,” “Made for Windows 8” η κάτι παρόμοιο. Στην ουσία βέβαια και μιας και δεν έχουμε αυτοκόλλητο μοιάζει περισσότερο με την boot οθόνη των Windows όπου το logo της εταιρείας εμφανίζεται πρώτο σε όποιο μηχάνημα και αν έχετε από οποιοδήποτε κατασκευαστή.

    Η μήπως όχι; Τα αυτοκόλλητα που βρίσκουμε έχουν από πίσω τους ένα μηχανισμό πληρωμής και απολαβών για κάθε εταιρεία. Η οθόνη των Windows που εμφανίζεται στην εκκίνηση είναι μέρος του λογισμικού που οι κατασκευαστές πληρώνουν.

    Στην περίπτωση του “Powered By Android” δεν υπάρχουν χρήματα προς καμιά κατεύθυνση. Είναι μια απαίτηση της Google προς τους κατασκευαστές αν αυτοί θέλουν να έχουν πρόσβαση στο Google Play.

    Τα νέα HTC One και Samsung Galaxy S5 εμφανίζουν αυτό το logo στο οποίο να τονίσουμε πως η Google έχει δώσει και σαφής οδηγίες για τα χρώματα την γραμματοσειρά ακόμη και το μέγεθος της εμφάνισης του.

    Τι σημαίνουν όλα αυτά;

    Πως η Google έχει καταλάβει πως χάνει τον έλεγχο του Android. Πολλοί κατασκευαστές φτάσαν στο σημείο να μην κάνουν καμιά αναφορά στο Android.

    Android-Sad

    Για να καταλάβατε καλύτερα τι εννοούμε δώστε σε ένα νέο χρήστη ένα iPhone. Αυτόματα καταλαβαίνει πως είναι ένα Apple προϊόν με λογισμικό του να είναι το iOS. Δώστε τώρα σε έναν χρήστη ένα Samsung Galaxy S smartphone. Εκεί θα μπερδευτεί. Θα δει δύο stores και δεν θα μπορεί να πει με σιγουριά αν έχει μια Android συσκευή ή μια Samsung συσκευή.

    Η Google είναι μια επιχείρηση και ως εκ τούτο θέλει να βγάλει λεφτά και να συνεχίζει να βγάζει και στο μέλλον. To Android είναι μια από τις αιχμές του δόρατος της εταιρείας προς αυτή την κατεύθυνση. Οι κατασκευαστές πλέον παίρνουν όλα τα πλεονεκτήματα του ανοιχτού κώδικα του Android με την Google να το δέχεται αυτό μιας και έτσι οι συσκευές αυτές έχουν πρόσβαση στο Play Store.

    Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο το ‘Powered By Android’  προσπαθεί να μπαλώσει αλλά ίσως πλέον να είναι αργά! Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός πως πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως συσκευές Android με μη επίσημα stores έχουν μεγαλύτερο μερίδιο από το επίσημο Play Store της Google.

    Επίσης πρόσφατα ανακοινώθηκε πως το 97% του mobile malware στοχεύει το Android. Ο λόγος; Γιατί υπάρχουν εκατομμύρια χρηστών που δεν χρησιμοποιούν πλέον το επίσημο Play Store της εταιρείας.

    Όπως λοιπόν μπορούμε να δούμε η Google έχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να λύσει στο άμεσο μέλλον. Επίσης το ‘Powered By Android’  μπορεί να υποστηρίζετε από εταιρείες όπως η Samsung και η HTC αλλά για πόσο ακόμη; Με την απαίτηση αυτή της Google και την τωρινή κατάσταση δεν θα μας προξενήσει εντύπωση αν και οι δύο αυτές εταιρείες αλλά και άλλες ενωθούν με το μέτωπο της Amazon που αν και με Android βάση το έχει εξαφανίσει σαν μάρκα από τις συσκευές της με μια τεράστια παραμετροποίηση.

    Σχολιασμός στο φόρουμ 

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles