19.2 C
Athens
Thursday, March 28, 2024
More

    Οι θέσεις του Scott Forstall στην δικαστική διαμάχη της Epic vs Apple εστιάζουν στις αρχές του iPhone και του App Store

    Λίγο πριν την έναρξη και επίσημα της δικαστικής διαμάχης της Epic με την Apple, η πρώτη σήμερα κοινοποίησε κείμενα από τις θέσεις του Scott Forstall πάνω στις ερωτήσεις που του έγιναν και που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

    Ο Fostall ήταν υπεύθυνος για το λογισμικό της Apple μέχρι και το 2012 και είχε καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία του πρώτου iPhone και του iPhoneOS. Ένα από τα βασικά ερωτήματα που του έγιναν ήταν για την απόφαση της Apple να μην προσφέρει ένα App Store με εφαρμογές τρίτων στο iPhone αρχικά. Ο Forstall εξήγησε πως ο Steve Jobs ήταν υπέρμαχος αυτής της ιδέας.

    Forstall: Υπήρχαν στελέχη στην Apple που σκεφτόντουσαν πως δεν θα πρέπει να δώσουμε την δυνατότητα σε τρίτους να παρουσιάσουν native εφαρμογές. Στελέχη υποστήριζαν πως θα έπρεπε να έχουμε web εφαρμογές και όλα να γίνονται μέσω των πλοηγών. Βέβαια άλλοι πρότεινα ένα υβριδικό μοντέλο ενώ κάποιοι ήταν και υπέρ δημιουργίας native εφαρμογών μέσα στο λογισμικό μας.

    Questioner: Ποια ήταν εκείνα τα στελέχη που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία και που ανέφεραν πως η Apple δεν θα έπρεπε να ανοίξει την πλατφόρμα της σε εφαρμογές τρίτων;

    Forstall: Ο Steve Jobs επέμενε περισσότερο από όλους. Δεν θυμάμαι κάποιον άλλο αυτή την στιγμή. Ο Steve όμως πίστευε πως δεν έπρεπε να ενεργοποιήσουμε εφαρμογές τρίτων στο λογισμικό μας καθόλου.

    Questioner: Είναι δίκαιο να πούμε πως εσύ ήσουν στην άλλη πλευρά αυτού του διαλόγου;

    Forstall: Θα μπορούσαμε να πούμε πως εγώ ήμουν αυτός που υποστήριζε πιο ανοιχτά την δημιουργία εφαρμογών τρίτων στο App Store και ήταν από τις έντονες συζητήσεις που είχαμε με τον Steve Jobs για αυτό το θέμα πολλές φορές.

    Ο Forstall τονίζει επίσης πως με βάση την εμπειρία του οι web εφαρμογές δεν θα ήταν τόσο καλές όσο οι native εφαρμογές με τον ίδιο να ήθελε τις καλύτερες δυνατές εφαρμογές την πλατφόρμα που είχαν δημιουργήσει.

    Το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Apple μίλησε και για τις πρώτες μέρες του iPhoneOS και το πως η βάση του ήταν το Mac OS X ενώ έκανε κάποια σχόλια και για το jailbreaking.

    Forstall: Θα πω πως ανησυχούσαμε πάρε πολύ για το γεγονός πως οι άνθρωποι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ιούς και malware στο iPhone όπως και για κάθε ενέργεια που αφορούσε το jailbreaking. Είμασταν πάντα αυστηροί γιατί προστατεύαμε την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των χρηστών. Συνέχισα να είμαι υπέρμαχος της ενεργοποίησης native εφαρμογών από προγραμματιστές στην πλατφόρμα μας. Θεωρούσα πως οι προγραμματιστές θέλανε να αφιερώσουν χρόνο και ενέργεια για να δημιουργήσουν κάτι όμορφο για την πλατφόρμα μας.

    Ο Fostall έδωσε και πληροφορίες για τις αποφάσεις στις αρχές της δημιουργίας του App Store.

    Questioner: Υπήρχε κάποιος διάλογος μέσα στην Apple για το αν η εταιρεία έπρεπε να επιτρέψει διανομή μόνο μέσω του App Store ή θα έπρεπε να επιτρέψει στους προγραμματιστές να διανέμουν τις εφαρμογές τους και με άλλα μέσα;

    Forstall: Υπήρχαν τέτοιες συζητήσεις και για διαφορετικούς μηχανισμούς στο λογισμικό μας για αυτό τον σκοπό καθώς και πως αυτοί οι μηχανισμοί θα παρείχαν την καλύτερη δυνατή ασφάλεια στους χρήστες. Υπήρχαν συζητήσεις για πως οι προγραμματιστές θα διένεμαν τις εφαρμογές τους με μια λύση να είναι το App Store και η άλλη η διανομή των εφαρμογών αυτών απευθείας όπως γίνεται στα Windows.

    Questioner: Ποιοι ήταν εκείνοι που ήταν υπέρ του App Store;

    Forstall: Μετά από πολλές συζητήσεις νομίζω όλα τα στελέχη ήταν υπέρ του App Store ως την ιδανική λύση τόσο για τους προγραμματιστές όσο και για τους χρήστες.

    Για την απόφαση της Apple να προσθέσει in-app αγορές στο App Store

    Forstall: Υπήρχαν πολλοί λόγοι γιατί προσθέσαμε in-app αγορές. Ήταν έτσι ώστε οι προγραμματιστές να έχουν ευκολότερο τρόπο να πουλάνε τα ψηφιακά αγαθά τους. Αν είσαι game προγραμματιστής και έχεις ένα επιπλέον επίπεδο που θα ήθελες να πουλήσεις δεν ήταν ότι πιο εύκολο να ζητήσεις από τον χρήστη να βάλει τα στοιχεία της κάρτας του για αυτό και να κάνει πληρωμή. Ενώ με την in-app αγορά απλά είναι το κλικ σε ένα κουμπί μιας και η Apple έχει ήδη τα στοιχεία της κάρτας του χρήστη και έτσι όλα γίνονται άμεσα και εύκολα για όλους. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για τον προγραμματιστή να έχει έναν τέτοιο εύκολο μηχανισμό.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.