24.8 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    [Οδηγός]|Πως να κάνετε συμπίεση αρχείων στο OS X;

    Μπορείτε να κάνετε μεγάλη εξοικονόμηση χώρου συμπιέζοντας σε αρχεία ZIP αρκετούς φακέλους σας και μόλις με ένα απλό κλικ.

    Photo 18-06-2015 21 49 05

     

    Τα συμπιεσμένα αρχεία, λαμβάνουν πολύ λιγότερο χώρο στον δίσκο του Mac σας σε αντίθεση με άλλα αρχεία τα οποία είναι μη συμπιεσμένα, ενώ κάτι τέτοιο θα φανεί πολύ χρήσιμο για εκείνους τους χρήστες οι οποίοι ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν χώρο στον δίσκο τους. Ευτυχώς, το OS X έχει ένα built-in εργαλείο, το οποίο βοηθάει στην εύκολη συμπίεση των αρχείων σας.

    Το συγκεκριμένο εργαλέιο για συμπίεση και αποσυμπίεση αρχείων του Mac OS X, χρησιμοποιεί το ZIP format, το οποίο τυχαίνει να είναι μια από τις πιο συχνές μορφές συμπίεσης αρχείων. Είναι επίσης η πιο αποδοτική μορφή συμπίεσης, καθώς τα αρχεία σας θα παραμείνουν στην ίδια μορφή ακόμη και μετά την συμπίεση και αποσυμπίεση τους, χωρίς να χάσετε τίποτα.

    Πριν προχωρήσουμε στον οδηγό, καλό είναι να αναφέρουμε κάποιες ακόμη πληροφορίες, οι οποίες θα φανούν αρκετά χρήσιμες σε εκείνους που θα χρειαστούν να κάνουν συμπίεση αρχείων. Το ακριβές μέγεθος του συμπιεσμένου αρχείου, εξαρτάται πάντα από το περιεχόμενο της αρχικής του μορφής. Κάποιου είδους αρχεία δίνουν χώρο για καλύτερη συμπίεση σε σχέση με κάποια άλλα.

    Παράλληλα, η συμπίεση και η αποσυμπίεση αρχείων μπορεί πάρει αρκετό χρόνο. Τα Mac με γρηγορότερους επεξεργαστές και μεγαλύτερη RAM, μπορούν να κάνουν όλη την διαδικασία πιο γρήγορη σε σχέση με παλαιότερους Mac. Επίσης, η συμπίεση αρχείων, μετατρέπει το περιεχόμενο τους σε μορφή .ZIP, κάνοντας πιο δύσκολη την διαδικασία ανοίγματος και ελέγχου του αρχείου.

    Ωστόσο, δεν θα προτείναμε να κάνετε συμπίεση όλων των αρχείων σας στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή. Βέβαια, αν έχετε κάποια αρχεία στα οποία δεν θέλετε να έχετε άμεση πρόσβαση, όπως παράδειγμα κάποιες αποθηκευμένες εικόνες, τότε η συμπίεση ενός ολόκληρου φακέλου μπορεί να σας φανεί αρκετά χρήσιμη, προκειμένου να κρατήσετε κάποιον ελέυθερο χώρο στον σκληρό σας δίσκο.

    Από την άλλη, αν δεν έχετε κάνει ποτέ συμπίεση αρχείων, τότε αξίζει την προσπάθεια για πρώτη φορά. Κατά αυτό τον τρόπο μπορείτε να δείτε αν τα αρχεία ZIP μπορούν ουσιαστικά να σας εξοικονομήσουν κάποιο χώρο στην συσκευή σας, καθώς επίσης και χρόνο. Θα δείτε πως όντως, στις περισσότερες περιπτώσεις, να εξοικονομήσετε αρκετά gigabyte και αρκετά χρήματα, καθώς δεν θα χρειαστεί να αγοράσετε κάποιον εξωτερικό σκληρό δίσκο.

    Τέλος, υπάρχουν και άλλα third-party software, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για συμπίεση και αποσυμπίεση αρχείων, τα οποία υποστηρίζουν αρκετά format για συμπίεση αρχείων.

    Πως να κάνετε συμπίεση αρχείων στο OS X;

    1. Επιλέξτε το αρχείο ή τον φάκελο μέσω του Finder
    2. Πατήστε δεξί-κλικ ή control-κλικ πάνω στο αρχείο προκειμένου να εμφανιστεί το pop-up μενού
    3. Επιλέξτε το Compress filename
    4. H συμπίεση των αρχείων θα ξεκινήσει άμεσα. Μόλις τελειώσει η διαδικασία, μπορείτε να βρείτε το νέο αρχείο με κατάληξη .zip δίπλα ακριβώς από το αρχείο που επιλέξατε να κάνετε συμπίεση
    5. Το αρχικό σας αρχείο θα έχει μείνει άθικτο ενώ το .zip αρχείο θα έχει τα συμπιεσμένα αρχεία σας

    how-to-compress-1 how-to-compress-2

     

    Σχολιασμός στο φόρουμ

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles