Friday, May 17, 2024

Να γιατί η Apple δεν χρειάστηκε να περικόψει θέσεις εργασίας όπως σχεδόν κάθε άλλη εταιρεία τεχνολογίας

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας συνδύασαν την ανάπτυξη με πολλές προσλήψεις. Τώρα που τα πράγματα έχουν ψυχρανθεί, πολλοί περικόπτουν χιλιάδες θέσεις εργασίας για να προσπαθήσουν να κυριαρχήσουν στις δαπάνες. Η Apple ήταν μέχρι στιγμής μία από τις λίγες που απέφυγε να περικόψει θέσεις εργασίας. Και μια νέα αναφορά από το Bloomberg εξετάζει τι έκανε διαφορετικά η Apple τα τελευταία χρόνια που την έθεσε για να αντιμετωπίσει το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον χωρίς να καταφύγει σε απολύσεις προσωπικού.

Μία από τις κρίσιμες επιλογές ήταν ο τρόπος με τον οποίο η Apple προσέλαβε νέους υπαλλήλους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ενώ εταιρείες όπως η Amazon, η Meta και η Salesforce διπλασίασαν χονδρικά το εργατικό δυναμικό τους από το 2019 έως το 2022 με ~ 100% αύξηση του προσωπικού, η Apple αύξησε το προσωπικό της μόνο κατά 20%.

Ακόμη και η αύξηση προσλήψεων κατά 60% της μητρικής της Google Alphabet έχει αποδειχθεί μη βιώσιμη. Όπως αναφέρεται από το Bloomberg, η Alphabet και η Amazon μαζί έχουν απολύσει περίπου 30.000 υπαλλήλους πρόσφατα. Εν τω μεταξύ, η Zoom μόλις ανακοίνωσε ότι περικόπτει το 15% του παγκόσμιου προσωπικού της.

Το δεύτερο κομμάτι του γιατί η Apple κατάφερε να αποφύγει τις απολύσεις μιλά για το πόσο αποτελεσματική και κερδοφόρα είναι η εταιρεία σε όλους τους τομείς της επιχείρησής της. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η Apple έχει υπερδιπλασιάσει τα έσοδά της ανά πρόσθετο αριθμό ατόμων τα τελευταία έξι χρόνια, κάτι που είναι ένα απίστευτο κατόρθωμα.

Η ισχυρή υποκείμενη επιχείρηση και η αποτελεσματικότητα της Apple είναι φυσικά ένα κρίσιμο μέρος της εκπληκτικής αύξησης των εσόδων ανά πρόσθετο αριθμό εργαζομένων. Αλλά ο συνδυασμός αυτής της εξαιρετικά κερδοφόρας επιχείρησης με μια πολύ χαμηλότερη αύξηση στις προσλήψεις τα τελευταία χρόνια είναι αυτό που κάνει την παραπάνω μέτρηση να ξεχωρίζει σε σύγκριση με τους άλλους τεχνολογικούς γίγαντες.

Παρόλο που η Apple είχε χάσει τα κέρδη την περιόδο των εορτών με χαμηλότερες πωλήσεις iPhone από το αναμενόμενο, οι τριμηνιαίες αποτυχίες της Apple είναι απίστευτες επιδόσεις με τα πρότυπα οποιασδήποτε άλλης εταιρείας. 117 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα με σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη… σε 3 μήνες!

Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

Dimitrios Georgoulas
Dimitrios Georgoulas
Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.