15.8 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Με το iOS 7 η Apple παρουσιάζεται πιο ανασφαλής από ποτέ;

    tim-cook-shadow

    H ιστορία θέλει την Apple να μην δίνει στους χρήστες της το δικαίωμα της επιλογής. Ο Steve Jobs σε πάρα πολλές περιπτώσεις είχε τονίσει πως οι καταναλωτές δεν ξέρανε τι πραγματικά θέλανε και ένας από τους βασικούς ρόλους της Apple ήταν να τους τονίσει τι είναι σωστό και χρήσιμο. Αυτή η σιγουριά που για μερικούς ήταν και αλαζονεία έκανε την Apple σε όλες τις τις κυκλοφορίες να εμφανίζεται σταθερή και χωρίς μεγάλα περιθώρια συζητήσεων.

    Πολλοί μπορεί να έβρισκαν το παραπάνω ένα από τα πιο ενοχλητικά στοιχεία του χαρακτήρα της εταιρείας αλλά αποτέλεσε για χρόνια μια αρχή στο εσωτερικό της που έκαναν την Apple την μεγάλη εταιρεία που όλοι γνωρίζουμε τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια.

    Εν έτη 2014 όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει στο εσωτερικό της Apple. Μετά τον θάνατο του Steve Jobs τα ηνία της εταιρείας περάσανε στον Tim Cook και εκ τότε έχουμε μια συνεχή μεταμόρφωση σε πολλά επίπεδα. Πολλοί από εσάς το έχετε παρατηρήσει και μας γράφετε πως η Apple δεν είναι πλέον η ίδια εταιρεία που είχαμε γνωρίσει επί εποχής Steve Jobs με το όραμα και την καινοτομία να τα έχουν αντικαταστήσει ο πραγματισμός και η λογική σε κάθε κίνηση.

    Ένα καλό επιχείρημα για την αλλαγή αυτή της Apple μετά τον θάνατο του Steve Jobs αποτελεί το νέο λογισμικό το iOS 7. Δεν έχει να κάνει τόσο με την επιλογή του Jonathan Ive στον σχεδιασμό του και για το αν ή όχι η Apple πήρα κάποιο ρίσκο όσο με το γεγονός για το πως αντιδράει η εταιρεία στην κριτική την οποία δέχεται για αυτό. Η Apple πλέον παρουσιάζεται πως δεν είναι σίγουρη για τις επιλογές τις οποίες κάνει…

    Μετά την κυκλοφορία του iOS 7 και τον ανασχεδιασμό του λογισμικού η Apple δέχτηκε μεγάλη κριτική για κάποιες από τις αποφάσεις της και η κριτική αυτή συνεχίζεται και τώρα που έχουμε τις iOS 7.1  betas. Αρνητικά σχόλια ακούστηκαν για την αφαίρεση κάποιων κουμπιών στο παρασκήνιο για παράδειγμα καθώς και για τις χρωματικές επιλογές. Η Apple ακόμη και σήμερα κάνει διάφορες παραμετροποιήσεις σε όλα αυτά.

    Κατηγορήθηκε επίσης για την χρησιμοποίηση ποιο λεπτών γραμματοσειρών και πλέον η εταιρεία έδωσε την επιλογή για να γίνουν αυτές ποιο bold αν και εφόσον το επιθυμεί ο χρήστης. Κατηγορήθηκε για τα νέα animations του λογισμικού και η απάντηση ήταν μια σειρά από αλλαγές δίνοντας την επιλογή ακόμη και της απενεργοποίησης αποδεικνύοντας έτσι πως ακόμη και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η Apple δεν είναι σίγουρη για το πως θα πρέπει να παρουσιαστούν αυτά τα animations. H παλαιά Apple επί εποχής Steve Jobs θα απαντούσε σε αυτή την κριτική με ένα και μόνο fix και θα τόνιζε πως αυτό είναι το καλύτερο και τέλος.

    Αυτή η αβεβαιότητα που παρουσιάζεται στον σχεδιασμό και στις επιλογές του iOS 7 δεν έχει κάνει σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση της και σε άλλα προϊόντα της εταιρείας ίσως γιατί αυτά ακόμη δεν έχουν αλλάξει δραματικά. Τι θα γίνει όμως όταν τελικά αλλάξουν; To μόνο σίγουρο είναι πως σε πολλές αποφάσεις της εταιρείας πλέον υπάρχει και ο παράγοντας της αβεβαιότητας που παλαιότερα καλός ή κακός δεν υπήρχε σε καμιά περίπτωση.

    Στο πολύ άμεσο μέλλον θα δούμε αν αυτό το γεγονός θα ευνοήσει όλους εμάς με την Apple να μας δίνει περισσότερες επιλογές ή θα μεταμορφώσει την Apple σε μια ανασφαλή εταιρεία με κίνδυνο να δεχτεί πλήγματα τόσο στην εικόνα της όσο και στα κέρδη της.

    Σχολιασμός στο φόρουμ

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles