21.8 C
Athens
Tuesday, April 23, 2024
More

    Μάθαμε πολλά περισσότερα πέρα από το ‘One More Thing’ στο χθεσινό event της Apple για τα πλάνα της εταιρείας

    Η Apple έκανε ένα τεράστιο βήμα στην αλλαγή των Macs από Intel επεξεργαστές στους δικούς της Apple Silicon χθες. Ο M1 επεξεργαστής φέρνει μεγάλες επιδόσεις και στα 3 νέα Macs που ανακοινώθηκαν.

    Η Apple συνεχίζει να πιστεύει στο Mac

    Tim Cook and his crew made an emphatic case for Apple Silicon at the "One More Thing" event.
    Tim Cook and his crew made an emphatic case for Apple Silicon at the “One More Thing” event.
    Photo: Apple

    Τα τελευταία χρόνια αρκετοί είναι εκείνοι που είχαν αμφιβολίες για την θέση της Apple και την υποστήριξη της στα Mac. Στο event της Τρίτης δόθηκε μια εμφατική απάντηση με τον Cook να αναφέρει χαρακτηριστικά “Αγαπάμε το Mac είναι στο DNA μας”.

    Με το να εστιάζει η Apple σε αυτό το ψηφιακό event αποκλειστικά και μόνο στα Mac η εταιρεία απέδειξε την δέσμευση της σε αυτή την πλατφόρμα. Σίγουρα η κίνηση μεταφοράς από τους Intel επεξεργαστές σε δικούς της έχει μεγάλα ρίσκα για την Apple αλλά τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας τόνισαν γιατί είναι σημαντική αυτή η κίνηση.

    Ξεκινώντας με τον M1 επεξεργαστή της Apple η εταιρεία τόνισε πως διπλασιάζει την καινοτομία που προσφέρει σε μια χρονιά μάλιστα που είναι η καλύτερη για την πλατφόρμα. Η Apple λοιπόν παίρνει αυτό το ρίσκο αυτή την στιγμή ενώ θα μπορούσε να επαναπαυτεί στις δάφνες των αυξητικών τάσεων των πωλήσεων που σημειώνει η κατηγορία αυτή.

    Είδαμε λοιπόν τον M1 επεξεργαστή να παρουσιάζεται σε ένα MacBook Air, ένα Mac mini και ένα MacBook Pro. Έτσι η Apple έπιασε όλες τις κατηγορίες χρηστών με αυτή την αλλαγή δείχνοντας και εδώ την δέσμευση της σε αυτόν τον νέο επεξεργαστή.

    Ο Cook δήλωσε εμφατικά:

    “Το Mac ήταν πάντα συνυφασμένο με την καινοτομία και τις μεγάλες αλλαγές. Τον Ιούνιο ανακοινώσαμε πως το Mac θα κάνει ακόμη ένα τεράστιο βήμα μπροστά με τους δικούς μας επεξεργαστές. Υποσχεθήκαμε πως το πρώτο Mac με έναν Apple Silicon θα φτάσει πριν το τέλος του έτους. Ε λοιπόν αυτή η μέρα έφτασε”

    M1 Macs φέρνουν στο χρήστη το αδύνατο: Αποδόσεις και Μεγάλη Αυτονομία

    Όλα τα laptops μέχρι σήμερα στοχεύουν κάπου και αναγκαστικά κάνουν παραχωρήσεις σε κάτι άλλο. Η λέξη μεγάλες αποδόσεις και μεγάλη αυτονομία δεν συνυπήρχαν μέχρι χθες. Η Apple όμως με τον Μ1 κατάφερε να το αλλάξει αυτό.

    Αυτά που μας παρουσίασε η Apple χθες με τα νέα Mac μοιάζουν απίστευτα στον τομέα τον αποδόσεων και αν ταυτιστούν με τα όσα ανέφερε η εταιρεία στον τομέα της αυτονομίας των συσκευών αγγίζουμε το μέχρι χθες αδύνατο.

    Αν η Apple επιβεβαιώσει τα όσα είπε στην χθεσινή παρουσίαση θα δώσει μια τεράστια ώθηση στην αγορά. Τα νέα laptops με τιμολόγηση ίδια με τους προκατόχους τους υπόσχονται τεράστιες αποδόσεις με αυτονομία που θα κρατάει περισσότερο από μια τυπική μέρα για έναν χρήστη!

    Η Apple είναι έτοιμη να αναμετρηθεί με τα PCs εκ νέου

    CPU performance vs. power: Apple M1 against PCs
    The Apple M1 processor outperforms PC chips, even while using less power.
    Chart: Apple

    Πριν μια δεκαετία η παρουσίαση ενός νέου Mac περιελάβανε μια διαφάνεια που έδειχνε πόσο πιο γρήγορο ήταν αυτό το μηχάνημα από ένα PC. Αυτό σταμάτησε να γίνεται όταν η Apple έφερε τους Intel επεξεργαστές στα μηχανήματα της. Με τα Macs και τα PCs να χρησιμοποιούν τους ίδιους επεξεργαστές το Mac δεν ήταν πλέον καθόλου γρηγορότερο.

    Αυτό αλλάζει όμως πλέον με την έλευση του M1. Η Apple τόνισε πως ο δικός της επεξεργαστής είναι 2x καλύτερες σε αποδόσεις από έναν επεξεργαστή σε PC χρησιμοποιώντας παράλληλα 25% λιγότερη ενέργεια.

    Με την έλευση αργότερα των M2, M3 επεξεργαστών της Apple η Intel θα δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο και πιστέψτε μας θα είναι πολύ δυνατά χτυπήματα.

    Τα Apple Silicon Macs έχουν καλή συμβατότητα στο λογισμικό

    Η Apple προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες που θα μπορούσαν να έχουν οι M1 Mac αγοραστές στον τομέα του λογισμικού. Η εταιρεία δεν θέλει με τίποτα οι καταναλωτές να έχουν ενδοιασμούς για το τι προγράμματα θα μπορούν να τρέξουν σε αυτά τα μηχανήματα.

    Στο event είχαμε και ένα demo του Rosetta 2 στο macOS Big Sur, ένα εργαλείο που επιτρέπει σε λογισμικό που είναι γραμμένο για Intel Macs να τρέχει σε υπολογιστές που έχουν έναν επεξεργαστή της Apple. Η Apple υποσχέθηκε ομαλή εμπειρία αλλά ακόμη και ταχύτητα ικανοποιητική και σε παιχνίδια. Ο Craig Federighi μάλιστα υποσχέθηκε πως τα Macs με τον M1 επεξεργαστή μπορούν να τρέχουν Intel συμβατές εφαρμογής πιο γρήγορα από ότι τα Intel Macs.

    Στο βάθος χρόνου όμως η Apple σίγουρα θέλει από τρίτους προγραμματιστές στο Mac να φέρουν τα λογισμικά τους από την Intel στον Μ1.

    Η Apple συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τα Keynote της

    Apple's "One More Thing" event ended with ... one more thing: John Hodgman.
    The “One More Thing” event ended with … one more thing.
    Photo: Apple

    Ήδη είχαμε μείνει εντυπωσιασμένοι από τα φετινά ψηφιακά event της Apple αλλά το χθεσινό One More Thing event τα πήγε ακόμη καλύτερα. Μοναδικά πλάνα, κινηματογραφικές αλλαγές και συγκεκριμένη εστίαση ήταν τα συστατικά του.

    Στα 49 λεπτά που κράτησε η Apple μας έδωσε μια σειρά τεχνικών χαρακτηριστικών αλλά φρόντισε να κρατήσει ένα και μόνο μήνυμα με μεγάλη έμφαση – Τα νέα Mac θα είναι καλύτερα από ποτέ.

    Αρχικά τα στελέχη της Apple βούτηξαν στα βαθιά παρουσιάζοντας τον πανίσχυρο M1 επεξεργαστή. Εν συνεχεία μάθαμε πως το macOS Big Sur θα επιτρέπει σε λογισμικό που είναι γραμμένο για Intel επεξεργαστές να τρέχει απροβλημάτιστα και κάποιες φορές γρηγορότερα στα μηχανήματα της Apple με τον Μ1 επεξεργαστή.

    Εν συνεχεία η Apple παρουσίασε όχι 2 αλλά 3 νέα Macs με τον M1 επεξεργαστή. Αναμέναμε νέα MacBooks αλλά το Mac mini σίγουρα ήρθε ως μια μεγάλη έκπληξη. Βέβαια έκπληξη είχαμε που δεν είδαμε κάποια ανακοίνωση για τα AirTags αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία….

    Τέλος ο PC Guy ήρθε από το παρελθόν και έκανε εκ νέου την εμφάνιση του θυμίζοντας σε όλους την ιστορικότητα της πλατφόρμας της Apple αλλά και συνάμα δείχνοντας πως η εταιρεία είναι έτοιμη για ακόμη μια φορά να κοιτάξει τα PCs στα μάτια και να τα κερδίσει.

    *Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.