17.6 C
Athens
Thursday, April 18, 2024
More

    Η Apple “σκοτώνει” το Aperture και iPhoto είμαστε έτοιμοι για το Photos;

    aperture

    Κατά το WWDC 2014 keynote η Apple παρουσίασε μια νέα εφαρμογή για το OS X Yosemite που αυτή την στιγμή δημιουργείται και ονομάζεται Photos. Θα γίνει διαθέσιμη στο κοινό του χρόνου και όπως σας αναφέραμε σε προηγούμενο δημοσίευμα μας πρόκειται να αντικαταστήσει τόσο το iPhoto όσο και το Aperture για Mac.

    Μια τέτοια κίνηση μπορεί να ακούγεται πολύ καλή για τους χρήστες αλλά τι πραγματικά σημαίνει για του επαγγελματίες φωτογράφους που χρησιμοποιούν το Mac στην δουλειά τους;

    H Αpple αποδεικνύει για ακόμη μια φορά πως είναι διατεθειμένη να προκαλέσει μια μικρή αναστάτωση στους χρήστες τωρινών προϊόντων της για μια σημαντική βελτίωση με βάθος χρόνου. Το είδαμε αυτό ήδη να συμβαίνει με τα iMovie, Final Cut Pro, Pages, Keynote και Numbers όπου η Apple άλλαξε μια εφαρμογή και ξεκίνησε να την χτίζει από την αρχή σε ένα διαφορετικό μονοπάτι.

    Το iPhoto έρχεται με κάθε Mac, και προσφέρει μια σουίτα επεξεργασίας φωτογραφιών καθώς και κατηγοριοποίηση αυτών αλλά διαμερισμού τους. Το iPhoto οργανώνει τις φωτογραφίες σας βάση κάποιας περίστασης ενώ έχει και την δυνατότητα αναγνώρισης προσώπου έτσι ώστε να μπορείτε εύκολα να βρείτε μια φωτογραφία καθώς σας δίνει και την δυνατότητα της εισαγωγής σε μια φωτογραφία GPS δεδομένων για την οργάνωση των φωτογραφιών σας με βάση την τοποθεσία.

    Το iPhoto τέλος έχει μια σειρά από εργαλεία για να κάνουν τις φωτογραφίες σας να δείχνουν καλύτερες.

    Από την άλλη το Aperture είναι για το iPhoto ότι το Logic για το GarageBand. Το Aperture έχει την ίδια φιλοσοφία αλλά απευθύνεται περισσότερο σε επαγγελματίες. Εστιάζει στην επεξεργασία raw φωτογραφιών και τα εργαλεία του για την επεξεργασία αυτών είναι σαφώς πιο αναβαθμισμένα σε σχέση με το iPhoto.

    To Aperture επίσης αναγνωρίζει το γεγονός πως οι φωτογράφοι θα χρησιμοποιήσουν πολλές φωτογραφίες για να καταλήξουν τελικά σε μια και εστί έχει ένα πολύ γρήγορο κατάλογο φωτογραφιών και επιτρέπει την αλλαγή των metadata πληροφοριών που είναι συνυφασμένες με μια φωτογραφία.

    Δυστυχώς τόσο το Aperture όσο και το iPhoto είχαν μια σειρά προβλημάτων μέσα στα χρόνια ύπαρξη τους. Προβλήματα σταθερότητας, καταστροφές στην βάση δεδομένων ακόμη και στην απόδοση τους.

    Αντικειμενικά λοιπόν και τα δυο έπρεπε να αντικατασταθούν ή να βελτιωθούν και η Apple φέτος με το Photos επέλεξε το πρώτο.

    photos_adjustments

    Οι πληροφορίες που έχουμε αυτή την στιγμή για το Photos είναι πολύ λίγες. Πέρα από τα λίγα λεπτά που αφιέρωσε η Apple στο WWDC πολύ λίγα έχουν γίνει γνωστά για την έκδοση της εφαρμογής αυτής στο Mac. Aυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι πως η διεπαφή της έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι ιδανική για την χρήση touch χειρονομιών και magic mouse.

    O Federighi ονόμασε το Photos μια νέα λύση από την αρχή για το Mac με εστίαση στο iCloud. Αυτό για τους απλούς χρήστες ως δήλωση μπορεί να είναι αρκετό καθώς και το μικρό demo που έδειξε για το πόσο ευκολότερο είναι πλέον να επεξεργαστεί κάποιος μια φωτογραφία αλλά για οι χρήστες του Aperture για να πειστούν θα χρειαστούν πολλά περισσότερα.

    Στην παραπάνω διαπίστωση συμπεριλάβετε το γεγονός πως η Adobe με προγράμματα όπως το Lightroom έχει κερδίσει τους επαγγελματίες φωτογράφους και μέχρι να δούμε τι έχει να προσφέρει το Photos σε ένα επαγγελματία η Adobe θα συνεχίσει να κυριαρχεί και μάλιστα άνετα.

    Σχολιασμός στο φόρουμ 

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles