19.3 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Η Apple παρουσίασε την iPadOS 15 με home screen widget υποστήριξη κ.α | Τα κύρια χαρακτηριστικά

    Μετά την παρουσίαση της iOS 15, η Apple στο WWDC 2021 keynote μας έδωσε και μια πρώτη εικόνα για το iPadOS 15, που φέρνει την είσοδο των widgets στην κεντρική οθόνη κ.α

    Widgets

    Το iPadOS 15 αποκτά widgets στην αρχική οθόνη που μπορείς να επιλέξεις από τη λίστα της εταιρείας και μάλιστα σε αρκετά από αυτά έχει μεγαλώσει αρκετά το μέγεθος για να έχουν νόημα ύπαρξης στην οθόνη σου (π.χ. gaming, Apple TV+).

    Multitasking

    Προστέθηκε νέο κέντρο ελέγχου επάνω σε κάθε εφαρμογή για να μπορείς να επιλέξεις πως θα χωρίσεις την οθόνη σου (split-view), να αντικαταστήσεις οποιαδήποτε από τις ανοικτές εφαρμογές με άλλες χωρίς κόπο, αλλά και να “κατεβάσεις” παράθυρα για να τα ανοίξεις αργότερα επάνω από τις εφαρμογές στο multitasking mode.

    Notes

    Σημαντική η προσθήκη της λειτουργίας mentions για να βλέπει ο κάθε χρήστης αυτό που τον αφορά, καθώς και τα tags για εύκολη ταξινόμηση των αρχείων. Επίσης, νέα προσθήκη το Quick Note που μπορείς να δημιουργήσεις σέρνοντας από την κάτω αριστερή γωνία με το Apple Pencil. Επάνω σε αυτό μπορείς να προσθέσεις links, να το κρύψεις και να το επαναφέρεις κατά το δοθούν για περαιτέρω επεξεργασία, σαν να έχεις ένα σημειωματάριο δίπλα σου (υποστηρίζεται και στο macOS).

    Translate

    Η λειτουργία μετάφρασης αναγνωρίζει αυτόματα τη γλώσσα που μιλά ο χρήστης και μεταφράζει σε πραγματικό χρόνο, ελέγχει τον γραφικό χαρακτήρα και καλύπτει όλο το iPadOS 15, υπό την έννοια ότι μπορείς να μεταφράσεις οτιδήποτε βλέπεις ανά πάσα στιγμή.

    Swift Playground

    Οι developers θα απολαύσουν το νέο εργαλείο που τους δίνει τη δυνατότητα να δημιουργούν εφαρμογές απευθείας από το iPad τους!

    Έρχονται από την iOS 15

    Μαζί με τις παραπάνω αλλαγές που είναι αποκλειστικές για την iPadOS πολλές νέες λειτουργίες έρχονται και από την iOS 15.

    Έτσι έχουμε και στο iPadOS 15 τα:

    Focus

    Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο σύστημα ειδοποιήσεων, με νέο design και περισσότερες επιλογές για να μη σε ενοχλούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η Apple θα εμφανίζει τις σημαντικότερες στο επάνω μέρος και θα δημιουργεί μια ενότητα με περίληψη όλων των ειδοποιήσεων προκειμένου να μη χάνεις χρόνο. Σε περίπτωση που έχεις θέσει τη συσκευή σε Do Not Disturb mode, οι ειδοποιήσεις δεν εμφανίζονται, εκτός αν κάτι είναι υπερεπείγον.

    Facetime

    Το Facetime αποκτά υποστήριξη της τεχνολογίας Spatial Audio για να ακούγεται ο συνομιλητής σαν να βρίσκεται δίπλα σου, καθώς αντιλαμβάνεται από ποια κατεύθυνση έρχεται ο ήχος, ενώ αναγνωρίζεται ο περιβαλλοντικός θόρυβος για να απομονωθεί η φωνή του συνομιλητή με αποτέλεσμα να τον ακούς πεντακάθαρα, άσχετα αν βρίσκεται σε θορυβώδες μέρος. Άλλες προσθήκες είναι το θόλωμα του φόντου, αλλά και η δυνατότητα άμεσης δημιουργίας event με αποστολή link στους συμμετέχοντες, ενώ με το SharePlay μπορείς να ακούς μουσική, να μοιράζεσαι την οθόνη σου και να παρακολουθείς ταινίες με τους φίλους σου μέσω FaceTime. Μάλιστα, όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να προσθέτουν τραγούδια στη λίστα και να χειρίζονται τα multimedia buttons. Σε ό,τι αφορά τον διαμοιρασμό video (Disney+, Hulu, HBOMax, NBA, Twitch, ESPN+, Paramount+, TikTok), υποστηρίζεται η λειτουργία picture-in-picture για να χρησιμοποιείς άλλες εφαρμογές και φυσικά μπορείς να στείλεις την εικόνα σε μεγαλύτερη οθόνη. Όλες οι συνομιλίες προστατεύονται από end-to-end κρυπτογράφηση για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και ιδιωτικότητα.

    Live Text

    Η λειτουργία Live Text αποκόπτει το κείμενο από τις φωτογραφίες για να το μεταφέρει απευθείας σε επεξεργαστή κειμένου και να το χρησιμοποιήσεις άμεσα για οτιδήποτε επιθυμείς (π.χ. αναζήτηση, αποστολή σε κάποια επαφή). Αναγνωρίζει 7 γλώσσες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε φωτογραφίες, όσο και σε screenshots.

    Apple Maps

    Η υπηρεσία χαρτών της Apple ενισχύεται με night mode και προσθήκη απίστευτων λεπτομερειών στις μεγαλύτερες πόλεις, ειδικά όταν ενεργοποιείται η λειτουργία πλοήγησης (φαίνονται μέχρι και οι διαφορετικές λωρίδες στους δρόμους, τα φανάρια, οι στάσεις κλπ.). Ακόμη, υπόσχονται πολύ καλύτερη επικοινωνία με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και προσθέτουν τρισδιάστατο χάρτη για να αντιλαμβάνεσαι προς τα που πρέπει να κινηθείς. Δυστυχώς, μόνο σε λίγες πόλεις παγκοσμίως.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.