17 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Η Apple κυκλοφόρησε την αναβαθμισμένη έκδοση 9.2.1 διορθώνοντας το ‘Error 53’

    iPhone-6-space-gray-Touch-ID

    Μόλις σήμερα η Apple έδωσε στην κυκλοφορία μια αναβαθμισμένη έκδοση του iOS 9.2.1, η οποία έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει το “error 53” το οποίο αχρήστευε τη συσκευή σε εκείνους τους χρήστες οι οποίοι είχαν προχωρήσει στην επιδιόρθωση της συσκευής του σε κάποιο third-party πωλητή, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ανταλλακτικά τα οποία δεν ήταν αυθεντικά.

    Τα ανταλλακτικά τα οποία δεν αντιστοιχούσαν με τα επίσημα της Apple και κυρίως το Touch ID, δεν μπορούσαν να ταυτοποιηθούν με τα υπόλοιπα εξαρτήματα της συσκευής κι έτσι ήταν αδύνατο να γίνει ο έλεγχος επαλήθευσης των στοιχείων του χρήστη. Το συγκεκριμένο σφάλμα εμφανιζόταν όταν ο χρήστης έκανε update ή restore τη συσκευή του, ενώ όταν αποτύγχανε η επαλήθευση των στοιχείων του χρήστη, τότε η ίδια η Apple απενεργοποιούσε εντελώς τη συσκευή, καθιστώντας της άχρηστη, στην προσπάθειά της να προστατέψει το Touch ID και τα οποιαδήποτε στοιχεία μαζί με το δακτυλικό αποτύπωμα, τα οποία είχαν αποθηκευτεί στη συσκευή.

    Η ίδια η Apple αρχικά εξήγησε πως το error 53 είχε υλοποιηθεί σκόπιμα, ενώ είχε σχεδιαστεί προκειμένου να αποτρέψει τη χρήση κακόβουλων Touch ID αισθητήρων, οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση στο Secure Enclave. Ωστόσο, οι πελάτες της Apple δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την εξήγηση της Apple, καθώς είχαν στα χέρια τους άχρηστες συσκευές κι έτσι προχώρησαν σε ομαδική αγωγή κατά της Apple για το συγκεκριμένο θέμα.

    Το σημερινό update επαναφέρει σε πλήρη λειτουργία τα iPhone και τα iPad τα οποία είχαν κριθεί μη χρήσιμα κι απενεργοποιήθηκαν από το error 53, ενώ επιβεβαιώνει πως μελλοντικές iOS συσκευές οι οποίες θα προβούν σε παρόμοια επιδιόρθωση από κάποιο third-party πωλητή, δεν θα απενεργοποιηθούν πλήρως. Ωστόσο, το Touch ID δεν θα είναι προσβάσιμο από κανένα χρήστη μέχρι να γίνει επίσημη επιδιόρθωση από κάποιο επίσημο μεταπωλητή της Apple ή από την ίδια την Apple. Με άλλα λόγια, δε θα αχρειστεύεται πλήρως η συσκευή, αλλά το Touch ID δεν θα είναι προσβάσιμο.

    Παράλληλα με τη νέα έκδοση, η Apple δημοσίευσε κι ένα έγγραφο υποστήριξης στο οποίο βοηθάει τους πελάτες στην επίλυση του error 53 (μπορείτε να βρείτε τη δημοσίευση εδώ), ενώ παράλληλα ζήτησε και δημόσια συγγνώμη από τους πελάτες που είχαν επηρεασθεί από το συγκεκριμένο σφάλμα. Η ίδια η Apple αναφέρει πως το συγκεκριμένο σφάλμα είχε υλοποιηθεί σε επίπεδο εσωτερικών δοκιμών και ποτέ δεν είχαν σκοπό να επηρεάσουν κάποιους χρήστες.

    Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής:

    “Some customers’ devices are showing ‘Connect to iTunes’ after attempting an iOS update or a restore from iTunes on a Mac or PC. This reports as an Error 53 in iTunes and appears when a device fails a security test. This test was designed to check whether Touch ID works properly before the device leaves the factory.

    Today, Apple released a software update that allows customers who have encountered this error message to successfully restore their device using iTunes on a Mac or PC.

    We apologize for any inconvenience, this was designed to be a factory test and was not intended to affect customers. Customers who paid for an out-of-warranty replacement of their device based on this issue should contact AppleCare about a reimbursement.”

    Η αναβαθμισμένη έκδοση του iOS 9.2.1 είναι διαθέσιμη μόνο μέσω του iTunes και δεν είναι σχεδιασμένη για τους χρήστες που κάνουν update με ΟΤΑ. Οι χρήστες των παρακάτω συσκευών μπορούν να κατεβάσουν την αναβάθμιση:

    • iPhone 6
    • iPhone 6 Plus
    • iPhone 6S
    • iPhone 6S Plus
    • iPad mini 3
    • iPad mini 4
    • iPad Air 2
    • iPad Pro

    Σχολιασμός στο φόρουμ

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles