19.8 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην αντεπίθεση για την αθωωτική απόφαση στην Apple ως προς την καταβολή φόρων

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση κοινοποίησε ένα κείμενο όπου παρουσιάζει τις ενστάσεις της στην απόφαση ότι η Apple δεν πρέπει να πληρώσει $15.8 δις σε φόρους. Η EU υποστηρίζει πως η Apple έκανε μια παράνομη συμφωνία με την κυβέρνηση της Ιρλανδίας με το δικαστήριο όμως να διαφωνεί με αυτό.

    Η Apple είναι γνωστό πως μετέφερε όλα τα έσοδα της από την Ευρώπη στα κεντρικά της στην Ιρλανδία. Η εταιρεία επέλεξε αυτή την τοποθεσία γιατί η χώρα έχει πάρα πολύ χαμηλό φόρο σε σύγκριση με άλλες χώρες μιας και αυτός ανέρχεται μόλις στα 12.5%. Μάλιστα για να έχει καλύτερη συμφωνία με την Apple η κυβέρνηση της χώρας έκανε και ειδικές συμβάσεις έτσι ώστε η Apple να πληρώνει ακόμη πιο χαμηλό φόρο για τα έσοδα της.

    Το 2016 η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε παρέμβαση θεωρώντας αυτή την συμφωνία ως παράνομη. Ήταν η κυβέρνηση της Ιρλανδίας αντί η Apple που δεν ήταν νόμιμη αλλά αυτό σήμαινε πως η Apple έπρεπε να πληρώσει φόρους επιπλέον.

    Με την Apple και την Ιρλανδική κυβέρνηση να αντιδρούν συμφωνήθηκε πως η Apple θα έβαζε τα χρήματα αυτά σε ένα λογαριασμό τρίτου μέχρι να έχουμε την τελικά απόφαση του δικαστηρίου.

    Η Apple πέρυσι κέρδισε τελικά την δικαστική διαμάχη αυτή με τους δικαστές να ορίζουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απέδειξε πως η Apple είχε κάποιο οικονομικό πλεονέκτημα από αυτές τις συμφωνίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε εκ νέου ασκώντας έφεση την τελευταία στιγμή σε αυτή την απόφαση πέρυσι το Σεπτέμβριο.

    Το Bloomberg αναφέρει σήμερα πως η βάση για αυτή την έφεση έχει πλέον κοινοποιηθεί:

    “H Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να αντιδράσει στην νίκη της Apple για την καταβολή φόρου της τάξης των 13 δις ευρώ αναφέροντας πως οι δικαστές είχαν μια αντιφατική λογική.”

    Από την πλευρά της η γραμμή υπεράσπισης της Apple αναφέρει πως απλά ακολουθεί πιστά τους νόμους σε κάθε χώρα που έχει δραστηριότητα και πως δεν αποφεύγει σε καμία περίπτωση να πληρώσει φόρους με έμμεσους τρόπους.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.