21 C
Athens
Friday, April 26, 2024
More

    Η αλλαγή κατεύθυνσης των καταναλωτών από Android σε iPhone

    apple-pay-touch-id-iphone6-hero

    Ποτέ δεν υπήρχε καλύτερη στιγμή για να αλλάξετε την συσκευή σας με ένα iPhone. Είτε θέλετε να αγοράσετε ένα iPhone για εσάς είτε γιατί απλά θέλετε να βγάλετε κάποιον φίλο σας από τον βούρκο του Android, το ολοκαίνουριο, το καταπληκτικό iPhone 6 και iPhone 6 Plus μπορούν να σας αποζημιώσουν περισσότερο από κάθε άλλη συσκευή, αν σκεφτεί κανείς το TouchID και την καινούρια υπηρεσία Apple Pay.

     

    Η Apple πρώτη στην δημιουργία 64-bit επεξεργαστών

    iphone_5s_chipset_hero_1

    Πριν από μία δεκατετία, αν έλεγε κανείς πως η Apple θα είναι εκείνη που θα σχεδιάσει του πιο εξελιγμένους επεξεργαστές για οποιαδήποτε συσκευή και για οτιδήποτε, τότε όλοι θα γελούσαμε με κάτι τέτοιο. Όλοι γνωρίζουμε πως η Apple δεν είναι σε καμιά περίπτωση ίδια με την Intel. Δεν είναι επίσης ίδια ούτε με Qualcomm ή Samsung. Δεν είναι από τι εταιρείες που κατασκευάζουν χρόνια επεξεργαστές και σίγουρα δεν είναι από τις εταιρείες που περιμέναμε να δούμε κάποια κίνηση στο χώρο σχεδίασης επεξεργαστών. Και ίσως για αυτό, η Apple να ήταν η πρώτη που έφερε στις φορητές συσκευές 64-bit επεξεργαστές, εκπλήσοντας όλους τους χρήστες.

    Πολλοί ήταν εκείνοι που έλεγαν πως οι 64-bit επεξεργαστές απέχουν πολύ ακόμα από την πραγματικότητα και πως θα αργήσουμε να τους δούμε σε φορητές συσκευές. Τα υπόλοιπα chipset άλλων εταιρειών δεν βιάζοταν να αναβαθμίσουν σε κάτι καλύτερο, παραμένοντας στα κλασσικά chipset των 32-bit, ενώ άλλοι βλέπαμε να προσπαθούν να συμπιέσουν όλη την μνήμη RAM στους επεξεργαστές των 32-bit.

    Η Apple όμως -κατά πως φένεται- σκεφτόταν εντελώς διαφορετικά. Διαπίστωσαν πως οι 64-bit επεξεργαστές έδιναν αρκετή καθαρότητα και δύναμη στο σύστημα ως σύνολο, παρέχοντας μεγαλύτερες ταχύτητες με τον ARMv8 καθώς επίσης και περισσότερες registers. Επίσης, βρήκαν πως οι νέοι επεξεργαστές περέχουν υψηλότερα επίπεδα ασφαλεία και κρυπτογράφησης, πράγμα το οποίο θα συνέβαλε στην ανάπτυξη νέων μέτρων ασφαλείας μέσω του νέου Hardware που θα χρησιμοποιούσε για τις νέες συσκευές.

    Το αποτέλεσμα αυτού ήταν ο νέος Cyclone, για τον οποίο το AnandTech αναφέρει το εξής:

    Looking at Cyclone makes one thing very clear: the rest of the players in the ultra mobile CPU space didn’t aim high enough. I wonder what happens next round.

    Η χρονιά που μας πέρασε, έφερε τον Cyclone 2. Όσο οι ανταγωνιστές δυσκολευόταν να βρουν και να προσαρμόσουν 1ης γενιάς 64-bit επεξεργαστή στις συσκευές τους, η Apple είχε ήδη δρομολογήσει την δημιουργία και την προσαρμογή του 2ης γενιάς 64-bit επεξεργαστή/ Με 2 δισεκατομμύρια transistors, μπορεί ακόμα να είναι πιο αποδοτικός, κάνοντας τον ακόμα πιο γρήγορο και βοηθώντας στην βελτίωση της ζωής της μπαταρίας.

    Εκτός, λοιπόν, από τα νέα χαρακτηριστικά των νέων 64-bit επεξεργαστών, πρέπει να αναφέρουμε πως και οι 2 επεξεργαστές που έβγαλε η Apple βοήθησαν στην εύρεση νέων λειτουργιών καθώς επίσης και στην επέκταση και αναβάθμιση τους.

     

    State-of-the-art αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων

    iphone_6_touch_id_hero

    Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του επεξεργαστή των 64-bit ήταν η δυνατότητα χρησιμοποιήσης του TouchID, έναν βιομετρικό σένσορα αναγνώρισης δακτυλικού αποτυπώματος. Fingerprint readers έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο για υπολογιστές όσο και κινητά τηλέφωνα για πολλά χρόνια, αλλά είχαν μείνει στην παλαιά τεχνολογία του swipe-based, η οποία πολλές φορές υπολειτουργούσε.

    Το νέο TouchID βασίζεται σε μια νέα και καλύτερη τεχνολογία, η οποία μέχρι στιγμής έχει δείξει να δουλεύει ρολόι. Όταν το capacitive ring που βρίσκεται γύρω από το Home Button εντοπίζει το δάχτυλο σας, τότε ενερογοποιείται προκειμένου να εντοπίσει το δακτυλικό σας αποτύπωμα. Το scanner λαμβάνει μια υψηλής ανάλυσης εικόνα του αποτυπώματος σας το οποίο μετατρέπεται σε μια μαθηματική συνάρτηση, κρυπτογραφείται και μεταφέρεται μέσω ενός μοναδικού channel στον επεξεργαστή της συσκευής. Όταν το δυκτυλικό αποτύπωμα αναγνωρισθεί από την συσκευή, τότε δίνεται στον επεξεργαστή η εντολή αναγνώρισης.

    Βάση αυτής της εντολής αναγνώρισης, επιβεβαιώνεται η ταυτότητα του χρήστη για ξεκλείδωμα της συσκευής, πιστοποιούνται οι συναλλαγές σας ή επιβεβαιώνονται τα πιστοποιητικά που έχετε θέσει ως μέτρα ασφλείας της συσκευής ή κάποιων εφαρμογών. Έτσι, κατά αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ξεκλειδώσετε την συσκευή σας, να αγοράσετε μουσική, ταινίες και εφαρμογές, να εξασφαλίσετε την ασφαλή είσοδο στον τραπεζικό σας λογαριασμό ή ακόμα και την αυτόματη συμπλήρωση των κωδικών πρόσβασης σας. Το καλύτερο από όλα αυτά, είναι πως το TouchID είναι απίστευτα γρήγορο.

    Επίσης, πρέπει να αναφερθεί πως ξεπερνάει κάθε ανταγωνιστή του. Σύμφωνα με την Telegraph, το TouchID ήταν τόσο καλό και εξελιγμένο που οδήγησε την Motorola να εγκαταλείψει τα σχέδια της για την δημιουργία ενός δικού της αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος.

    The secret behind [the dimple on the back of the Nexus 6] is that it was supposed to be fingerprint recognition, and Apple bought the best supplier. So the second best supplier was the only one available to everyone else in the industry and they weren’t there yet.

    Η ασφάλεια και η ευκολία είναι συνήθως δύο παράγοντες οι οποίοι είναι σε αντίπαλα στρατόπεδα. Το TouchID για πρώτη φορά τα έφερε δίπλα δίπλα να συμμαχούν για την καλύτερη δυνατή εμπειρία του χρήστη.

     

    Η ανατολή των ψηφιακών χρηματικών συναλλαγών – Ψηφιακό Πορτοφόλι

    Το Apple Pay σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε την πιστωτική ή την χρεωστική σας κάρτα σε ψηφιακή μορφή. Τα συγκεκριμένα στοιχεία τα αποθηκευτούν σε ένα ξεχωριστό ασφαλές element του chipset και θα μπορεί να έχει κανείς πρόσβαση χρησιμοποιώντας κάποιον κωδικό πρόσβασης ή ακόμα πιο απλά το TouchID. Προς το παρόν το Apple Pay υποστηρίζεται από 750 τράπεζες και πιστωτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ένας από τους δύο παρακάτω τρόπους:

    • Μπορείτε να πληρώσετε με αυτό σε χιλιάδες καταστήματα που υποστηρίζουν ασύρματη συναλλαγή μέσω NFC τεχνολογίας, όπως είναι καταστήματα πώλησης προιόντων, αυτόματες μηχανές πώλησης και σε άλλες τοποθεσίες
    • Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε εντός οποιασδήποτε εφαρμογής υποστηρίζει Apple Pay προκειμένου να πληρώσετε για οποιαδήποτε online αγορά σας.

    Όταν το χρησιμοποιείτε, αντί να δώσετε οποιοδήποτε στοιχείο της κάρτας σας, το Apple Pay μπορεί να σας δώσει έναν μοναδικό αριθμό (one-time number) τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τις συναλλαγές σας. Αυτός σας βοηθάει να προστατευτείτε από απάτες που μπορεί να γίνουν σε οποιοδήποτε κατάστημα ή και online.

    Ένας χρήστης της υπηρεσίας ανέφερε:

    Sold my HTC One M8 on ebay after I got my iPhone 6 Plus.. Touch ID and Apple Pay are really nice and apps are of better quality on iOS than on Android.

    Και στην συνέχεια ήρθε κάποιος να συμπληρώσει το εξής:

    Apple pay makes me actually want to use my phone to pay for things where as it was a harder sell on on Android (Mostly because all my transactions were obfuscated under some mastercard charge).

    Το να μπορείτε να αφήσετε το πορτοφόλι σας στο σπίτι -μαζί με την ανησυχία σας για περίπτωση κλοπής- αποτελούσε πάντα το όνειρο κάθε καταναλωτή. Με το Apple Pay πλέον, ίσως ο κάθε ένας θα είναι ικανοποιημένος. Συνεχώς νέες τράπεζες, καταστήματα και χώροι αναψυχής εντάσσονται στο πρόγραμμα Apple Pay και η αλήθεια είναι πως σύντομα περιμένουμε την κυκλοφορία του και στην Ευρώπη, ξεκινώντας φυσικά από τις μεγάλες Ευρωπαικές χώρες.

     

    Η ώρα της αλλαγής

    Μπορεί η Apple να είναι συντηρητική όσον αφορά την τεχνολογία και τα χαρακτηριστικά που μπορεί να μειώσουν την ζωή της μπαταρίας. Αλλά από την άλλη, όταν πρόκειται να παρέχουν την πιο εξελιγμένη τεχνολογία, και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου αυξάνουν τις επιδόσεις, την απόδοση ενέργειας και ασφάλειας, τότε η Apple είναι εκείνη που είναι πρώτη. Αυτά λοιπόν είναι τα καλά νέα για τους καταναλωτές, καθώς θα γνωρίζουν πως δεν παίρνουν ένα iPhone 6 ή ένα iPhone 6 Plus μόνο για τον εκπληκτικά γρήογορo επεξεργαστή της συσκευής, αλλά και για το TouchID και το Apple Pay (αν και για την ελληνική αγορά μάλλον θα αργήσει).

    Και αυτά είναι μόνο δύο από τους κυριότερους λόγους για να αλλάξετε και να αγοράσετε τελικά ένα iPhone

    Σχολιασμός στο φόρουμ

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles