23.4 C
Athens
Thursday, April 18, 2024
More

    Γιατί η Apple “σκότωσε” το 12 ιντσών MacBook

    To 12 ιντσών MacBook είναι και επίσημα εκτός αγοράς. Στην θέση του πλέον έχουμε μόνο το MacBook Air που δέχτηκε μια σημαντική αναβάθμιση μιας και πλέον έρχεται με μια True Tone οθόνη.

    Το 12 ιντσών MacBook παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό τον Μάρτιο του 2015 και έδωσε μια νέα πνοή στα επόμενης γενιάς MacBooks με τον ίδιο τρόπο που το έκανε το Air πίσω το 2010.

    Το ultrabook αυτό είχε έναν νέο σχεδιασμό, όπου το φωτισμένο λογότυπο της Apple και η ποιότητα της FaceTime κάμερας θυσιάστηκαν στο βωμό της απίστευτης λεπτής υπογραφής του. Ναι ήταν το πρώτο που έφερε και τον περιβόητο και πολυσυζητημένο πλέον butterfly μηχανισμό πληκτρολογίου της Apple μαζί με το Force Touch Trackpad, USB-C, και νέους χρωματισμούς.

    Σήμερα πολλές από αυτές τις τότε νέες εισαγωγές βρίσκονται σε όλη την γραμμή των MacBook της Apple. Σε αντίθεση όμως με το 2010 MacBook Air που ξεκίνησε με μια τιμή στα $1299 και εν συνεχεία έπεσε στα $999 το MacBook αυτό παρέμεινε όλα τα χρόνια του στην αγορά στα $1299.

    Με ένα σασί που σίγουρα θα ήθελε σημαντικές αναβαθμίσεις για να μπορέσει το μηχάνημα να προχωρήσει στο μέλλον με επεξεργαστές της Intel και με το νέο MacBook Air να αποκτάει νέα χαρακτηριστικά και μια μείωση τιμή ήταν σχεδόν αναπόφευκτη η απομάκρυνση του από την αγορά.

    Το κενό που αφήνει όμως σε αυτές τις 12 ίντσες ίσως το δούμε να το συμπληρώνει ένα μελλοντικό MacBook με ένα ARM επεξεργαστή…..

    Για τώρα όμως έχουμε το MacBook Air ως την πιο εργονομική λύση της Apple στον χώρο των ultrabooks. H απόφαση αυτή της Apple μόνο τυχαία δεν είναι μιας και είδαμε να φέρνει στο νέο MacBook Air μια αναβάθμιση στα χαρακτηριστικά του, μια μείωση στην τιμή του και μια ενσωμάτωση της True Tone τεχνολογίας.

    Και ναι το νέο MacBook Air έρχεται και με το αναβαθμισμένο τρίτης γενιάς butterfly πληκτρολόγιο κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για πολλούς μιας και είναι η καλύτερη έκδοση του μηχανισμού αυτού που τόσο προβλημάτισε Apple αλλά και χρήστες.

    Η Apple επίσης κυκλοφόρησε ένα βασικό μοντέλο MacBook Pro με Touch Bar, Touch ID και το T2 chip ασφαλείας φέρνοντας έτσι το 13 ιντσών οικονομικότερο μοντέλο της Pro σειρά στο μέλλον. Στην καρδία του επίσης χτυπάνε 8ης γενιάς Coffee Lake επεξεργαστές της Intel και η Intel Iris Plus Graphics 645. Τέλος η Apple σε αυτό το μοντέλο προσθέτει και ένα σύστημα τριών μικροφώνων για καλύτερη εμπειρία με το FaceTime και την Siri κρατώντας μάλιστα με την ίδια τιμή με τον προκάτοχο του που δεν είχε κανένα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

    Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λοιπόν σήμερα πέρα από τις ίδιες τις ανακοινώσεις και τις απομακρύνσεις μοντέλων από την αγορά είναι η ίδια η στρατηγική της εταιρείας.

    Αντί η Apple να αυξήσει τα χαρακτηριστικά σε όλη την Mac γραμμή της το κάνει μόνο στα πιο ακριβά μοντέλα. Στα πιο βασικά μοντέλα η Apple είτε μειώνει την τιμή τους, όπως στο MacBook Air, ή προσθέτει χαρακτηριστικά στην ίδια τιμή, όπως στο βασικό μοντέλο του MacBook Pro.

    Με την Apple να δέχεται δριμύ κριτική για την τιμολογιακή πολιτική της αυτή η νέα στρατηγική φαίνεται να έχει λογική.

    Παράλληλα την ίδια στιγμή ξεκαθαρίζει πάρα πολύ η MacBook γραμμή κάνοντας ευκολότερη την επιλογή ενός laptop για τον αγοραστή – Τέρμα τα συγκριτικά μεταξύ του 12 ιντσών MacBook με το Air ή του Air με του βασικού μοντέλου της Pro σειράς.

    Πλέον αν ψάχνεις για εργονομία και ευχρηστία πηγαίνεις στο Air αν τώρα σε ενδιαφέρουν και οι αποδόσεις και θέλεις ένα πιο ισχυρό μηχάνημα στον τομέα των specs πηγαίνεις στην Pro γραμμή. Τόσο απλά.

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles