13.7 C
Athens
Saturday, April 20, 2024
More

    Έλληνες Developers: Οι πρώτες μου εντυπώσεις από το iOS 8 beta 1

    iOS8_WWDC

    Του Άκη Χριστοδούλου

    Χθες κυκλοφόρησε η πρώτη beta του iOS 8 που κατά την προσωπική μου γνώμη δεν έχει σημαντικές αλλαγές. Εξηγούμαι ότι είμαι πάντα υπερ των αναβαθμίσεων και των ενημερώσεων όσο μικρές και να’ναι αρκεί να βελτιώνουν την εμπειρία στη συσκευή μας και να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη.

    Την δοκίμασα σε iPhone 4S μόνο καθώς δεν ρισκάρω να την περάσω στη βασική μου συσκευή. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

    1) Εμφανισιακά δεν καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για νέο λογισμικό παρά μόνο από την default ταπετσαρία
    2) Το κινητό ανεβάζει απίστευτα θερμοκρασία κ η μπαταρία του αδειάζει πολύ γρήγορα
    3) Το imessages έχει τις προσθήκες του (ηχογράφηση, κοινοποίηση τοποθεσίας) αλλά στο iPhone 4s ή δεν διατίθεται αυτή η επιλογή ή απλά δεν την βάλανε ακόμα στη beta 1
    4) Tο quicktype δεν λειτουργεί στα ελληνικά αλλά στα αγγλικά είναι χρηστικό (όμως buggy ακόμα καθώς στο iphone 4s κρύβεται σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος του από το πληκτρολόγιο)
    5) Ένδειξη για το cloud drive δεν υπήρχε στο iphone 4s
    6) To family sharing υπάρχει κανονικά αλλά δεν είναι κάτι σημαντικό ώστε να ασχοληθεί κάποιος
    7) H σύνδεση με το Mac για ομιλία και sms δεν λειτουργούσε
    8) Οι φωτογραφίες μέσω icloud προσωπικά μου άρεσε πολύ, ιδίως το search
    9) Η επεξεργασία/βελτίωση (smarty editing όπως το λέει η apple) δεν υπάρχει στο iphone 4s
    10) Tο spotlight πολύ βελτιωμένο κ πλέον αποκτά μεγάλη χρησιμότητα
    11) H εφαρμογή health ουσιαστικά δεν είναι μία εφαρμογή αλλά ένας χώρος στον οποίο εμφανίζονται δεδομένα από άλλες εφαρμογές που μαζεύουν δεδομένα (πχ. nike). Το medical id είναι χρήσιμο (πχ. γράφεις αλλεργίες που μπορεί να έχεις, προβλήματα υγείας, φάρμακα που μπορεί να παίρνεις, το βάρος σου, τον τύπο αίματος κλπ κλπ) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
    12) Το appstore δεν έχει εμφανίσει ακόμα όλα όσα μας υποσχέθηκε η apple αλλά σαν ιδέα (κ από προγραμματιστικής πλευράς αλλά κ σαν απλός χρήστης) το beta test (βοηθάνε πολύ τους προγραμματιστές κ τους γλιτώνουν χρήματα), το app preview (ώστε ο πελάτης να έχει τη δυνατότητα αν αγοράσει μια εφαρμογή που δεν του αρέσει να την διαγράψει κ να έχει refund) και τα app bundles είναι πολύ θεμιτές προσθήκες
    13) Υπάρχει μια εφαρμογή (bug report) για να δηλώνουν οι beta testers τα προβλήματα της εκάστοτε beta του ios8
    14) iRadio πουθενά…
    15) Το Κιόσκι που τόσο αγαπώ έμεινε ίδιο κ απαράλαχτο…….
    16) Γιατί  δεν θα μπορούσε να τρέχει κ στο iphone 4??? γελάει ο κόσμος…
    iOS-8-on-iPhone-5s1
    Προσωπικά κλείνοντας, πιστεύω ότι πρόκειται για μια minor αναβάθμιση και τίποτα περισσότερο που θα μπορούσε κάλλιστα να λεγότανε iOS 7.2 (ούτε 7.5!). Δεν υπάρχει λόγος κάποιος απλός χρήστης να την περάσει αυτή την πρώτη beta σε καμιά περίπτωση στη βασική του συσκευή για να δει κάτι διαφορετικό καθώς δεν έχει κάτι σοβαρό να δει και φυσικά κολλάει κ σέρνεται απίστευτα!! Όσο για τα άπειρα πράγματα που δίνει στους developers είναι στάχτη στα μάτια. Μόνο μεγάλο θετικό για τους προγραμματιστές είναι το cloudkit (που πέρασε απαρατήρητο κ εντελώς τυχαία είναι “free… with limits”. TouchID, Healthkit και homekit είναι επίσης μικρές αλλά σοβαρές προσθήκες κ ακολουθούν μικροπροσθήκες… Τεράστια φάουλ η αφαίρεση του openGL (με αντικατάσταση του metal……….) καθώς θα χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια στον προγραμματισμό σε ότι αφορά τα γραφικά και φυσικά της νέας “γλώσσας” του Swift. Που ακούστηκε να φτιάχνεις μια δικιά σου “διάλεκτο” (ενώ έχεις ήδη μία objective) ξανά με μηδενικά οφέλη επί τις ουσίας; Μόνος λόγος κατά τη γνώμη μου; Διώξε τους μικρούς (βλ. indie programmers) που δεν θα μπορέσουν να επενδύσουν στη νέα γλώσσα κ κράτα μεσαίες κ μεγάλες εταιρείες (βλ ΕΑ που αγόρασε κ το plants vs zombies που μας δείξανε).
    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles