17.1 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Άποψη: H δυνατότητα του iPhone 13 για επικοινωνία με δορυφόρο μπορεί να ακούγεται εντυπωσιακή αλλά είναι στην πραγματικότητα;

    Όταν ο αξιόπιστος αναλυτής Ming Chi Kuo χθες ανέφερε την πιθανότητα τα iPhone 13 να έρθουν με δυνατότητα επικοινωνίας με δορυφόρους, σίγουρα πολλοί ενθουσιάστηκαν. Η πραγματικότητα όμως δεν είναι τόσο εντυπωσιακή όχι τουλάχιστον για τους περισσότερους από εμάς.

    Τι είναι ένα satellite κινητό;

    Τα satellite κινητά είναι ένας ειδικός τύπος κινητών τηλεφώνων που συνδέονται απευθείας με δορυφόρους αντί με πύργους δικτύων επίγειους. Συνήθως συνδέονται με Low Earth Orbit (δορυφόρους χαμηλής τροχιάς) (LEO) δορυφόρους επικοινωνίας που κινούνται κυκλικά στην γη με παρόμοιο τρόπο που έχουμε και το GPS. Όπου κα να είστε στον κόσμο θα υπάρχει τουλάχιστον ένας τέτοιος δορυφόρος για να κάνετε σύνδεση την συσκευή σας.

    Οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούνται κυρίως για δύο σκοπούς. Ο πρώτος είναι σε τάνκερ που διασχίζουν τους ωκεανούς ή γιοτ και ο δεύτερος σε περιοχές πολύ απομακρυσμένες όπου δεν υπάρχει δίκτυο επικοινωνίας.

    Η πιο απλή συσκευή που έχει σχεδιαστεί να συνδέεται με αυτούς τους LEO δορυφόρους είναι οι ανιχνευτές έκτακτης ανάγκης. Αυτοί συνδυάζουν GPS δυνατότητες με την ικανότητα να στέλνουν την ακριβή τοποθεσία στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και έτσι αν κάποιος έχει πρόβλημα σε μια απομακρυσμένη περιοχή να μπορεί να δεχτεί το συντομότερο βοήθεια.

    Οι πιο σύνθετες συσκευές επιτρέπου και την αποστολή μηνυμάτων ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για πλήρη υποστήριξη φωνητικών κλήσεων.

    iPhone 13

    Ο Kuo στην αναφορά του λέει πως τα iPhone 13 θα έχουν ένα Qualcomm X60 modem που περιλαμβάνει LEO υποστήριξη. Αν επαληθευτεί αυτό θα σημαίνει πως τα επερχόμενα iPhone στον τομέα του hardware τουλάχιστον θα έχουν την δυνατότητα να λειτουργούν και ως ένα satellite smartphone.

    Αυτό βέβαια αρχικά δεν σημαίνει πως η Apple θα επιλέξει να το υποστηρίξει αυτό μέσω λογισμικού. Μπορεί να υπάρχει σαν δυνατότητα στο chip και η εταιρεία να το κάνει ενεργό αργότερα. Να θυμίσουμε πως τα iPhones έχουν hardware που υποστήριζε FM ραδιόφωνο στο παρελθόν αλλά η Apple δεν το ενεργοποίησε ποτέ αυτό το χαρακτηριστικό μέσω του λογισμικού της.

    Ακόμη όμως και αν αυτό το χαρακτηριστικό ενεργοποιηθεί από την αρχή οι περισσότεροι από εμάς δεν θα κάνουμε μια κλήση μέσω δορυφόρου. Αυτό γιατί αυτή η υπηρεσία είναι ακριβή, είναι σχεδιασμένη για απομακρυσμένες περιοχές και δεν γίνεται χρήση της σε περιοχές που υπάρχει επίγεια κάλυψη δικτύων.

    Οι εταιρείες που παρέχουν τηλεφωνία μέσω δορυφόρων είναι η Iridium και η Globalstar. Η αναφορά κάνει λόγω πως η Apple θα συνεργαστεί με την δεύτερη.

    Τα πλάνα της Globalstar ξεκινάνε από τα $8.95 το μήνα για ένα μόνο μήνυμα την ημέρα και στα $34.95 για απεριόριστα μηνύματα. Για φωνητικές κλήσεις το πακέτο ξεκινάει από τα $79.99 για 150 λεπτά και φτάνει μέχρι και τα $199.99 το μήνα για απεριόριστες κλήσεις.

    Αυτή η δυνατότητα λοιπόν του iPhone 13 και αν έρθει θα έχει αξία σε ιδιοκτήτες γιοτ, πλήρωμα σε τάνκερ ή εξερευνητές που δεν θα χρειάζεται να έχουν μαζί τους και μια δορυφορική κινητή συσκευή. Δηλαδή δεν είναι για τους περισσότερους από εμάς.

    Τέλος κάποιοι εικάζουν πως είτε η Apple είτε οι πάροχοι μπορεί να παρέχουν μέσω αυτού του χαρακτηριστικού αποκλειστικά μια δωρεάν υπηρεσία επείγουσας κλήσης σε απομακρυσμένες περιοχές αρχής γενομένης στην Αμερική – Κάτι που είναι πιο ρεαλιστικό σενάριο αντί για μια δωρεάν υπηρεσία της Apple για όλους.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.