19.8 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Άποψη: Μετά από μερικά δύσκολα χρόνια για το Mac το μέλλον του πλέον είναι πιο φωτεινό από ποτέ

    Την εβδομάδα αυτή είχαμε μια πολύ πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι να περιμένουμε από την αναβάθμιση των MacBook Pro φέτος: Έναν νέο σχεδιασμό, περισσότερες θύρες σύνδεσης, το τέλος της Touch Bar και την επιστροφή της MagSafe συνδεσμολογίας για το καλώδιο φόρτισης. Ουσιαστικά λοιπόν η Apple επαναφέρει πράγματα που είχε αλλάξει με την έλευση του 2016 MacBook Pro – μια αναβάθμιση που είχε δημιουργήσει συζητήσεις.

    2021 MacBook Pro φήμες

    Για όσους δεν έχουν διαβάσει τις τελευταίες φήμες παρακάτω έχουμε την λίστα με το τι αναμένουμε να δούμε από την φετινή αναβάθμιση των MacBook Pro.

    • 14-ιντσών και 16-ιντσών οθόνες
    • Νέα σχεδίαση που θα παραπέμπει περισσότερα στα iPad Pro και iPhone 12
    • MagSafe επιστροφή στο καλώδιο φόρτισης
    • Περισσότερες θύρες σύνδεσης μέσα σε αυτές και μια θύρα για SD κάρτα
    • Αφαίρεση της Touch Bar
    • Ενσωμάτωση νέου ARM επεξεργαστή σχεδιασμού της Apple

    Πώς η Apple είχε παρουσιάσει την 2016 αναβάθμιση των MacBook Pro

    To δελτίο τύπου για την έλευση των 2016 MacBook Pro πλέον φαίνεται περίεργη…. Ξεκινάει αναφέροντας πως το νέο MacBook Pro είναι το λεπτότερο και ελαφρύτερο MacBook Pro με μια απίστευτη καινοτομία αυτή της Touch Bar και ένα πιο εργονομικό πληκτρολόγιο.

    Apple today introduced the thinnest and lightest MacBook Pro ever, along with a breakthrough interface that replaces the traditional row of function keys with a brilliant, Retina-quality Multi-Touch display called the Touch Bar. The new MacBook Pro features Apple’s brightest and most colorful Retina display yet, the security and convenience of Touch ID, a more responsive keyboard, a larger Force Touch trackpad and an audio system with double the dynamic range.

    Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η 2016 αναβάθμιση του MacBook Pro δεν είχε κάποιες χρηστικές αλλαγές – το trackpad έγινε μεγαλύτερο, είχαμε την έλευση του Touch ID και το σύστημα ηχείων του βελτιώθηκε κατά πολύ. Η έλευση επίσης της USB-C συνδεσμολογίας και Thunderbolt 3 έφερε μια αναταραχή που γρήγορα όμως πέρασε.

    Διαβάστε ακόμη: Η αφαίρεση της Touch Bar από τα MacBook Pro και τι σημαίνει αυτό

    Δύο βασικά χαρακτηριστικά λείπουν ακόμη

    Ένα πράγμα που σκέφτονται πλέον πολλοί είναι πως η Apple για να φέρει αυτές τις αλλαγές στο 2016 MacBook Pro άφησε κάποιες άλλες στην άκρη.

    Για παράδειγμα και όπως αναφέρουμε σε προηγούμενο άρθρο μας η Apple έχει ήδη ετοιμάσει το έδαφος για μια cellular συνδεσιμότητα και Face ID στα Mac. Πάρα αυτά κανένα από αυτά τα 2 χαρακτηριστικά δεν αναμένεται να παρουσιαστεί φέτος στις αναβαθμίσεις των iMac και MacBook Pro.

    Αυτές οι δύο προσθήκες μπορεί να ήταν έτοιμες για τα 2021 Mac ή ακόμη και νωρίτερα αν η Apple δεν είχε δαπανήσει τόσο χρόνο για να επαναφέρει ότι είχε αλλάξει με τα 2016 MacBook Pro; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά……

    Τι οδήγησε στην αλλαγή στρατηγικής;

    Έχει ενδιαφέρον κάποιος να αναλογιστεί τι άλλαξε στην στρατηγική της Apple τόσο δραματικά για το MacBook Pro.

    To MacBook Pro που παρουσιάστηκε το 2016 σίγουρα ήταν δουλειά προηγούμενων χρόνων. Μέχρι το 2016 υπήρχαν πολλές αλλαγές στην ηγετική ομάδα της Apple. Ο Jony Ive ανακοίνωσε τα πλάνα του για αποχώρηση από την Apple μετά από 30 χρόνια το 2019. O Phil Schiller πρόσφατα πήρε τον ρόλο του “Apple Fellow” και έτσι είναι προς σύνταξη.

    Και αυτές είναι σημαντικές αλλαγές που βγήκαν προς τα έξω. Υπάρχει πιθανότητα αυτές να μην ήταν οι μόνες στην ομάδα του Mac.

    app review Phil Schiller

    Μέρος του προβλήματος με τις αλλαγές των 2016 MacBook Pro ήταν η επιμονή της Apple να προωθεί το butterfly μηχανισμού πληκτρολόγιο σε αυτά και την Touch Bar χωρίς όμως να εστιάζει πραγματικά στην εμπειρία χρήσης του καταναλωτή.

    Επίσης θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πάντα πόσο χρόνο παίρνει η Apple μεταξύ της έναρξης ενός νέου χαρακτηριστικού και της τελικής παρουσίασης του. Η Apple υποσχέθηκε ένα νέο Mac Pro και μια εξωτερική οθόνη τον Απρίλιο του 2017 και κανένα από τα δύο δεν είχε παρουσιαστεί μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2019.

    Μπορεί να θυμάστε πως τον Απρίλιο του 2017 η Apple προσκάλεσε μια σειρά από δημοσιογράφους στα κεντρικά της για να μιλήσουν για το μέλλον του Mac. Υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας όπως οι Phil Schiller, John Ternus, και Craig Federighi συμμετείχαν σε αυτές τις συζητήσεις και το μέλλον των Pro μηχανημάτων της εταιρείας.

    Πρέπει να είναι εκείνη η περίοδος που η Apple κατάλαβε πως πρέπει να σκεφτεί εκ νέου κάποιες από τις αλλαγές που έκανε στην γραμμή του Mac.

    Ήταν πολύ καλό σημάδι όμως ότι η Apple κάθισε και άκουσε και έφερε τελικά αλλαγές με σημαντικότερη την απομάκρυνση των butterfly πληκτρολογίων.

    Το μέλλον του Mac είναι πιο φωτεινό από ποτέ

    M1 Macs market share forecast to hit 7% by summer

    Ειλικρινά πιστεύουμε πως το μέλλον του Mac είναι λαμπερό και μετά από πολύ καιρό. Οι φήμες θέλουν φέτος να βλέπουμε νέα MacBook Pro, έναν νέου σχεδιασμού iMac, μια πιο οικονομική εξωτερική οθόνη, νέα αναβάθμιση στο Mac Pro ακόμη και ένα καλύτερων επιδόσεων MacBook Air.

    Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε πως η Apple κάνει όλες αυτές τις αλλαγές ενώ παράλληλα κάνει μια τεράστια μετάβαση στην αρχιτεκτονική των επεξεργαστών φεύγοντας από τους Intel και πηγαίνοντας σε δικούς της σχεδιασμού ARM επεξεργαστές. Τα πρώτα δείγματα αυτής της μετάβασης ήταν άκρως εντυπωσιακά με καλύτερη αυτονομία, τρομερές επιδόσεις και πολλά ακόμη.

    Σε κάποια χρόνια από τώρα όταν κοιτάμε στην ιστορία του Mac σίγουρα το διάστημα μεταξύ 2016 και 2020 θα δημιουργεί πάντα πολλά ερωτηματικά για πολλούς λόγους.

    Αναμένουμε χωρίς υπερβολή πως το 2021 θα είναι η χρονιά του Mac.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.