Friday, May 29, 2020

Τι πρέπει να κάνετε για την καλή λειτουργία της μπαταρίας σας στο smartphone | Οδηγός

pnu1likezppzmb7ppa7u

Το smartphone σας είναι ένα μικρό θαύμα, ένας μικρός αλλά πανίσχυρος υπολογιστής. Καμιά όμως από τις δυνατότητες του δεν έχει αξία αν δεν έχετε καλή αυτονομία στην συσκευή σας. Μπορείτε να κάνετε κάποια απλά βήματα έτσι ώστε να είστε σίγουροι πως η lithium-ion μπαταρία σας είναι χαρούμενη και εν συνεχεία και εσείς με την συσκευή σας.

Ο πρώτος κανόνας είναι να μην χρησιμοποιείτε όλη την ισχύ της παίζοντας παιχνίδια, βλέπε Candy Crush ή να κυκλοφορείτε συνεχώς με το Wi-Fi και το GPS ανοιχτά αν δεν τα χρησιμοποιείτε πραγματικά.

Πέρα όμως από τα παραπάνω αυτονόητα υπάρχουν και μια σειρά από άλλους απλούς κανόνες που σας παραθέτουμε παρακάτω:

H σωστή φόρτιση 

Για να πάρετε το 100% από την lithium-ion μπαταρία σας θα πρέπει να την κρατάτε πάνω από το 50% όσο πιο συχνά μπορείτε. Αν την αφήνετε να πέσει στο μηδέν και μετά πάλι στο 100% δεν είναι ότι καλύτερο και αν το κάνετε μάλιστα συχνά υπάρχει κίνδυνος να χάσετε και μέρος από την αυτονομία της. Λέγοντας αυτό είναι καλό μια φορά το μήνα να κάνετε το λεγόμενο calibration με πλήρη αποφόρτιση και φόρτιση αλλά όχι πιο συχνά.

Δεν θα πρέπει όμως σε καμιά περίπτωση να την φορτίζετε συνεχώς. Η εν λόγω μπαταρίας έχουν την τάση να υπερθερμαίνονται. Για καλή σας τύχη ο φορτιστής σας είναι αρκετά έξυπνος και σταματάει την φόρτιση όταν αυτή ολοκληρωθεί. Για να κάνουμε τα πράγματα πιο σύνθετα στην μπαταρίας σας δεν αρέσει και πάρα πολύ η πλήρης φόρτιση. Για την ακρίβεια η μπαταρία σας θα συμπεριφερθεί καλύτερα αν την αποσυνδέσετε από τον φορτιστή λίγο πριν φτάσει στο 100%.

Αν λοιπόν θέλετε να έχετε την καλύτερη δυνατή φόρτιση τότε θα πρέπει να δοκιμάζετε να την φορτίζετε από το 40% μέχρι το 80% με μιας. Επίσης μικρές φορτίσεις κατά την διάρκεια της μέρας είναι εξίσου κάτι καλό. Το να πηγαίνετε από το 0% στο 100% κάθε φορά φθείρει σε βάθος χρόνου την μπαταρία να το θυμάστε αυτό.

Κρατήστε την μπαταρία σας κρύα 

Είναι εύκολο να ανησυχείτε για την κακή φόρτιση αλλά υπάρχει ένας μεγαλύτερος εχθρός για την μπαταρία σας που ακούει στο όνομα ζέστη. Η μπαταρία σας θα χάσει πιο γρήγορα ποσοστά αν είναι ζεστή ασχέτως αν κάνετε κάτι εκείνη την στιγμή ή όχι.

Κατά μέσο όρο σε μια θερμοκρασία των 0 βαθμών Κελσίου η μπαταρία σας θα χάσει 6% της μέγιστης αυτονομίας της τον χρόνο. Στους 25 βαθμούς Κελσίου το ποσοστό αυτό πάει στο 20% ενώ αγγίζει το 35% στους 40 βαθμούς Κελσίου. Σίγουρα δεν λέμε να αφήσετε το smartphone σας στο ψυγείο αλλά είναι καλό να αποφεύγετε να το τοποθετείτε σε μέρη με αυξημένη θερμοκρασία.

Ασύρματη φόρτιση 

Ναι ξέρουμε αυτό το χαρακτηριστικό δεν έχει έρθει επίσημα από την Apple ίσως και καλύτερα. Μιας και όμως αρκετοί φίλοι μας έχουν Android συσκευές με αυτή την δυνατότητα ή ακόμη και έχουν accessories που επιτρέπουν κάτι τέτοιο στα iPhone αξίζει να πούμε το εξής:

Με τον τρόπο που έχουμε ασύρματη φόρτιση αυτή την στιγμή οι εν λόγω φορτιστές χάνουν ένα μέρος θερμότητας. Αυτό επηρεάζει άμεσα την μπαταρία σας. Έτσι μπορεί η ασύρματη φόρτιση να είναι πιο άνετη και για κάποιους εντυπωσιακή πάρα αυτά δεν σημαίνει πως κάνει καλό και στην μπαταρία της συσκευής σας.

Ποτέ μην πάτε στο 0%

Αν θέλετε να έχετε μια καλή αυτονομία με την πάροδο του χρόνου φορτίστε την συσκευή σας όταν είναι περίπου στο 40%. Οι  μπαταρίες Lithium-ion δεν χάνουν ποσοστά όταν δεν χρησιμοποιούνται αλλά χάνουν ένα 5-10% της ισχύος φόρτισης τους κάθε μήνα.

Όταν η εν λόγω μπαταρίες φτάνουν στο 0% είναι ότι χειρότερο και κάποιες φορές ακόμη και επικίνδυνο να τις φορτίσετε.

Μην την “ξεζουμίζετε” συχνά 

Μια τυπική μπαταρία lithium-ion κρατάει για 3-5 χρόνια κάτι αρκετά λογικό. Όπως είπαμε και παραπάνω πρακτικές του να αφήνετε την συσκευή σας να φορτίζει όλο το βράδυ ή να χρησιμοποιείτε ασύρματες μέθοδος θα επηρεάσουν αυτό το χρονικό διάστημα.

Με αυτό στο μυαλό το ίδιο άσχημο είναι να αφήνετε την συσκευή στο 0% κάθε μέρα ή να αφήνετε την συσκευή σας σε μέρη με υψηλή θερμοκρασία.

Κοινώς μην την “ξεζουμίζετε”, νομίζουμε όλοι καταλαβαίνετε αυτό τον όρο, γιατί όσο πιο συχνά το κάνετε τόσο θα επηρεάζετε την αυτονομία της και τόσο περισσότερα νεύρα θα έχετε στο τέλος της μέρας.

Σχολιασμός στο φόρουμ 

Dimitris Georgoulas
O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

Η LG πήρε παραγγελία για 20M OLED iPhone οθόνες φέτος βάζοντας τέλος στο μονοπώλιο...

Αν και η Samsung μέχρι και σήμερα είχε την αποκλειστικότητα ως προς την προμήθεια OLED οθονών για της ναυαρχίδες της Apple είχαμε...

Η Apple σταμάτησε να υπογράφει την iOS 13.4.1, μην επιτρέποντας τα downgrades από την...

Η Apple την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε την iOS 13.5 στο ευρύ κοινό φέροντας νέα χαρακτηριστικά και βελτιώσεις στο παρασκήνιο.

Το iPhone 11 αντικαθιστά το iPhone XR ως το smartphone με τις περισσότερες πωλήσεις...

Το iPhone 11 ήταν εκείνο το smartphone που σημείωσε τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως το πρώτο τρίμηνο του 2020 σύμφωνα με την εταιρεία...

Αυτά τα jailbreak tweaks δείχνουν γιατί το jailbreak είναι εδώ για να μείνει |...

Πλέον με την ευρεία διάθεση του unc0ver 5 jailbreak που καλύπτει όλες τις συσκευές που έχουν εγκατεστημένη την iOS 13.5 μια νέα...

Apple Pro Display XDR | Βραβεύτηκε ως η καλύτερη οθόνη της χρονιάς

Η Apple την περσινή χρονιά κυκλοφόρησε την Pro Display XDR - την απάντηση της στον χώρο των οθονών που απευθύνονται σε επαγγελματίες...

Οι παραβιάσεις δεδομένων έχουν πολλαπλά κόστη

Τα περιστατικά ψηφιακής ασφάλειας δεν κοστίζουν στις επιχειρήσεις μόνο σε χρήμα. Συχνά συμβάλουν και σε μια αρνητική εργασιακή εμπειρία, η οποία με...
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!