17 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Τι γίνεται με τις Apple συσκευές και το iCloud περιεχόμενο όταν ο ιδιόκτητής τους έχει πεθάνει

    Το να χάσετε ένα αγαπημένο πρόσωπο είναι κάτι άκρως τραγικό και το τελευταίο που θέλετε είναι η Apple να σας φέρνει εμπόδια. Παρακάτω σας έχουμε τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε με τον κάτοχο ενός iPhone, iPad, Mac, το iTunes και iCloud περιεχόμενο και το Family Sharing αν ο ιδιοκτήτης στα οποία ήταν εγγεγραμμένος έχει φύγει από την ζωή.

    Σίγουρα όταν κάποιο πεθάνει η Apple θα πρέπει να παραδίδει όλο το περιεχόμενο που είχε στον πλησιέστερο συγγενή του. Η Apple το έχει σκεφτεί αυτό αλλά η σκέψη από την πράξη έχει διαφορά.

    Δυστυχώς τα πράγματα είναι πιο δύσκολο από ότι θα περίμενε κανείς…..

    Η Apple αναφέρει:

    “Κάθε μέρα, άνθρωποι από όλο τον κόσμο αποθηκεύουν σημαντικά έγγραφα, αναμνήσεις κ.α στις Apple συσκευές τους και στο iCloud. Στην Apple θεωρούμε την ιδιωτικότητα ως ένα ανθρώπινο δικαίωμα και οι καταναλωτές μας περιμένουν από εμάς να βοηθήσουμε ώστε οι πληροφορίες του να παραμείνουν ιδιωτικές πάντα. Στο ατυχές γεγονός που ένας καταναλωτής μας πεθάνει η Apple δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζει αν θα επιθυμούσε οι πληροφορίες αυτές να μεταβιβαστούν σε κάποιον άλλο.”

    Τι έχει στην κατοχή της η Apple μετά τον θάνατο ενός χρήστη

    1. Το πρώτο που πρέπει να κάνει ο πλησιέστερος συγγενής είναι να πάρει ένα δικαστικό έγγραφο που να επιβεβαιώνει ακριβώς αυτό
    2. Μετά θα πρέπει να γίνει επικοινωνία με την Υποστήριξη της Apple και με το Πιστοποιητικό Θανάτου του χρήστη

    Εδώ έρχονται τα ψηλά γράμματα των όρων χρήσης της Apple για το iCloud legal agreement που δεν διαβάζει κανείς μας πρακτικά όπου η Apple ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει δικαίωμα μεταβίβασης ενός Apple ID λογαριασμού και των περιεχομένων του.

    Οι όροι χρήσης των προϊόντων της Apple (και όχι μόνο της Apple) προβλέπουν ξεκάθαρα πως δεν υπάρχει «κληρονομικότητα» για τις ηλεκτρονικές εφαρμογές. Όπως αναφέρει συγκεκριμένα η Apple:

    “Εκτός κι αν προβλέπεται κάτι διαφορετικό από τη νομοθεσία, συμφωνείτε ότι ο λογαριασμός σας δεν μπορεί να μεταφερθεί και οποιαδήποτε δικαιώματα στο Apple ID ή στο περιεχόμενο εντός του λογαριασμού σας τερματίζονται με το θάνατό σας. Με τη λήψη ενός αντιτύπου του πιστοποιητικού θανάτου, ο λογαριασμός σας μπορεί να τερματιστεί και όλο το περιεχόμενο εντός του λογαριασμού να διαγραφεί”

    Η Apple επίσης δεν μπορεί να ξεκλειδώσει ένα iPhone για παράδειγμα για τον οποιοδήποτε.

    Αυτή είναι η ξύλινη γλώσσα της νομικής πλευρά της Apple. Πάρα αυτά η εταιρεία δίνει κάποιες επιλογές. Σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει ένας οδηγός βήμα βήμα μιας και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και το αποτέλεσμα προκύπτει μετά από επικοινωνία με την υποστήριξη της Apple.

    Πάρα αυτά πριν επικοινωνήσετε θα πρέπει να έχει ήδη μια δικαστική απόφαση που θα λέει πως είστε ο κληρονόμος των προσωπικών πληροφορίων αυτού που απεβίωσε. Αυτή η δικαστική απόφαση θα πρέπει να έχει το όνομα του ανθρώπου που απεβίωσε καθώς και πληροφορίες για το Apple ID του κλπ. Περισσότερα θα βρείτε εδώ

    Η Apple σε αυτό το σημείο αναφέρει:

    “Έχουμε μεγάλη συμπάθεια στα μέλη της οικογένειας κάποιου που απεβίωσε. Μόλις λάβουμε το δικαστικό έγγραφο θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε ώστε να έχετε πρόσβαση στις πληροφορίες ή συσκευές που μας αναφέρατε σε αυτό”

    Η Apple τονίζει πως αν η συσκευή αυτού που πέθανε είχε passcode τότε δεν μπορεί να την ξεκλειδώσει.

    Στην περίπτωση που πάρετε λοιπόν έγκριση από την Apple:

    1. H υποστήριξη της Apple σας μεταβιβάζει το Apple ID του θανόντος
    2. Πηγαίνετε στο iCloud.com για να έχετε μια γρήγορη πρόσβαση στα δεδομένα
    3. Κάντε set up ένα iPhone με τα Apple ID στοιχεία αυτού που πέθανε
    4. Αν ο θανών ήταν υπεύθυνος για το Family Sharing διαγράψτε την Family ομάδα
    5. Κάντε εξαγωγή ή/και κοινοποίηση όλων των αποθηκευμένων αρχείων

    Αν λοιπόν η Apple δεχτεί την δικαστική απόφαση που θα προσκομίσετε τότε θα έχετε μεταβίβαση του Apple ID σε εσάς. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως θα μπορείτε να ξεκλειδώσετε την συσκευή του. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ενεργοποιήσετε μια νέα συσκευή με τις πληροφορίες αυτές και να έχετε πρόσβαση σε ότι υπήρχε στο iCloud.

    Η πρόσβαση αφορά δεδομένα όπως email και κείμενα. Δεν αφορά συνδρομές ή την συλλογή πχ ταινιών.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.