19.3 C
Athens
Thursday, March 28, 2024
More

    Παράπλευρη φόρτωση εφαρμογών για iPhone; Οι προγραμματιστές δεν μπορούν να συμφωνήσουν αν πρόκειται για μια ευλογία ή μια καταστροφή που έρχεται

    Είναι κάτι που λίγοι άνθρωποι πίστευαν ότι θα συνέβαινε, και μπορεί ακόμα να μην συμβεί. Αλλά μια πρόσφατη αναφορά που ισχυρίζεται ότι η Apple είναι έτοιμη να ανοίξει το iPhone σε εφαρμογές που έχουν εγκατασταθεί με άλλες μεθόδους εκτός από το App Store έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση — θα ήταν καλό ή κακό το sideloading;

    Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι περίπλοκη. Δεν υπάρχει ούτε μία απάντηση. Το αν θα ήταν πολύ ωφέλιμο το sideloading εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ποιος είστε και τι κάνετε. Εάν είστε ισχυρός χρήστης, η απάντηση θα είναι πολύ διαφορετική από ό,τι αν ήσασταν κάποιος που χρησιμοποιεί το iPhone του μόνο για να στέλνει iMessages και να περιηγείται στο Facebook.

    Και αν είστε προγραμματιστής, δημιουργείτε εφαρμογές για την πλατφόρμα της Apple; Λοιπόν, τα πράγματα είναι ακόμα πιο περίπλοκα σε αυτή την περίπτωση.

    Ένα πράγμα που λέγεται συχνά για το App Store είναι ότι δεν έχει ανταγωνισμό επειδή, λόγω των κανόνων της Apple, δεν μπορεί. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος διανομής πραγματικών εφαρμογών σε iPhone και οι εφαρμογές Ιστού έχουν τους περιορισμούς τους. Εξάλλου, αν η HTML 5 μπορούσε να κάνει ό,τι χρειάζονταν οι προγραμματιστές και οι χρήστες, δεν θα είχαμε το App Store εξαρχής.

    Αυτή η έλλειψη ανταγωνισμού, όπως συμβαίνει συχνά σε άλλους κλάδους, σημαίνει ότι η Apple μπορεί να κάνει και να χρεώνει ό,τι θέλει. Όσοι δεν θέλουν να πληρώσουν στην Apple το 30% των εσόδων τους στο App Store δεν έχουν πραγματικές επιλογές, πέρα ​​από το να μην πουλήσουν εξαρχής μια εφαρμογή για iPhone. Αυτή είναι η διαδρομή που ακολούθησε περίφημα η Epic Games με το Fortnite. Και δύο χρόνια αργότερα, το Fortnite εξακολουθεί να λείπει από το App Store.

    Παραμένοντας στο παράδειγμα του Fortnite, ο ανταγωνισμός θα σήμαινε ότι η Epic θα μπορούσε να διανείμει το Fortnite όπως διάλεξε. Εάν η εναλλακτική σήμαινε να δοθεί σε τρίτο μέρος μικρότερη περικοπή, ή ίσως καμία, τότε η αγορά θα μιλούσε και το App Store θα έχανε. Αλλά τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει επειδή τα καταστήματα εφαρμογών τρίτων και η πλευρική φόρτωση, γενικά, δεν είναι δυνατά.

    Τι θα γινόταν όμως αν ήταν;

    “Πιστεύω ότι ο ανταγωνισμός πληρωμών θα είναι καλός όσον αφορά τις πιθανές εμπειρίες, αλλά ανησυχώ ότι μετά από περιόδους γνωριμίας κάθε κατάστημα θα καταλήξει με τις ίδιες τιμές”, λέει ο προγραμματιστής Alex Logan. “Πιστεύω ότι η κατάσταση των παιχνιδιών υπολογιστή το έχει αποδείξει κατά κάποιο τρόπο, ότι όλες αυτές οι πλατφόρμες είναι διαθέσιμες με ποικίλες περικοπές, ωστόσο η πραγματική τιμή που πληρώνετε δεν διαφέρει.”

    Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι χρήστες δεν θα πλήρωναν λιγότερο, αλλά οι προγραμματιστές θα επωφεληθούν πολύ.

    Ο προγραμματιστής Davide Benini είναι μέρος του Προγράμματος Μικρών Επιχειρήσεων της Apple, που σημαίνει ότι η Apple του παρακρατεί το 15% αντί του 30%. Λέει ότι «αν αυτό το 15% γινόταν 5% ή ακόμα και 10%, θα έκανε τεράστια διαφορά». Και εκείνοι των οποίων η περικοπή είναι υψηλότερη θα επωφεληθούν ακόμη περισσότερο. «Προφανώς θα έκανε μεγαλύτερη διαφορά για όσους δεν ανήκουν στα προγράμματα μικρών επιχειρήσεων, πληρώνοντας επί του παρόντος το 30% στην Apple», προσθέτει ο Benini.

    Ωστόσο, υπάρχουν οφέλη από την πώληση εφαρμογών εκτός του App Store που ξεπερνούν πολύ τα χρήματα. Όπως έχουν τα πράγματα, οι προγραμματιστές δεν κατέχουν τη σχέση με τους πελάτες τους με την Apple να ενεργεί ως μεσολαβητής, είτε το θέλουν είτε όχι. Οι προγραμματιστές είναι συχνά αυτοί στους οποίους απευθύνονται οι χρήστες εφαρμογών για επιστροφές χρημάτων, αλλά μόνο η Apple μπορεί να τις ξεκινήσει, για παράδειγμα.

    Η αφαίρεση της Apple από την εξίσωση θα άλλαζε αυτό.

    «[Αυτή] είναι σίγουρα μια πτυχή του App Store που θα μπορούσε να βελτιωθεί», λέει ο Benini. “Δεν έχω κανέναν τρόπο να μάθω τα email των χρηστών μου και φυσικά, θα ήταν ωραίο να μπορώ να επικοινωνήσω με τους πελάτες μου που πληρώνουν ή να επικοινωνήσω ξανά μαζί τους όταν δω ένα σφάλμα στο αρχείο καταγραφής μου.”

    Ο Benini δεν είναι μόνος. Μιλώντας για τη σχέση που θα ήθελε να έχει με τους χρήστες, ο Logan λέει ότι το να έχει περισσότερο έλεγχο θα του έδινε την ευελιξία να κρατήσει πελάτες που διαφορετικά θα έχανε.

    “Αν κάποιος θέλει να ακυρώσει, θα ήθελα πολύ να μπορώ να του προσφέρω ειδικές προσφορές ή να προσφέρω εξαιρετικά προσαρμοσμένες προσφορές μόνο μέσω ενός καναλιού”, λέει. «Φαντάζομαι ότι η Apple θα μπορούσε να το προσφέρει αυτό, και ελπίζω να το κάνει, οπότε ίσως κάποιος ανταγωνισμός να το προωθήσει».

    Ένα ζήτημα που κάποιοι πρότειναν ότι θα μπορούσε να φέρει η παράπλευρη φόρτωση είναι η έλλειψη ασφάλειας. Η ίδια η Apple ισχυρίζεται ότι το App Store είναι το μόνο πράγμα μεταξύ των χρηστών και της άγριας δύσης — εφαρμογές που μπορούν να κλέψουν δεδομένα και άλλα πράγματα που μόνο η αναθεώρηση του App Store μπορεί να αποτρέψει. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Ασυνήθιστα, το Mac μπορεί να είναι η απάντηση.

    Ενώ το Mac App Store λειτουργεί σχεδόν με τον ίδιο τρόπο όπως αυτό στο iPhone και το iPad, η δυνατότητα εγκατάστασης εφαρμογών έξω από τον περιφραγμένο κήπο του είναι δεδομένη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι εφαρμογές δεν ελέγχονται από την Apple.

    Οι εφαρμογές Mac μπορούν να “ελεγχθούν”, πράγμα που σημαίνει ότι η Apple τις έχει ελέγξει για κακόβουλο κώδικα για να διασφαλίσει ότι είναι ασφαλείς. Αυτή είναι μια προσέγγιση που θα μπορούσε να ακολουθήσει και με τις εφαρμογές iPhone.

    «Είμαι πεπεισμένος ότι θα δούμε ένα παρόμοιο σύστημα με το Mac, όπου οι περισσότερες εφαρμογές είναι συμβολαιογραφικές με μια έννοια, αλλά μπορείτε φυσικά να κατεβάσετε κάτι εντελώς τυχαίο από το Διαδίκτυο», λέει ο Logan. Αναμένει ότι η Apple θα εμφανίσει πολλαπλές προειδοποιήσεις εάν μια εφαρμογή δεν είναι συμβατή με αυτούς τους ελέγχους, έτσι ώστε οι άνθρωποι να γνωρίζουν σε τι εμπλέκονται. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα λάβουμε μυριάδες προειδοποιήσεις πριν το κάνουμε αυτό, απλώς ελπίζω ότι είναι αρκετά καλές για να σταματήσουν τους ευάλωτους ανθρώπους από το να τους λένε να κατεβάσουν μια τραπεζική εφαρμογή μέσω κάποιου τυχαίου συνδέσμου».

    Το Android της Google επιτρέπει την παράπλευρη φόρτωση από την πρώτη μέρα και προσφέρει παρόμοια ειδοποίηση όταν οι χρήστες προσπαθούν να εγκαταστήσουν εφαρμογές που λήφθηκαν εκτός του Play Store. Η Apple θα μπορούσε να κάνει κάτι παρόμοιο εάν το επιλέξει.

    Ωστόσο, με όλα αυτά τα διατυπωμένα, τι θα επιλέξουν να κάνουν οι προγραμματιστές εάν και όταν η Apple σβήσει τις πόρτες του iPhone και επιτρέψει στους χρήστες να κατεβάσουν εφαρμογές εκτός του App Store;

    “Σίγουρα θα κρατούσα την εφαρμογή μου στο App Store. Η κατάργησή της από το App Store θα σήμαινε ότι θα χάσω τη θέση κατάταξης στην οποία κατάφερα να φτάσω τους τελευταίους 18 μήνες”, προσθέτει ο Benini. “Παίρνω τις περισσότερες λήψεις μου από οργανικές λήψεις, δεν θα είχε νόημα να τις χάσω.” Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έκανε την εφαρμογή του διαθέσιμη και σε άλλα καταστήματα, αν του δινόταν η επιλογή. “Εάν και όταν ένα άλλο κατάστημα κερδίσει έλξη, ίσως σκεφτώ να βάλω και την εφαρμογή μου εκεί.”

    Η στάση του Logan αντικατοπτρίζει αυτό. «Αν και θα ήθελα πολύ να παρουσιάζω την εφαρμογή μου σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, δεν περιμένω με ανυπομονησία την ιδέα να χρειαστεί να χειριστώ ένα σωρό διαφορετικούς τρόπους πληρωμής όσον αφορά τις συνδρομές», λέει. Αλλά κυρίως, αυτή η στάση θα μπορούσε να αλλάξει εάν οι αριθμοί κάνουν την επιπλέον δουλειά να αξίζει τον κόπο. “Αυτό μπορεί να αλλάξει αν κάποιος πει ότι μπορώ να διατηρήσω το 95% των εσόδων μου από τις συνδρομές.”

    Υπάρχει ένα άλλο επίπεδο εδώ που μερικοί άνθρωποι δεν έχουν ήδη επισημάνει — το App Store προστατεύει τους προγραμματιστές από την αντιγραφή των εφαρμογών τους, αν και δεν κάνει πάντα καλά τη δουλειά του.

    Το αν το άνοιγμα του iPhone σε sideloading θα είναι καλή ιδέα ή όχι, μόνο ο χρόνος θα δείξει. Ορισμένοι ανησυχούν ότι εφαρμογές όπως το Facebook, το Instagram και το WhatsApp θα αφαιρεθούν αναπόφευκτα από το App Store μόνο και μόνο επειδή θα μπορούν, αφήνοντας τους πελάτες σε σύγχυση. Αλλά χρειάζεται μόνο να κοιτάξουμε μέχρι το Android για να αποδείξουμε ότι αυτό δεν ισχύει απαραίτητα. Οι μεγάλες εταιρείες όπως η Meta γνωρίζουν ότι το μέρος που επισκέπτονται οι περισσότεροι για εφαρμογές είναι το Play Store, επομένως εκεί βρίσκονται οι εφαρμογές τους. Και ναι, το Facebook, το Instagram και το WhatsApp είναι όλα διαθέσιμα για λήψη και εκεί.

    Όσο για το ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο από το sideloading, σίγουρα θα είναι άνθρωποι σαν εμάς. Ισχυροί χρήστες που θέλουν να χρησιμοποιούν εφαρμογές που κανονικά δεν μπαίνουν στο App Store επειδή παραβιάζουν τους κανόνες της Apple. Οι εξομοιωτές παιχνιδιών είναι το προφανές παράδειγμα εδώ, αλλά υπάρχουν και άλλοι. Και αν το sideloading είναι αυτό που χρειάζεται για να τα αποκτήσετε χωρίς την ακαταστασία του jailbreaking, ας είναι.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.