o-KIDS-USING-IPADS-facebook

Το έχουμε αναφέρει πολλές φορές πως η χρήση τόσο του iPad όσο και του iPhone μπορεί να γίνει ένα πανίσχυρο εκπαιδευτικό εργαλείο για γονείς και δασκάλους. Με ιδιαίτερη χαρά λοιπόν σήμερα σας παρουσιάζουμε δύο εκπαιδευτικές εφαρμογές για παιδιά που κάθε γονιός θα πρέπει να εγκαταστήσει.

Οι Αθανάσιος Χριστόπουλος και Μπέττυ Χωριανοπούλου είναι δύο γονείς και developers που είναι άξιοι συγχαρητηρίων μιας και οι εφαρμογές τους “Παίζω” και “Νηπιαγωγείο” είναι δύο από τις καλύτερες εφαρμογές που θα βρείτε στο App Store για τους μικρούς μας φίλους.

Ας δούμε πρώτα τι μας είπε ο κ. Χριστόπουλος για την δουλειά τους μέχρι τώρα αλλά και για το τι τους ώθησε στην δημιουργία αυτών των εφαρμογών.

ΑWH – Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την δουλειά σας

Α – Σας ευχαριστώ για την τιμή που μας κάνετε να παρουσιάσετε τις εφαρμογές μας, οι οποίες ήταν και οι πρώτες που κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα για  «Αndroid» λειτουργικά συστήματα 2 χρόνια πριν και μετά από την μεγάλη ανταπόκριση που είχαμε τις μετατρέψαμε και σε iOS συσκευές.

AWH – Πείτε μας λίγο λόγια για εσάς 

Α – Το όνομα μου είναι Αθανάσιος Χριστόπουλος είμαι καθηγητής Λυκείου ανήκω στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σπούδασα Φιλοσοφία – ψυχολογία Θεολογία και λίγο Πληροφορική και έχω κάνει και μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αυτή την περίοδο είμαι αποσπασμένος σε ένα ΚΕΔΔΥ (κέντρο διάφορο διάγνωσης ας μου επιτρέψετε να μην αναφέρω το όνομα του) και η αποστολή μου είναι να εξετάζω παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες Γυμνασίου και Λυκείου ώστε να μπορέσουμε να τα βοηθήσουμε στην αξιολόγηση τους, αλλά και να προσπαθήσουμε με κάποιες προτάσεις να τα βοηθήσουμε να ξεπεράσουν την οποιαδήποτε μαθησιακή δυσκολία τους. Η επαφή μου με την τεχνολογία ξεκίνησε από πολύ παλιά από την εποχή του spectrum, των msx και της Amiga και όπως βλέπετε συνεχίζεται σε όλες τις νέου τύπου συσκευές.

Η σύζυγος μου Μπέττυ Χωριανοπούλου είναι πτυχιούχος του τμήματος Πληροφορικής της ΑΣΟΕ και κάνει τώρα το μεταπτυχιακό της πάνω στον προγραμματισμό των φορητών συσκευών και είναι υπεύθυνη για όλες αυτές τις ωραίες εφαρμογές που βλέπετε. Ήταν υπεύθυνη μηχανοργάνωσης της τράπεζας Κύπρου μέχρι που την τράβηξε η εκπαίδευση και η αγάπη της για τα παιδιά και έγινε καθηγήτρια Λυκείου…. για να βρει εμένα στο δρόμο της. Είμαστε γονείς τριών παιδιών και στις εφαρμογές θα ακούσετε και τη φωνή του μικρού Παναγιώτη που έχει ταξιδέψει μέσω της εφαρμογής στα πέρατα του κόσμου.

AWH – Ποια ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από την δουλειά σας;

A – Όπως βλέπετε το κόστος των εφαρμογών είναι αμελητέο δεν θέλουμε να βγάλουμε χρήματα από αυτές, παρόλο που μας τις ζήτησαν κάποιες εταιρείες, θέλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά και αυτός είναι ο σκοπός μας. Από τα τρία παιδάκια μας, το ένα είναι στη φάση του αυτισμού και το άλλο έχει κινητική αναπηρία, έτσι γεννήθηκε και είναι μια δοκιμασία για μας. Ο αρχικός μας στόχος φτιάχνοντας εφαρμογές από το σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση ήταν να βοηθήσουμε πρώτα τα δικά μας παιδιά. Μελετήσαμε λοιπόν τη βιβλιογραφία γύρω από τον αυτισμό και τις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές και όλη μας την αγωνία, τη στενοχώρια που είχαμε σαν γονείς την μετατρέψαμε σε δύναμη ελπίδας για να φτιάξουμε κάτι… ίσως μικρό ασήμαντο αλλά «Ελληνικό» και ίσως μοναδικό, φτιάχτηκε με πολύ αγάπη για το κάθε παιδί αλλά και για τον κάθε γονέα που θα ήταν στη θέση μας και θα έψαχνε οτιδήποτε για να βοηθήσει το παιδί του.

AWH – Πως κρίνετε την εκπαιδευτική δραστηριότητα εφαρμογών μέσα από το App Store; Πως υποδέχτηκαν οι χρήστες αυτές τις εφαρμογές; 

A – Οι καιροί αλλάζουν τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από την εικόνα και τον ήχο, σε ένα δομημένο περιβάλλον όπου τα χρώματα είναι συγκεκριμένα, ο ήχος ανταποκρίνεται στην επιλογή του παιδιού σε συνάρτηση με το ακουστικό ερέθισμα στο κάθε παράγγελμα έρχεται και η επιβράβευση μοναδική και σκεφτείτε πόσο είναι σημαντικό το παιδί να ακούει να το επιβραβεύει ένα άλλο…. Παιδί. Για να μην σας κουράζουμε με λεπτομέρειες θέλω να πω ότι το ψάξαμε πολύ πριν φτιάξουμε ότι φτιάξαμε γιατί έχουμε ευθύνη σαν γονείς αλλά και σαν καθηγητές….

Σκεφτείτε λοιπόν πόσο δύσκολο είναι να έχεις να μεγαλώσεις τρία παιδιά να είσαι συνεπής στην εργασία σου και να κάθεσαι το βράδυ να διαβάζεις για να φτιάξεις μια εφαρμογή, το θετικό για μας ήταν πως κάποιοι βλέποντας την επιτυχία των εφαρμογών θέλησαν να τις αντιγράψουν παραλλάσσοντας το όνομα και τις δραστηριότητες…  κάποιοι στο «android» τις βαθμολογούσαν με ψευδώνυμο χαμηλά για να μην ανέβει ο μέσος όρος τους…. Αυτό για μας ήταν ένα καλό δείγμα ότι υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον και ότι οι εφαρμογές μας κυκλοφόρησαν και μάλιστα πολύ και παντού, ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι βλέποντας στον υπολογιστή από πού κατεβαίνουν, ήταν πραγματικά συγκινητικό, όπου υπάρχουν Έλληνες και θέλουν να έχουν επαφή με τη γλώσσα και ψάχνουν για τα παιδιά τους το καλύτερο.

AWH – Πως βλέπετε το μέλλον;

A – Το μέλλον είναι οι ψηφιακές εφαρμογές, ίσως και οι φορετές συσκευές, όλα πλέον  θα λειτουργούν ασύρματα και το περιβάλλον διεπαφής (interface) του τελικού χρήστη θα είναι εκείνο που θα αλλάζει και θα διαφοροποιεί την κάθε συσκευή, όλοι εμείς γονείς και καθηγητές είμαστε εδώ για να προετοιμάσουμε αυτή την κατάσταση μέσα από τις «νευροεπιστήμες» για τις επόμενες γενιές, άλλωστε όπως προανέφερα ο τρόπος που μαθαίνουμε αλλάζει η διαδικασία όμως είναι πάντα η ίδια τα παιδιά μας πρέπει να τα διδάσκουμε, διακρίνοντας πρωτίστως τις ανάγκες τους.

Εμείς από πλευράς μας θα θέλαμε και δημόσια να τους συγχαρούμε για την μέχρι τώρα τους παρουσία στο App Store και να τονίσουμε πως είναι τιμή μας να παρουσιάζουμε τέτοιες δουλειές Ελλήνων στο App Store.

Screen Shot 2014-10-25 at 4.57.50 PM

Το Παίζω είναι γραμμένο με αγάπη για τα παιδιά βοηθά στην ενίσχυση της οπτικής τους μνήμης και τον συγχρονισμό ματιού και χεριών. Τα παιδιά εξασκούνται με όσα έμαθαν στο πρώτο μέρος της εφαρμογής.Μαθαίνουν με τρόπο διασκεδαστικό!

Η εφαρμογή Παίζω είναι διαθέσιμη στο App Store τόσο για iPhone όσο και για iPad στην τιμή των 0,89 € εδώ

screen480x480

Το Νηπιαγωγείο lite είναι γραμμένο για νήπια που μιλούν ή θέλουν να μάθουν Ελληνικά. Μαθαίνουμε το Ελληνικό αλφάβητο, τα νούμερα, τα σχήματα, τα ονόματα των ζώων, τα χρώματα. Το Νηπιαγωγείο Pro παρέχει ότι και το Νηπιαγωγείο  lite μαζί με πολλά επιπλέον όπως: μέρες της εβδομάδας, μήνες του χρόνου, εποχές, μουσικά όργανα, μέρη του ανθρώπινου σώματος, κατευθύνσεις, φρούτα και λαχανικά.

Η εφαρμογή Το Νηπιαγωγείο είναι διαθέσιμη στο App Store τόσο για το iPhone όσο και για iPad δωρεάν εδώ (Lite έκδοση) – 0,89 € εδώ (Pro έκδοση) 

Σχολιασμός στο φόρουμ