17.6 C
Athens
Thursday, April 18, 2024
More

    Οι ανησυχίες για το απόρρητο του iOS βαθαίνουν καθώς οι υποσχέσεις της Apple για την ανωνυμία των αναλυτικών στοιχείων φαίνεται να είναι ψευδείς

    Ανησυχίες για το απόρρητο του iOS τέθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν οι ερευνητές ασφαλείας φάνηκαν να αποδεικνύουν ότι τα iPhone στέλνουν τα ίδια αναλυτικά δεδομένα στην Apple είτε χορηγήσετε είτε απορρίψετε την άδεια για κάτι τέτοιο.

    Οι ίδιοι ερευνητές έχουν πλέον αποδείξει ότι η Apple μπορεί – παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο – να συνδέσει αυτά τα δεδομένα με μεμονωμένους χρήστες, καθώς χρησιμοποιείται το ίδιο αναγνωριστικό με αυτό για λογαριασμούς iCloud…

    Όταν ρυθμίζετε για πρώτη φορά μια νέα συσκευή Apple, ερωτηθείτε εάν θέλετε ή όχι να μοιραστείτε δεδομένα αναλυτικών στοιχείων με την Apple.

    Βοηθήστε την Apple να βελτιώσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της στέλνοντας αυτόματα καθημερινά δεδομένα διάγνωσης και χρήσης. Τα δεδομένα μπορεί να περιλαμβάνουν πληροφορίες τοποθεσίας.

    Μπορείτε να συμφωνήσετε με αυτό ή να το απορρίψετε, αλλά ο Tommy Mysk ανακάλυψε ότι τα ίδια ακριβώς δεδομένα αναλυτικών στοιχείων φαίνεται να αποστέλλονται στην Apple ανεξάρτητα από το εάν συναινείτε ή όχι.

    Η εφαρμογή App Store έστελνε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις αναζητήσεις εφαρμογών σας, τις διαφημίσεις που είχατε δει, τον τρόπο με τον οποίο βρήκατε τις εφαρμογές που προβάλατε και ακόμη και πόσο χρόνο αφιερώσατε κοιτάζοντας τη σελίδα μιας εφαρμογής.

    Το Gizmodo επισημαίνει ότι ακόμη και αυτά τα δεδομένα μπορεί να είναι ευαίσθητα – για παράδειγμα, η αναζήτηση εφαρμογών που σχετίζονται με ζητήματα LGBTQIA+ ή η άμβλωση.

    Ο ιστότοπος πρότεινε στο Mysk να ελέγξει άλλες στοκ εφαρμογές της Apple και αυτό αποκάλυψε ότι το ίδιο ίσχυε και για τα Apple Music, Apple TV, Books και Stocks. Για παράδειγμα, η εφαρμογή Stocks κοινοποίησε στην Apple τις μετοχές που παρακολουθήσατε, καθώς και τα ονόματα άλλων μετοχών που αναζητήσατε ή προβάλατε – μαζί με τα άρθρα ειδήσεων που διαβάσατε στην εφαρμογή.

    Για αυτό έχει πλέον κατατεθεί ομαδική αγωγή.

    Ακόμα κι αν συμφωνείτε να συλλέγει η Apple δεδομένα αναλυτικών στοιχείων από τις συσκευές σας, η εταιρεία υπόσχεται ότι όλα τα δεδομένα είναι ανώνυμα.

    Καμία από τις πληροφορίες που συλλέγονται δεν σας προσδιορίζει προσωπικά. Τα προσωπικά δεδομένα είτε δεν καταγράφονται καθόλου, είτε υπόκεινται σε τεχνικές διατήρησης του απορρήτου, όπως το διαφορικό απόρρητο, είτε αφαιρούνται από τυχόν αναφορές προτού σταλούν στην Apple.

    Η εταιρεία συνεχίζει δηλώνοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το Apple ID σας για να συσχετίσει δεδομένα αναλυτικών στοιχείων από όλες τις συσκευές στις οποίες χορηγήσατε τη συγκατάθεσή σας, αλλά και πάλι λέει ότι δεν μπορείτε να αναγνωριστείτε.

    Εάν συμφωνείτε να αποστέλλονται πληροφορίες Analytics στην Apple από πολλές συσκευές που χρησιμοποιούν τον ίδιο λογαριασμό iCloud, ενδέχεται να συσχετίσουμε ορισμένα δεδομένα χρήσης σχετικά με τις εφαρμογές Apple σε αυτές τις συσκευές συγχρονίζοντας χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο. Το κάνουμε αυτό με τρόπο που δεν σας ταυτίζει με την Apple.

    Ωστόσο, το Mysk φαίνεται να αποδεικνύει ότι αυτή η διαβεβαίωση ανωνυμίας είναι ψευδής, καταγράφοντας τα δεδομένα που αποστέλλονται στην Apple και συγκρίνοντάς τα με αυτά που χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση ενός χρήστη iCloud από το Apple ID του.

    Όπως λέει η παλιά παροιμία, «Ποτέ μην αποδίδετε σε κακία αυτό που μπορεί να εξηγηθεί επαρκώς από την ανικανότητα». Είμαι αρκετά βέβαιος ότι αυτό ισχύει εδώ και ότι ο λόγος που οι διαβεβαιώσεις της Apple φαίνονται ψευδείς οφείλεται σε λάθος και όχι σε σκόπιμη πρόθεση εξαπάτησης. Η εταιρεία έχει απλώς πάρα πολλά να χάσει και πολύ λίγα να κερδίσει από οποιαδήποτε άθλια συμπεριφορά αυτού του είδους.

    Ωστόσο, το απόρρητο έχει γίνει ένα τεράστιο μέρος του μηνύματος μάρκετινγκ της Apple, επομένως το να μην προστατεύσετε το απόρρητο όχι με έναν αλλά με δύο βασικούς τρόπους είναι πολύ μεγάλη υπόθεση.

    Η Apple πρέπει να το διορθώσει και να το διορθώσει γρήγορα.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.