Tuesday, August 11, 2020

Οδηγός επιβίωσης από τις παγίδες ασφαλείας του δωρεάν WiFi στις διακοπές

Οι περισσότεροι χρήστες επιθυμούν να βρίσκονται online, ακόμη και τις ημέρες των διακοπών. Ειδικά φέτος με την παγκόσμια κρίση του νέου κορωνοϊού, οι πολίτες έχουν ανάγκη από την online ενημέρωση ειδικά την περίοδο των διακοπών τους.

Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι συνδέουν συσκευές σε δημόσια ανοιχτά WiFi, ώστε να έχουν πρόσβαση στο ΔιαδίκτυοΣτην αναζήτηση της σύνδεσης με τον παγκόσμιο ιστό, οι χρήστες συνήθως στρέφονται την περίοδο των διακοπών σε ένα δωρεάν WiFi hotspot, προκειμένου να αποφύγουν τις χρεώσεις δεδομένων από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Οι περισσότεροι συνδέουμε όλες συσκευές, όπως smartphone, tablet και laptop, σε δημόσια ανοιχτά WiFi, ώστε να έχουμε πρόσβαση στα e-mail μας, να σερφάρουμε στο Internet ή να κάνουμε posts σε social media. Με αυτό το σκεπτικό, η εταιρεία devolo δημοσιοποίησε έναν “οδηγό επιβίωσης” για την ασφαλή χρήση των δωρεάν σημείων πρόσβασης σε WiFi.

Πώς να πετύχετε μια ασφαλή σύνδεση: Το πρώτο μεγάλο βήμα προς μια ασφαλή σύνδεση είναι η επιλογή του κατάλληλου δωρεάν WiFi. Η σύνδεση πρέπει να γίνει χειροκίνητα και όχι αυτόματα. Ένα πολύ συχνό κόλπο ηλεκτρονικών “κακοποιών” είναι η δημιουργία μιας σύνδεσης δικτύου παρόμοιας με ένα ασφαλές δίκτυο. “Αν δεν είστε προσεκτικοί, μπορεί να πέσετε στην παγίδα και έτσι να μοιραστείτε μαζί τους τα προσωπικά σας δεδομένα”, αναφέρει η εταιρεία.

Όπως σημειώνει, για τον ίδιο λόγο, όταν ταξιδεύετε, πρέπει να απενεργοποιείτε την επιλογή αυτόματης σύνδεσης σε γνωστά δίκτυα: “Αν συνδεθείτε αυτόματα, γίνεστε στόχος για hackers που μπορεί, για παράδειγμα, να έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο παρόμοιο με αυτό του αεροδρομίου ή της καφετέριας που βρίσκεστε, χρησιμοποιώντας τα ίδια στοιχεία σύνδεσης. Στην χειρότερη περίπτωση, η συσκευή σας θα συνδεθεί αυτόματα στο λάθος δίκτυο, χωρίς καν να το καταλάβετε”. 

Κοινή χρήση αρχείων
Μία άλλη σύσταση, ώστε οι χρήστες να αποφεύγουν τις κακοτοπιές, είναι η απενεργοποίηση της κοινής χρήσης αρχείων και φακέλων. Αν χρησιμοποιείτε το laptop για να συνδεθείτε σε δημόσια WiFi, θα ήταν καλό να απενεργοποιήσετε την κοινή χρήση αρχείων και φακέλων.

“Όταν είστε σπίτι, η κοινή χρήση είναι ένας εύκολος και βολικός τρόπος να μοιράζεστε αρχεία και δεδομένα μεταξύ των υπολογιστών, που βρίσκονται στο σπίτι. Όταν, όμως, συνδέεστε σε ένα δημόσιο δίκτυο, μπορεί να προσελκύσετε πιθανές επιθέσεις. Έτσι, καλό θα ήταν να έχετε απενεργοποιημένη την κοινή χρήση”, τονίζει ο ίδιος οδηγός.

Ένα άλλο σημείο, στο οποίο εφιστά την προσοχή, είναι ο χειρισμός των μεγάλων αρχείων. “Στην περίπτωση που πρέπει να χειριστείτε μεγάλα και σημαντικά αρχεία, όσο δεν είστε στον χώρο εργασίας σας ή στο σπίτι, καλό θα ήταν να τα αντιγράψετε σε φορητές συσκευές ή να τα πάρετε μαζί σας σε ένα αποθηκευτικό USB”, σημειώνουν οι ειδικοί.

Όπως εξηγούν, με αυτόν τον τρόπο οι χρήστες αποκτούν δύο μεγάλα πλεονεκτήματα: “Αποφεύγετε κινδύνους ασφαλείας, που θα είχατε αν κατεβάζατε αρχεία από δωρεάν WiFi, ενώ ταυτόχρονα γλιτώνετε από ατελείωτες ώρες downloading. Άλλωστε, τα δημόσια δίκτυα δεν φημίζονται για τις υψηλές επιδόσεις τους στην ταχύτητα”. 

Ασφαλείς συνδέσεις
Οι ασφαλείς και κρυπτογραφημένες συνδέσεις στο Internet είναι ιδιαίτερα σημαντικές και ακόμα περισσότερο σημαντικές, όταν μιλάμε για δωρεάν δημόσια WiFi. Οι κρυπτογραφημένες συνδέσεις φροντίζουν, ώστε τα μεταφερόμενα δεδομένα να είναι δυσανάγνωστα για τους άλλους χρήστες, που βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο.

Αυτό παίζει κρίσιμο ρόλο, όταν μεταφέρετε στοιχεία πληρωμών ή άλλες προσωπικές πληροφορίες. Για ασφαλέστερες συνδέσεις, πρέπει να χρησιμοποιείτε τις συνδέσεις γνωστές και ως HTTPS. Μπορείτε εύκολα να τις αναγνωρίζετε, καθώς ο browser εμφανίζει ένα λουκέτο δίπλα από το σύνδεσμο που επισκέπτεστε.

“Τέλος, πριν το ταξίδι σας, φροντίστε να έχετε κατεβάσει τις τελευταίες ενημερώσεις σε όλες τις συσκευές σας, ειδικά αυτές που αφορούν τις αναβαθμίσεις ασφαλείας. Είναι ο μόνος τρόπος να βεβαιωθείτε πως οποιοδήποτε κενό στην ασφάλειά σας έχει κλείσει, ώστε οι κακόβουλες επιθέσεις να μην αποτελούν πρόβλημα, όταν συνδέεστε σε δημόσια δίκτυα”, καταλήγει η devolo.

Στέφανος Κολοβός
O Στέφανος είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και έχει ένα πραγματικό έρωτα με την Apple. Ασχολείται με την τεχνολογία από μικρό παιδί. Αγαπημένη του συσκευή είναι το Apple Watch του που δεν το αποχωρίζεται ποτέ, ενώ λατρεύει το ποδόσφαιρο και το σινεμά.

Η Caviar ανακοίνωσε το πανάκριβο SpaceX limited edition iPhone 12 | Βίντεο

Η τεχνολογική εταιρεία πολυτελείας Caviar παρουσίασε την νέα σειρά περιορισμένη διαθεσιμότητας που θα δημιουργήσει και αφορά ένα iPhone 12 από τιτάνιο που...

Πώς να εγκαταστήσετε την watchOS 7 public beta

Για πρώτη φορά μια publlic beta έρχεται για το Apple Watch λογισμικό. Αν θέλετε λοιπόν να κάνετε τεστ σε όλα τα νέα...

Η Apple κυκλοφόρησε την πρώτη public beta του watchOS 7 σε Apple Watch χρήστες

Η Apple και επίσημα κυκλοφόρησε την πρώτη public beta του watchOS 7 για τους Apple Watch χρήστες. Αν λοιπόν είστε ένας Apple...

Ο Tim Cook μπαίνει στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων καθώς η αξία της Apple πλησιάζει...

Ο CEO της Apple Tim Cook και επίσημα έγινε δισεκατομμυριούχος σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Σύμφωνα με τα...

Δείτε το iPhone 12 Flip concept βίντεο

Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα ενός Flip iPhone; Θα επιχειρήσει άραγε η Apple ποτέ ένα τέτοιο βήμα και αν ναι πως...

Kuo: Οι παγκόσμιες πωλήσεις του iPhone μπορεί να σημειώσουν πτώση μέχρι και 30% αν...

Αν η Apple αναγκαστεί να αφαιρέσει την Κινεζική εφαρμογή WeChat από το App Store παγκοσμίως, οι πωλήσεις του iPhone μπορεί να σημειώσουν...
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!