23.4 C
Athens
Thursday, March 28, 2024
More

    Να αγοράσω το νέο Apple TV 4K; Πώς συγκρίνεται με τον προκάτοχο του

    Το 2ης γενιάς Apple TV 4K είναι πλέον γεγονός και έρχεται με μια σειρά από αναβαθμίσεις μέσα σε αυτές ο A12 επεξεργαστής και η HDMI 2.1 υποστήριξη αλλά και ένα εντελώς νέο Siri χειριστήριο.

    Το πρώτο Apple TV 4K έγινε διαθέσιμο πίσω το 2017 με τον A10X επεξεργαστή και με το ίδιο ακριβώς χειριστήριο που είχαμε στο 2015 Apple TV HD. Αν και το μοντέλο του 2017 υποστήριζε χαρακτηριστικά όπως Dolby Atmos, Dolby Vision/HDR10 κ.α το ότι δεν είχαμε καμία αλλαγή για σχεδόν 4 χρόνια αυτόματα οδηγούσαν στην επιτακτική αναβάθμιση του ειδικά μιας και το κόστος του δεν ήταν χαμηλό στην αγορά.

    Μαζί με την υιοθέτηση των τελευταίων στάνταρ όπως τα HDMI 2.1, WIFI 6 κ.α μια μεγάλη αλλαγή στο 2ης γενιάς Apple TV 4K είναι το νέο Siri χειριστήριο με τον σχεδιασμό από αλουμίνιο, το νέο clickpad και την δυνατότητα ελέγχου με αυτό και της ίδιας της τηλεόρασης.

    Νέο Apple TV 4K vs παλαιό Apple TV 4K

    Hardware

    New Apple TV 4K vs old Apple TV 4K - A12 Bionic chip

    Η Apple αναφέρει πως η έλευση του A12 Bionic επεξεργαστή στο νέο Apple TV 4K δίνει την δυνατότητα για υψηλό ρυθμό ανανέωσης στα HDR και Dolby Vision στα 60 fps για μια πιο ομαλή και ζωντανή εμπειρία θέασης.

    Η tvOS 14.5 υποστηρίζει υψηλό ρυθμό ανανέωσης για το AirPlay επίσης και έτσι αυτό σημαίνει πως οι iPhone 12 Pro χρήστες μπορούν να κάνουν ασύρματη μετάδοση στα 60 fps Dolby Vision βίντεο στο νέο Apple TV.

    Ο αποθηκευτικός χώρος παραμένει ο ίδιος και έτσι έχουμε 32 και 64 GB.

    Νέο Apple TV 4KΠαλαιό Apple TV 4K
    CPU/GPUA12 BionicA10X Fusion
    Storage32 ή 64GB32 ή 64GB

    Επίσης η διατάσεις αλλά και η σχεδίαση τους είναι ακριβώς η ίδια.

    I/O – Θύρες

    Εδώ έχουμε μια από τις πιο σημαντικές βελτιώσεις του νέου Apple TV 4K. Η έλευσης της HDMI 2.1 είναι ιδιαίτερα σημαντική μιας και έχουμε τον διπλασιασμό του bandwidth από τα 18 Gbps στα 48Gbps. Έχουμε επίσης έτσι υποστήριξη μέχρι και 10K αναλύσεων στα 120 fps. Αν και η Apple δεν το χρησιμοποιεί αυτό ακόμη πάρα αυτά σημαίνει πως η εταιρεία μπορεί να ξεκλειδώσει αυτές τις αποδόσεις μέσω μιας αναβάθμισης στο λογισμικό.

    Επίσης έχουμε WiFi 6 υποστήριξη και Thread.

    Εντελώς νέο Siri Χειριστήριο

    new Apple TV 4K vs old Apple TV 4K – all-new Siri Remote

    Το νέο Siri χειριστήριο έρχεται με ένα νέου σχεδιασμού 5 κινήσεων clickpad. Επιπλέον δουλεύει και με την αφή για πιο γρήγορο έλεγχο. Το εξωτερικό του δαχτυλίδι επίσης είναι ιδανικό για την αναζήτηση προς τα εμπρός και προς τα πίσω.

    Το Siri κουμπί έχει μεταφερθεί στα πλάγια όπως στα νέα iPhones ενώ έχουμε την προσθήκη ενός ξεχωριστού κουμπιού για το power και ενός για την σίγαση.

    Το ίδιο το χειριστήριο τώρα είναι ελαφρώς πιο λεπτό, ψηλό και παχύ σε σύγκριση με το προηγούμενο Siri χειριστήριο. Επίσης το νέο χειριστήριο επιτρέπει και το έλεγχο της τηλεόρασης του χρήστη.

    Το μόνο αρνητικό του νέου χειριστηρίου είναι πως η Apple αποφάσισε να αφαιρέσει από αυτό το accelerometer και το 3-way gyroscope θεωρώντας βέβαια και όχι άδικα πως αυτοί που θέλουν να παίξουν παιχνίδια στο νέο Apple TV θα χρησιμοποιήσουνε ένα Xbox ή Playstation χειριστήριο.

    Το νέο Siri χειριστήριο έρχεται και με το Apple TV HD ή μπορεί να αγοραστεί ξεχωριστά έχοντας προς τα πίσω συμβατότητα με τα 1ης γενιάς Apple TV 4K και Apple TV HD.

    tvOS αναβαθμίσεις

    Νέα χαρακτηριστικά έρχονται στα Apple TV με την tvOS 14.5 όπως αυτό της ισορροπίας των χρωμάτων μέσω του iPhone.

    Συμπέρασμα

    Αν έχετε ήδη ένα 2017 Apple TV 4K η απόφαση να προχωρήσετε σε αναβάθμιση είναι πιο δύσκολη. Αν όμως έχετε το 2015 Apple TV HD ή δεν έχετε Apple TV τότε η νέα πρόταση της Apple και εφόσον είστε στο οικοσύστημα της είναι η καλύτερη δυνατή.

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.