Η Adobe ανακοίνωσε σήμερα μια σημαντική ενημέρωση για το Lightroom CC (και την έναρξη του  αυτόνομου Lightroom 6), επαγγελματικό λογισμικό επεξεργασίας φωτογραφιών για τους χρήστες Mac. Η νέα ενημερωμένη έκδοση φέρνει σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση και αρκετά νέα χαρακτηριστικά, όπως τη συγχώνευση HDR, συγχώνευση Πανόραμα, αναγνώριση προσώπου, βελτιωμένες παρουσιάσεις, filter brush, και περισσότερα.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά νέα οργανωτικά χαρακτηριστικά στην ενημερωμένη έκδοση του Lightroom είναι η αναγνώριση προσώπου, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες του Lightroom να οργανώσουν τις φωτογραφίες τους με θέμα, για πρώτη φορά, εκτός από την οργάνωση με ετικέτες, σημαίες, και αστέρι. Μόλις ένα πρόσωπο σε μια φωτογραφία ονομάζεται, το λογισμικό είναι σε θέση να βρεί  περισσότερες εικόνες που διαθέτουν το εν λόγω πρόσωπο για γρήγορη τοποθέτηση πινακίδων με πρόσωπο. Μία νέα “People” προβολή επιτρέπει στους χρήστες να ταξινομήσουν τις φωτογραφίες από το πρόσωπο.

adobefacialrecognition

Το Panorama Merge είναι ένα άλλο νέο χαρακτηριστικό, το οποίο επιτρέπει στους φωτογράφους να ενώσουν πολλές εικόνες, συμπεριλαμβανομένου του RAW και JPG αρχεία για τη δημιουργία εξαιρετικά υψηλής ποιότητας πανοραμικών λήψεων. Έχει δημιουργηθεί να περιέχει τέτοιου είδους εργαλεία  για την αυτόματη περικοπή μη ταιριαστών άκρων και  μεταβαλλόμενων προοπτικών. Με βελτιώσεις στην απόδοση γραφικών Lightroom, ακόμη τεράστια αρχεία Panorama  μπορούν να επεξεργαστούν  σε πραγματικό χρόνο, με μικρή καθυστέρηση.

adobepanoramamerge

Με το HDR Merge , είναι δυνατόν να συνδυάζετε πολλές διαφορετικές φωτογραφίες με διαφορετικές ρυθμίσεις έκθεσης σε μια ενιαία εικόνα HDR. Σε αντίθεση με άλλες εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών, το HDR MERGE της Adobe συνεργάζεται άμεσα  τόσο  με JPG και RAW εικόνες. Επειδή λειτουργεί με αρχεία RAW, μία  υψηλής ποιότητας εικόνα HDR μπορεί  να δημιουργηθεί από τόσο λίγα όσο δύο φωτογραφίες. Άλλες επιλογές HDR συνήθως απαιτούν περισσότερες φωτογραφίες σε διαφορετικά επίπεδα έκθεσης να δημιουργήσουν ι μια κατάλληλη εικόνα.

adobehdr

Το καινούργιο filter brush του  Lightroom, ένας δημοφιλή αίτημα από τους Adobe πελάτες, δουλεύει  με graduated και ακτινικά εφέ φίλτρου, αφήνοντας μια μάσκα φίλτρου να αναδιαμορφωθεί με μια βούρτσα, ώστε αποτελέσματα των φίλτρων να μπορούν να προστίθενται και να  αφαιρούνται από συγκεκριμένα τμήματα των εικόνων για μεγαλύτερη ακρίβεια. Η τελευταία μεγάλη χαρακτηριστική ενημέρωση , η  οποία προσθέτει προηγμένα εργαλεία παρουσίασης, επιτρέπει στους χρήστες να βάλουν   ζουμ σε παρουσιάσεις τους για να προσθέτουν ένα εφέ κίνησης. Υπάρχει επίσης ένα εργαλείο για συγχρονισμό παρουσιάσεων σε πολλαπλά ηχητικά κλιπ, και είναι δυνατό να προσθέσετε έως και 10 τραγούδια σε μορφή slideshow.

Η σημερινή ενημέρωση στο Lightroom CC μπορεί να είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τους χρήστες Mac που το χρησιμοποίησαν  προηγουμένως το now-defunct  λογισμικό επεξεργασίας φωτογραφιών, καθώς η Apple δεν προσφέρει πλέον ένα επαγγελματικό επίπεδο επεξεργασίας φωτογραφιών  από τη διακοπή διαφράγματος υπέρ των φωτογραφιών για το OS X.  Το Lightroom έχει πολλά χαρακτηριστικά επαγγελματικού επιπέδου που λείπουν από τις φωτογραφίες για το OS X app, και προσφέρει επίσης την ίδια cross-platform συγχρονισμού  όλων των εικόνων μαζί με τη συνδρομή Creative Cloud.Η  Adobe έχει υποσχεθεί να συνεχίσει την προσθήκη νέων χαρακτηριστικών και πιο προηγμένων εργαλείων για το  Lightroom στο μέλλον.

Η Adobe Lightroom επίσης ενημέρωσε τις  εφαρμογές για το iPad και το iPhone, τα οποία συνδέονται με το Lightroom CC και να επέτρεψε  για τις φωτογραφίες να επεξεργάζονται  για να συγχρονίζονται μεταξύ όλων των συσκευών που χρησιμοποιούν την υπηρεσία cloud της Adobe.

Το Lightroom CC είναι διαθέσιμο μέσω του Creative Cloud photography της Adobe, το οποίο συγκεντρώνει το Photoshop Lightroom για $ 9,99 ανά μήνα, ή μέσω του ολοκληρωμένου Adobe  Creative Cloud plan, που συμπεριλαμβάνει  όλο το λογισμικό της Adobe για $ 49,99 ανά μήνα.

Σχολιασμός στο Forum