21.1 C
Athens
Tuesday, April 23, 2024
More

    Θα ενοποιηθούν σύντομα τα OS X και iOS από την Apple;

    mac-osx1-concept

    Ας μεταφερθούμε πίσω το 2006. Οι υπολογιστές, για τους περισσότερους από εμάς ήταν μεγάλα πλαστικά κουτιά που βρισκόντουσαν στο κάτω μέρος του γραφείου μας με τις οθόνες και τα πληκτρολόγια να είναι συνδεμένα με μια σειρά καλωδίων. Πλέον η συγκεκριμένη εικόνα αποτελεί την εξαίρεση μιας και αξίζει να τονίσουμε πως τότε ελάχιστοι ήταν οι χρήστες laptop.

    Τα smartphones από την πλευρά τους υπήρχαν, όχι φυσικά με την σημερινή μορφή, απευθυνόμενα σε λίγους επαγγελματίες ενώ τα tablets αν και υπήρχαν σαν έννοια δεν τα χρησιμοποιούσε κανένας.

    7 χρόνια μετά και η σημερινή εικόνα του κόσμου μας είναι τελείως διαφορετική. Σχεδόν όλοι μας έχουμε ένα smartphone, αρκετοί από εμάς ένα tablet με την αγορά τον δεύτερων να ξεπερνάει σε λίγο καιρό ακόμη και αυτή των laptops. Αν κάποιος σας ρωτήσει ποιο laptop να αγοράσει και τον ρωτήσετε για ποιο πραγματικά λόγο το θέλει είμαι σχεδόν σίγουρος πως θα τον κατευθύνετε στο να αγοράσει ένα iPad. Η μετά-pc εποχή που εγκαινίασε ο Steve Jobs είναι εδώ.

    Με τους γρήγορους ρυθμούς που αλλάζει λοιπόν η τεχνολογία που απευθύνεται στο κοινό έχει γεννηθεί τα τελευταία χρόνια αν η Apple θα συνεχίσει να έχει 2 διαφορετικές πλατφόρμες για τα προϊόντα της ή θα τα ενοποιήσει δημιουργώντας ένα και μόνο λειτουργικό σύστημα.

    Σίγουρα οι παλαιότεροι χρήστες Mac δεν καλοβλέπουν αυτό το ενδεχόμενο. Όταν η Apple το 2011 παρουσίασε το OS X Lion με στοιχεία από το iOS όπως το Launchpad υπήρχε αρκετά μεγάλη μουρμούρα και έντονη φημολογία πως η Apple σύντομα θα εγκατέλειπε το OS X.

    Η ίδια μουρμούρα δημιουργήθηκε και πρόσφατα όταν η Apple αφαίρεσε μια σειρά χαρακτηριστικών από την σουίτα του iWork για το Mac αν και σε αυτή την περίπτωση και μετά τις έντονες αντιδράσεις των χρηστών υποσχέθηκε πως σε σύντομα διάστημα θα επαναφέρει τα περισσότερα χαρακτηριστικά πίσω.

    Η αλήθεια είναι πως και προσωπικά οι συγκεκριμένες συσκευές και ειδικά για την δουλειά μου έχουν μεγάλη διαφοροποίηση. Έτσι οι πιο σημαντικές είναι ο iMac και το MacBook μου (Pro/Air) μετά το iPad Air και Mini και τέλος το iPhone.

    Ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω γράφημα και θα καταλάβετε όμως που υπάρχει το πρόβλημα.

    mac

    Η Apple πλέον έχει μεταμορφωθεί από μια εταιρεία υπολογιστών σε μια εταιρεία κινητών συσκευών και tablet. Δεν αποτελεί τυχαίο εξάλλου το γεγονός πως μετά το λανσάρισμα του iPhone ο Steve Jobs μετονόμασε την Apple Computer, σε Apple Inc.

    Τα έσοδα από το iPhone είναι μεγαλύτερα ακόμη και αν συγκριθούν με τις πωλήσεις όλων των άλλων συσκευών της Apple ενώ όπως είπαμε και παραπάνω η μετά-PC εποχή είναι ήδη εδώ.

    Το γεγονός βέβαια πως βρισκόμαστε ή καλύτερα έχουμε κάνει την είσοδο μας στην μετά-PC εποχή δεν σημαίνει πως το τέλος των Mac έχει έρθει. Χρησιμοποιώντας μια διάσημη ατάκα του Steve Jobs για να δημιουργήσουμε μια αναλογία αρκεί να πούμε πως οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να χρησιμοποιούν στις μέρες μας αυτοκίνητα αλλά πάντα θα υπάρχουν και αρκετοί από εμάς που θα χρησιμοποιούμε φορτηγά.

    Παρά λοιπόν πως η αγορά των Mac θα συνεχίσει να υπάρχει στο μέλλον δεν πρέπει να αγνοήσουμε σε καμιά περίπτωση το γεγονός ότι οι iOS συσκευές θα έχουν αντίχτυπο στην εξέλιξη των Mac. Μια μεγάλη μερίδα Mac αγοραστών μπήκανε στο οικοσύστημα της Apple έχοντας ως πρώτη τους συσκευή ένα iPhone. Αρκετοί επίσης πλέον είχαν σαν πρώτη συσκευή ένα iPad. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με το iOS παρά με το OS X.

    Με βάση το παραπάνω γεγονός πρέπει σίγουρα να περιμένουμε πως στο μέλλον θα δούμε περισσότερα χαρακτηριστικά του iOS να εισέρχονται στο OS X. To ερώτημα είναι το αν η Apple θα πάρει την απόφαση κάποια στιγμή να προβεί στην ενοποίηση τους.

    Το μόνο πρόβλημα που δεν είναι αμελητέο σε μια τέτοια ενοποίηση είναι μήπως αν ποτέ γίνει αυτό οι Macs χάσουν την δυναμική τους και απλά γίνουν μεγαλύτερα tablet.

    Βέβαια υπάρχουν μια σειρά από γεγονότα που απομακρύνουν την παραπάνω φοβία. Πρώτον οι iOS συσκευές γίνονται όλο και πιο ισχυρές, 64-bit A7 επεξεργαστές, με αποτέλεσμα σύντομα να δούμε στοιχεία του OS X να περνάνε στο iOS. Επίσης πολλά στοιχεία του iOS που έχουν ήδη περάσει στο OS X, βλέπε Launchpad, δεν έχουν αντικαταστήσει κομβικά στοιχεία του λογισμικού αλλά έχουν μπει ως πρόσθετα τα οποία ο χρήστης αν θέλει μπορεί και να τα αγνοήσει.

    Επίσης όσο καλύτερα θα τα πηγαίνει το iOS τόσο περισσότεροι χρήστες θα έρχονται στον κόσμο των Macs και έτσι τόσο η αγορά τους θα παραμένει δυνατή.

    Υπάρχει βέβαια και η υβριδική λύση με ένα ίσως Touch based Macbook που αν και πιστεύω θα αργήσουμε να δούμε ακόμη δεν βλέπω να δημιουργούσε πρόβλημα σε καμία από τις 2 κατηγορίες.

    Θα ενοποιηθεί λοιπόν το iOS με το OS X, ειλικρινά πιστεύω πως όχι στο άμεσο μέλλον ίσως να τολμώ να πω όχι και γενικά. Το μόνο σίγουρο είναι πως στα επόμενα OS X 10 και iOS 8 οι ομοιότητες τους θα είναι πολλές αλλά θα συνεχίσουν να παραμένουν 2 ξεχωριστά λογισμικά. Η πιθανότητα να δούμε μια υβριδική συσκευή είναι πολύ μεγαλύτερη στο άμεσο μέλλον.

    Σχολιασμός στο φόρουμ

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles