17.1 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Θα δει τελικά την πόρτα της εξόδου η Intel από τους Mac;

    apple-intel-inside

    Όπως σας είχαμε ενημερώσει σε προηγούμενο άρθρο μας το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Apple Jean-Louis Gassée πιστεύει πλέον πως η Apple έχει την δυνατότητα στο πολύ άμεσο μέλλον να παρουσιάσει Macs που στην καρδιά τους θα χτυπάει ένας ARM επεξεργαστής κάτι που θα σηματοδοτήσει και το τέλος της συνεργασίας της Intel με την Apple.

    H Intel κυριαρχεί στην πλατφόρμα του Macintosh από όταν η Apple πήγε σε αυτή την επιλογή με το PowerPC της πίσω το 2006. Είναι πλέον δυνατή μια νέα αλλαγή για την Apple σε τέτοιο βαθμό που να απογαλακτιστεί ξανά από την Intel; Ναι Πρόκειται αυτό να γίνει άμεσα; Όχι

    Σύμφωνα λοιπόν και με εκτενές άρθρο του iMore τα chips που χρησιμοποιεί η Apple για τα iPhones και τα iPads σήμερα δεν είναι σε καμιά περίπτωση συμβατά για να αντικαταστήσουν τα αντίστοιχα που βρίσκονται μέσα σε ένα Mac. Τα δεύτερα έχουν μια σειρά εντολών που πρέπει να εκτελεστούν που σίγουρα ένας ARM επεξεργαστής αυτή την στιγμή, πχ ο Α7 δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να εκτελέσει με επιτυχία.

    Αναφέροντας όμως το παραπάνω αν υπάρχει μια εταιρεία στον κόσμο αυτή την στιγμή που μπορεί να αλλάξει την αρχιτεκτονική ενός chip αυτή δεν είναι άλλη από την Apple. Ειδικά μιας και το έχουν κάνει πολλές φορές κατά το παρελθόν. Ως τώρα λοιπόν έχουμε δει την αντικατάσταση της αρχιτεκτονικής των Motorola 68K με τα PowerPC και μετά είχαμε την αντικατάσταση αυτών με τους επεξεργαστές της Intel. Και αν μια τέτοια αλλαγή θα φόβιζε πολλές εταιρείες η Apple απέδειξε σε βάθος χρόνου πως αυτές οι αλλαγές επέφεραν πολύ θετικά αποτελέσματα τόσο για την ίδια όσο και για τους προγραμματιστές αλλά και τους ίδιους τους χρήστες.

    Οι πρόσφατες προβλέψεις του Gassée για αυτή την αλλαγή δεν είναι αβάσιμες. Η Apple φαίνεται να έχει οδηγηθεί σε ένα τέλμα αναβαθμίσεων στα Mac της μιας και η Intel αντιμετωπίζει ακόμη πολλά προβλήματα στην κατασκευή σε μεγάλη ποσότητα chipσ 14 nanometer και έχει μείνει πίσω στον προγραμματισμό της παρασύροντας και την Apple.

    O CEO της Intel ήταν βέβαια καθησυχαστικός τονίζοντας πως οι νέοι Intel Broadwell επεξεργαστές θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνιση τους την περίοδο των εορτών.

    Με βάση το παραπάνω δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Apple θα είναι από τις πρώτες εταιρείες που θα παρουσιάσουν συστήματα με αυτούς τους επεξεργαστές αναβαθμίζοντας τόσο την σειρά των Mac όσο και αυτή των MacBook αλλά ακόμη και Mac Mini.

    Οι Broadwell υπόσχονται να είναι πιο οικονομικοί σε θέματα ενέργειας ενώ φέρετε να έχουν και καλύτερες αποδόσεις στον τομέα των ενσωματωμένων γραφικών κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την Apple και το λογισμικό της.

    Η Apple λοιπόν κάνει ακόμη υπομονή και η Intel υπόσχεται το καλύτερο. Ας μην ξεχνάμε πως τα οφέλη των Mac από αυτή την συνεργασία είναι η δυνατότητα τους να τρέχουν ακόμη και το Windows λογισμικό μέσω Boot Camp με τις ίδιες ταχύτητες. Στοιχείο που αν μη τι άλλο βοηθάει σημαντικά τις πωλήσεις της Apple.

    Επίσης δεν πιστεύουμε πως οι φετινές καθυστερήσεις της Intel σε ότι έχει να κάνει με τους νέους επεξεργαστές της θα είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι της Apple για αυτή την συνεργασία και θα οδηγήσει τον Tim Cook στο να δώσει εντολή για άμεσες αλλαγές.

    Ναι είμαστε επίσης σίγουροι που κάπου στα μυστικά εργαστήρια του Cupertino υπάρχουν πρωτότυπα Macs που ήδη λειτουργούν με επόμενης γενιάς A-series ARM επεξεργαστές. Απλά όπως έχουμε πει και παλαιότερα υπάρχει μεγάλη διαφορά στην δημιουργία ενός πρωτοτύπου μηχανήματος και ενός μηχανήματος που είναι έτοιμο για μαζική παραγωγή.

    Η Intel παραμένει ένας πολύ σημαντικός συνεργάτης για την Apple και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει εύκολα ειδικά μιας και ακόμη δεν έχουμε δει το καλύτερο αυτής της συνεργασίας.

    Σχολιασμός στο φόρουμ

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles