Friday, June 5, 2020

Η Lenovo μας υπενθύμισε γιατί είναι καλύτερα να αγοράσει κάποιος ένα Mac

150219103514-lenovo-unsafe-780x439

Στις αρχές τις εβδομάδας ανακαλύφτηκε πως η Lenovo ενός από τους βασικότερους προμηθευτές Windows PC είχε εγκατεστημένο ένα Superfish adware σε ορισμένα νέα laptop της. Σκοπός αυτού ήταν η είσοδος διαφημίσεων από διάφορα site μιας και το adware μπορούσε να σπάσει το HTTPS πιστοποιητικό αφήνοντας τα μηχανήματα αυτά ανοιχτά για το οτιδήποτε.

Η δημοσιοποίηση αυτού του γεγονότος ήταν μια από τις χειρότερες στιγμές για την ιστορία της Lenovo. Χειρότερα όμως αισθάνθηκαν σίγουρα οι χρήστες των μηχανημάτων της.

Με αφορμή το παραπάνω που είναι μια σοβαρή καταπάτηση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών είναι καλό να σκεφτεί κάποιος τα πολλά πλεονεκτήματα που έχει κάποιος όταν τελικά αγοράζει έναν Mac υπολογιστή.

Δεν αποτελεί μυστικό το γεγονός πως σε μια αγορά φτηνών PCs οι κατασκευαστές προσπαθούν να βγάλουν χρήματα από άλλες οδούς. Έτσι λοιπόν υπάρχει μια τάση να τοποθετούν μέσα στα μηχανήματα τους προγράμματα που πλέον έχουν την ονομασία “crapware” ή “adware” που όχι μόνο κάνουν αυτά τα μηχανήματα πιο αργά αλλά επίσης όταν ανακαλυφτούν κάνουν τεράστιο κακό στην εταιρεία όπως και στην περίπτωση της Lenovo.

Screen Shot 2015-02-21 at 02.42.48

Πριν μας κατηγορήσετε πως έχουμε παρωπίδες για τα προϊόντα της Apple απλά να αναφέρουμε πως έχουμε δαπανήσει πολλές ώρες σε PC φίλων και γνωστών για να αφαιρέσουμε ένα σωρό βλακείες από τέτοια προγράμματα που τοποθετούν η εταιρείες σε ένα νέο μηχάνημα.

Αυτό όμως που έκανε η Lenovo και που αποκαλύφτηκε ήταν πολύ χειρότερα. Η εταιρεία δεν πρόσθεσε απλά ένα πρόγραμμα που καθυστέρησε την απόδοση του PC ή που έκανε τους χρήστες να αγοράσουν ένα Antivirus. Το Superfish adware της Lenovo έκανε hack την HTTPS ασφάλεια κάθε πλοηγού που ο χρήστης θα εγκαθιστούσε στο μηχάνημα του.

Όταν αρχικά αυτό το adware ανακαλύφτηκε η Lenovo προσπάθησε να αμυνθεί λέγοντας πως το χρησιμοποίησε για να προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία αγορών στους καταναλωτές, κάτι το οποίο από μόνο του είναι προσβλητικό.

Screen Shot 2015-02-21 at 02.43.23

Η εταιρεία επίσης τόνισε πως δεν υπήρχε κανένα θέμα ασφάλειας και έτσι βγήκε ακόμη περισσότερο εκτεθειμένη μιας και σε σύντομο χρονικό διάστημα παραδέχτηκε πως υπήρχαν ανησυχίες ασφαλείας με αυτή της την κίνηση.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος κατασκευαστής κάνει κάτι τέτοιο με σκοπό να βγάλει έξτρα κέρδος χωρίς οι ίδιοι οι καταναλωτές να το αντιλαμβάνονται. Η Sony για παράδειγμα έχει μείνει γνωστή για τα Root Kits που εμπόδιζαν τους καταναλωτές να ακούσουν την μουσική τους στους ίδιους τους τους υπολογιστές. Αυτή επίσης δεν θα είναι και η τελευταία φορά που θα γίνει κάτι τέτοιο. Το Adware έχει γίνει πλέον βασικό εργαλείο για πολλούς OEM κατασκευαστές PC.

Εδώ την τεράστια διαφορά την κάνει για ακόμη μια φορά η Apple.

maxresdefault

H Apple βγάζει κέρδος καθαρά από τις πωλήσεις των μηχανημάτων της. Δεν υπάρχει περίπτωση αλλά ούτε και λόγος η Apple να προσθέσει κάποιο adware σε κάποιο Mac της.

Όπως έχει τονίσει άπειρες φορές τόσο ο Steve Jobs όσο και ο Tim Cook η Apple είναι μια εταιρεία που πιστεύει στις πωλήσεις προϊόντων και όχι σε πωλήσεις των δεδομένων των καταναλωτών της.

Η ιστορία της Lenovo κάνει τους Mac χρήστες για ακόμη μια φορά να χαμογελούνε και να είναι περήφανοι. Μπορεί να πληρώνουμε πολλά περισσότερα λεφτά για ένα Mac αλλά είμαστε σίγουροι πως δεν θα ξυπνήσουμε ένα πρωί ανακαλύπτοντας πως η εταιρεία που αγοράσαμε τον υπολογιστή μας έχει προδώσει την εμπιστοσύνη μας.

Μιας και κάποιοι μπορεί να έχετε ένα Lenovo μηχάνημα να τονίσουμε πως η εταιρεία πλέον παρέχει οδηγίες για το πως να αφαιρέσετε το Superfish Adware από το μηχάνημα σας:

 Σχολιασμός στο φόρουμ 

Dimitris Georgoulas
O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

20% λιγότερα smartphones πουλήθηκαν, παγκοσμίως, το 1ο τρίμηνο του 2020

Ένα από τα πιο μελανά κεφάλαια στην ιστορία της, έγραψε η παγκόσμια αγορά smartphones κατά το 1ο τρίμηνο του 2020. Με τους...

Αναφορά: Η iOS 14 θα υποστηρίζει όλα τα iPhones που ήταν συμβατά με την...

Καθώς όλοι μας περιμένουμε την iOS 14 - την επόμενη μεγάλη αναβάθμιση του λογισμικού - στο WWDC αργότερα αυτό το μήνα, το...

Φωτογραφίες που διέρρευσαν υποτιθέμενα δείχνουν dummy iPhone 12 μοντέλα

Μια νέα αναφορά από το Macotakara σήμερα δίνει μια εικόνα κάποιων dummy συσκευών που υποτιθέμενα αφορούν τα επερχόμενα iPhone 12 μοντέλα. Η...

H Apple επιβεβαιώνει πως η iOS 13.5.1 αναβάθμιση κλείνει το κενό ασφαλείας που χρησιμοποιούνταν...

Η Apple κυκλοφόρησε χθες την iOS 13.5.1 στο ευρύ κοινό με σημαντικές αναβαθμίσεις ασφαλείας όπως ανέφερε η ίδια η εταιρεία. Η Apple...

Η Apple έκανε διαθέσιμες τις iOS 13.5.1 και watchOS 6.2.6 με σημαντικές αναβαθμίσεις ασφαλείας

Η Apple κυκλοφόρησε την iOS 13.5.1 στο ευρύ κοινό χθες μετά την κυκλοφορία της 13.5 έκδοσης που είχε δοθεί τον περασμένο μήνα....

10.5 ιντσών iPad Pro χρήστες κάνουν έντονα παράπονα για ένα reboot bug στην iOS...

Αρκετοί είναι εκείνοι οι χρήστες πλέον που αναφέρουν και εκφράζουν έντονα παράπονα για ένα reboot bug που επηρεάζει τα 10.5 ιντσών iPad...
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!