17 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Η Apple παρουσίασε την iOS 15 με FaceTime Spatial Ήχο και άλλα | Τα κύρια χαρακτηριστικά

    Η Apple παρουσίασε και επίσημα την iOS 15 στα WWDC21, μια αναβάθμιση που θα γίνει διαθέσιμη σε iPhones όταν κυκλοφορήσει στο ευρύ κοινό το Φθινόπωρο ενώ είναι ήδη διαθέσιμη η 1η beta για τους προγραμματιστές με την 1η public beta να γίνεται διαθέσιμη τον Ιούλιο.

    FaceTime

    Η πρώτη αλλαγή έχει να κάνει με το FaceTime, την εφαρμογή κλήσεων της Apple που βρέθηκε στο επίκεντρο πέρυσι εξαιτίας και της πανδημίας.

    Η έλευση του Spatial ήχου στις FaceTime κλήσεις θα κάνει ευκολότερο σε κάποιον να αντιληφθεί ποιος μιλάει σε ένα γκρουπ. Επίσης βελτιώσεις στην απομόνωση της φωνής θα βελτιώσουν στην απομάκρυνση θορύβων.

    Άλλες προσθήκες είναι το θόλωμα του φόντου, αλλά και η δυνατότητα άμεσης δημιουργίας event με αποστολή link στους συμμετέχοντες, ενώ με το SharePlay μπορείς να ακούς μουσική, να μοιράζεσαι την οθόνη σου και να παρακολουθείς ταινίες με τους φίλους σου μέσω FaceTime.

    Μάλιστα, όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να προσθέτουν τραγούδια στη λίστα και να χειρίζονται τα multimedia buttons. Σε ό,τι αφορά τον διαμοιρασμό video (Disney+, Hulu, HBOMax, NBA, Twitch, ESPN+, Paramount+, TikTok), υποστηρίζεται η λειτουργία picture-in-picture για να χρησιμοποιείς άλλες εφαρμογές και φυσικά μπορείς να στείλεις την εικόνα σε μεγαλύτερη οθόνη.

    Όλες οι συνομιλίες προστατεύονται από end-to-end κρυπτογράφηση για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και ιδιωτικότητα.

    Μηνύματα

    Η δημοφιλέστατη εφαρμογή της Apple εμπλουτίζεται με νέα animations (π.χ. κολάζ και γκαλερί φωτογραφιών) και επικοινωνεί απευθείας με την εφαρμογή News για να βλέπεις απευθείας εκεί τα links που μοιράζονται οι φίλοι σου στο Messages στην κατηγορία Shared With You.

    Επιπλέον, οι φωτογραφίες που στέλνουν οι φίλοι σου αποθηκεύονται απευθείας συγκεντρωμένες σε άλμπουμ στην εφαρμογή Photos. Το Shared With You υποστηρίζεται και από άλλες εφαρμογές για ακόμα πιο απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ τους.

    Focus

    Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο σύστημα ειδοποιήσεων, με νέο design και περισσότερες επιλογές για να μη σε ενοχλούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η Apple θα εμφανίζει τις σημαντικότερες στο επάνω μέρος και θα δημιουργεί μια ενότητα με περίληψη όλων των ειδοποιήσεων προκειμένου να μη χάνεις χρόνο.

    Σε περίπτωση που έχεις θέσει τη συσκευή σε Do Not Disturb mode, οι ειδοποιήσεις δεν εμφανίζονται, εκτός αν κάτι είναι υπερεπείγον.

    Κατά τη διαμόρφωση του Focus, μπορείς να επιλέξεις μεταξύ 4 καταστάσεων και ανάλογα με τις ανάγκες σου θα εμφανίζονται οι ειδοποιήσεις που σε αφορούν τη δεδομένη στιγμή (π.χ. όταν γυμνάζεσαι μόνο οι ειδοποιήσεις για την σωματική δραστηριότητα). Φυσικά, μπορείς να δημιουργήσεις τη δική σου custom κατάσταση.

    Live Text

    Η λειτουργία Live Text αποκόπτει το κείμενο από τις φωτογραφίες για να το μεταφέρει απευθείας σε επεξεργαστή κειμένου και να το χρησιμοποιήσεις άμεσα για οτιδήποτε επιθυμείς (π.χ. αναζήτηση, αποστολή σε κάποια επαφή). Αναγνωρίζει 7 γλώσσες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε φωτογραφίες, όσο και σε screenshots.

    Το κεντρικό hub αναζήτησης υποστηρίζει πλέον και την αναζήτησή φωτογραφιών, ενώ στις προσωπικές σελίδες των επαφών υπάρχουν όλες οι χρήσιμες πληροφορίες από την αλληλεπίδραση μαζί τους (π.χ. μηνύματα, links που έχεις μοιραστεί μαζί τους).

    Photos

    Η υπηρεσία Apple Music ενσωματώνεται πλέον και στη λειτουργία Memories της εφαρμογής Photos για να εμπλουτίζει τις αναμνήσεις του χρήστη με το κατάλληλο soundtrack (μπορείς φυσικά να επιλέξεις και μόνος σου ό,τι επιθυμείς για μουσική επένδυση).

    Wallet

    Το “πορτοφόλι” της Apple υποστηρίζει πλέον την αποθήκευση κλειδιών αυτοκινήτου (όσα λειτουργούν με κάρτα προφανώς) και σπιτιών/γραφείων, και δεν χρειάζεσαι καν να βγάλεις το iPhone από την τσέπη χάριν στην τεχνολογία Ultra Wide Band. Ακόμη, το Apple Wallet μπορεί να αποθηκεύει ταυτότητες, διπλώματα οδήγησης και προφανώς εισιτήρια για πτήσεις.

    Καιρός

    Νέος σχεδιασμός με animations στο background που αλλάζουν ανάλογα με τον καιρό που επικρατεί τη δεδομένη στιγμή στην περιοχή όπου βρίσκεται ο χρήστης, αλλά και με χάρτες που δείχνουν τις μεταβολές της θερμοκρασίας στην εκάστοτε περιοχή.

    Χάρτες

    Η υπηρεσία χαρτών της Apple ενισχύεται με night mode και προσθήκη απίστευτων λεπτομερειών στις μεγαλύτερες πόλεις, ειδικά όταν ενεργοποιείται η λειτουργία πλοήγησης (φαίνονται μέχρι και οι διαφορετικές λωρίδες στους δρόμους, τα φανάρια, οι στάσεις κλπ.). Ακόμη, υπόσχονται πολύ καλύτερη επικοινωνία με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και προσθέτουν τρισδιάστατο χάρτη για να αντιλαμβάνεσαι προς τα που πρέπει να κινηθείς. Δυστυχώς, μόνο σε λίγες πόλεις παγκοσμίως.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.