Friday, July 10, 2020

Η Apple πάει στο WWDC προσβάλλοντας τους προγραμματιστές των δωρεάν εφαρμογών του App Store

To WWDC, το ετήσιο συνέδριο των προγραμματιστών της Apple ξεκινάει την άλλη εβδομάδα έχοντας ήδη κάποιο μελανό σημείο και αυτό δεν είναι άλλο από την ίδια την σχέση της με τους προγραμματιστές.

Οι προγραμματιστές θα πρέπει να αισθάνονται πως η Apple είναι στο πλευρό τους αλλά όποιος είχε την εφαρμογή του στο App Store σίγουρα αναφέρει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Μάλιστα τονίζουν πως η Apple μπορεί οποιαδήποτε ώρα και στιγμή να αποφασίσει να τους “σκοτώσει”.

Τα πράγματα έγιναν μάλιστα χειρότερα από χθες. Πρώτα η Microsoft ανέφερε πως η Apple και η Google έχουν μια μεγαλύτερη υπόθεση αθέμιτου ανταγωνισμού που πρέπει να δώσουν απαντήσεις σοβαρές από ότι η ίδια πριν περίπου 20 χρόνια. Το χειρότερο όμως ήρθε από την ίδια την Apple….

Η εταιρεία απάντησε εκ νέου για την Hey εφαρμογή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπου δια στόματος Phil Schiller τόνισε πως η Apple δεν πρόκειται να αλλάξει την απόφαση της ούτε τους όρους και τις πολιτικές της στο App Store.

Η καυτή πατάτα σε αυτή την υπόθεση είναι η νοοτροπία της Apple σχετικά με εφαρμογές που θέλουν συνδρομή για να λειτουργήσουν. Κάποιες λοιπόν εταιρείες είχαν το πράσινο φως να έχουν εφαρμογές που δεν προσφέρουν in-app αγορές ως επιλογή συνδρομής ενώ σε κάποιες άλλες δεν το επέτρεψε. Έτσι λοιπόν η Netflix επιτρέπεται να έχει μια τέτοια πολιτική ενώ η Hey εφαρμογή απαγορεύεται.

Ο Schiller ανέφερε πως η Apple κάνει κάποιες εξαιρέσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες τονίζοντας όμως πως στην κατηγορία των εφαρμογών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν γίνονται αυτές οι εξαιρέσεις.

Το πρώτο πρόβλημα λοιπόν εδώ είναι η ίδια η λίστα για αυτές που επιτρέπεται να κάνουν κάτι τέτοιο και για αυτές που δεν επιτρέπετε.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η απάντηση που έδωσε η Apple στους δημιουργούς της Hey εφαρμογής:

“Καταλαβαίνουμε πως η Basecamp έχει δημιουργήσει μια σειρά από εφαρμογές και πολλές εκδόσεις αυτών στο App Store για πολλά χρόνια και το App Store έκανε διανομή αυτών των εφαρμογών στους iOS χρήστες. Αυτές οι εφαρμογές δεν προσφέρουν in app αγορές και έτσι δεν φέρνουν κάποια έσοδα στο App Store τα τελευταία 8 χρόνια. Είμαστε σύμφωνοι να συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε και να σας προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας δωρεάν – για όσο όμως ακολουθείτε και σέβεστε τους κανόνες του App Store τους οποίους ακολουθούν και οι υπόλοιποι προγραμματιστές”

Ο τόνος της παραπάνω απάντησης σίγουρα δημιουργεί κατήφια το λιγότερο….

Μοιάζει στην καλύτερη να μεταφράζεται με πιο απλά λόγια “Αναγνωρίζουμε πως ανεβάζετε εφαρμογές που εμείς σας επιτρέπουμε στο App Store και παρά το γεγονός πως δεν βγάζετε κάποια έσοδα για εμάς – Θα πρέπει να είστε λοιπόν και ευγνώμονες για αυτό.”

Έτσι λοιπόν λίγο πριν το ετήσιο συνέδριο των προγραμματιστών η Apple αποφασίζει να πει δημόσια τους προγραμματιστές των δωρεάν εφαρμογών πως δεν προσφέρουν τίποτα απολύτως στην Apple. Επίσης τους λέει πως θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στην Apple που τους επιτρέπει να εμφανιστούν οι δουλείες τους στο App Store και να μην κάνουν παράπονα.

Στέφανος Κολοβός
O Στέφανος είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και έχει ένα πραγματικό έρωτα με την Apple. Ασχολείται με την τεχνολογία από μικρό παιδί. Αγαπημένη του συσκευή είναι το Apple Watch του που δεν το αποχωρίζεται ποτέ, ενώ λατρεύει το ποδόσφαιρο και το σινεμά.

Αυτό το iPhone 12 και iPhone 12 Max concept βίντεο είναι πιο κοντά στην...

H Apple αναμένεται να ανακοινώσει 4 νέα iPhones τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο φέτος με δύο από αυτά να ανήκουν στην iPhone...

H Epic Games λανσάρει μια iPhone εφαρμογή για 3D animation καταγραφή του προσώπου μέσω...

Η Epic Games σήμερα ανακοίνωσε μια νέα iPhone εφαρμογή που χρησιμοποιεί την τεχνολογία του Face ID έτσι ώστε να δημιουργήσει σε πραγματικό...

Η Apple λανσάρισε τις public beta των iOS/iPadOS/tvOS 14, watchOS 7 και macOS Big...

Η Apple σήμερα Πέμπτη λανσάρισε την 1η public beta των επερχόμενων iOS 14, iPadOS 14, tvOS 14, watchOS 7 και macOS 11.0 Big...

COSMOTE GIGAMAX: Αυτά είναι τα νέα προγράμματα κινητής

H COSMOTE φέρνει τη νέα σειρά προγραμμάτων συμβολαίου COSMOTE GIGAMAX, για ιδιώτες και επιχειρήσεις, και δίνει τη δυνατότητα στους συνδρομητές της να...

Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει: Το 60% θέλει να συνεχίσει να τηλε-εργάζεται

Νέα και εξαιρετικά διαφοροποιημένα αντανακλαστικά έναντι του πολύ πρόσφατου παρελθόντος ενεργοποίησε στον χώρο της εργασίας, η πρωτόγνωρη υγειονομική και οικονομική κρίση του...

Η Apple κοινοποίησε ένα Behind the Mac βίντεο με την συμμετοχή του βραβευμένου με...

Η Apple κυκλοφόρησε το νεότερο Behind the Mac βίντεο, με αυτή την φορά να έχουμε την παρουσίαση της διαδικασίας ηχογράφησης που ακολουθεί...
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!