Sunday, September 20, 2020

Η Apple πάει στο WWDC προσβάλλοντας τους προγραμματιστές των δωρεάν εφαρμογών του App Store

To WWDC, το ετήσιο συνέδριο των προγραμματιστών της Apple ξεκινάει την άλλη εβδομάδα έχοντας ήδη κάποιο μελανό σημείο και αυτό δεν είναι άλλο από την ίδια την σχέση της με τους προγραμματιστές.

Οι προγραμματιστές θα πρέπει να αισθάνονται πως η Apple είναι στο πλευρό τους αλλά όποιος είχε την εφαρμογή του στο App Store σίγουρα αναφέρει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Μάλιστα τονίζουν πως η Apple μπορεί οποιαδήποτε ώρα και στιγμή να αποφασίσει να τους “σκοτώσει”.

Τα πράγματα έγιναν μάλιστα χειρότερα από χθες. Πρώτα η Microsoft ανέφερε πως η Apple και η Google έχουν μια μεγαλύτερη υπόθεση αθέμιτου ανταγωνισμού που πρέπει να δώσουν απαντήσεις σοβαρές από ότι η ίδια πριν περίπου 20 χρόνια. Το χειρότερο όμως ήρθε από την ίδια την Apple….

Η εταιρεία απάντησε εκ νέου για την Hey εφαρμογή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπου δια στόματος Phil Schiller τόνισε πως η Apple δεν πρόκειται να αλλάξει την απόφαση της ούτε τους όρους και τις πολιτικές της στο App Store.

Η καυτή πατάτα σε αυτή την υπόθεση είναι η νοοτροπία της Apple σχετικά με εφαρμογές που θέλουν συνδρομή για να λειτουργήσουν. Κάποιες λοιπόν εταιρείες είχαν το πράσινο φως να έχουν εφαρμογές που δεν προσφέρουν in-app αγορές ως επιλογή συνδρομής ενώ σε κάποιες άλλες δεν το επέτρεψε. Έτσι λοιπόν η Netflix επιτρέπεται να έχει μια τέτοια πολιτική ενώ η Hey εφαρμογή απαγορεύεται.

Ο Schiller ανέφερε πως η Apple κάνει κάποιες εξαιρέσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες τονίζοντας όμως πως στην κατηγορία των εφαρμογών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν γίνονται αυτές οι εξαιρέσεις.

Το πρώτο πρόβλημα λοιπόν εδώ είναι η ίδια η λίστα για αυτές που επιτρέπεται να κάνουν κάτι τέτοιο και για αυτές που δεν επιτρέπετε.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η απάντηση που έδωσε η Apple στους δημιουργούς της Hey εφαρμογής:

“Καταλαβαίνουμε πως η Basecamp έχει δημιουργήσει μια σειρά από εφαρμογές και πολλές εκδόσεις αυτών στο App Store για πολλά χρόνια και το App Store έκανε διανομή αυτών των εφαρμογών στους iOS χρήστες. Αυτές οι εφαρμογές δεν προσφέρουν in app αγορές και έτσι δεν φέρνουν κάποια έσοδα στο App Store τα τελευταία 8 χρόνια. Είμαστε σύμφωνοι να συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε και να σας προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας δωρεάν – για όσο όμως ακολουθείτε και σέβεστε τους κανόνες του App Store τους οποίους ακολουθούν και οι υπόλοιποι προγραμματιστές”

Ο τόνος της παραπάνω απάντησης σίγουρα δημιουργεί κατήφια το λιγότερο….

Μοιάζει στην καλύτερη να μεταφράζεται με πιο απλά λόγια “Αναγνωρίζουμε πως ανεβάζετε εφαρμογές που εμείς σας επιτρέπουμε στο App Store και παρά το γεγονός πως δεν βγάζετε κάποια έσοδα για εμάς – Θα πρέπει να είστε λοιπόν και ευγνώμονες για αυτό.”

Έτσι λοιπόν λίγο πριν το ετήσιο συνέδριο των προγραμματιστών η Apple αποφασίζει να πει δημόσια τους προγραμματιστές των δωρεάν εφαρμογών πως δεν προσφέρουν τίποτα απολύτως στην Apple. Επίσης τους λέει πως θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στην Apple που τους επιτρέπει να εμφανιστούν οι δουλείες τους στο App Store και να μην κάνουν παράπονα.

Στέφανος Κολοβός
O Στέφανος είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και έχει ένα πραγματικό έρωτα με την Apple. Ασχολείται με την τεχνολογία από μικρό παιδί. Αγαπημένη του συσκευή είναι το Apple Watch του που δεν το αποχωρίζεται ποτέ, ενώ λατρεύει το ποδόσφαιρο και το σινεμά.

watchOS 7: Πώς να χρησιμοποιήσετε το Πλύσιμο χεριών στο Apple Watch

H προσθήκη του χρονομέτρου Πλυσίματος Χεριών στην watchOS 7 έχει σκοπό να ενθαρρύνει τους Apple Watch χρήστες να πλένουν σωστά τα χέρια...

Εγκαταστήσατε τις iOS 14 και iPadOS 14; Οι παρακάτω βίντεο οδηγοί είναι για εσάς

Τα νέα λογισμικά της Apple είναι πλέον διαθέσιμα στο ευρύ κοινό με την iOS 14 και iPadOS 14 να είναι εγκατεστημένες σε...

iOS 14: Πώς να χρησιμοποιήσετε το Sleep Mode στο iPhone και Apple Watch

Στην iOS 14 και στην watchOS 7 η Apple παρουσίασε το νέο χαρακτηριστικό Ύπνου που σας βοηθάει να καταγράφετε την ποιότητα του...

Κάντε λήψη τα 2020 iPad Air wallpapers για όλες σας τις συσκευές εδώ

Το νέο ανασχεδιασμένο 2020 iPad Air έρχεται με μια σειρά νέα wallpapers σε μια συλλογή που η Apple ονομάζει "Noodles". Η Apple...

iOS 14: Οργάνωση της οθόνης Αφετηρίας και της Βιβλιοθήκης εφαρμογών στο iPhone

Στο iOS 14, υπάρχουν νέοι τρόποι για να βρίσκετε και να οργανώνετε τις εφαρμογές στο iPhone, έτσι ώστε να βλέπετε όσα θέλετε,...

iPadOS 14: Χρήση widget στο iPad

Πώς να προσθέσετε widget στο iPad Στην οθόνη Αφετηρίας, σαρώστε έως τη δεξιά...