17.8 C
Athens
Saturday, April 20, 2024
More

    Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με την τεχνολογία την ώρα που η Apple υστερεί με την Siri

    Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μαζί μας εδώ και χρόνια, ακόμη και σε μικρά πράγματα όπως η αναγνώριση των προσώπων σε μια εικόνα και οι συστάσεις που βλέπουμε στις αγαπημένες μας εφαρμογές. Αλλά πιο πρόσφατα, είδαμε νέους τύπους AI ικανούς να κάνουν πράγματα ασύλληπτα πριν από χρόνια. Αυτά τα νέα AI μοντέλα αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με την τεχνολογία. Ταυτόχρονα όμως, η Apple υστερεί σαφώς έναντι των ανταγωνιστών της.

    Η Apple ξεκίνησε μια τάση με την Siri, αλλά γρήγορα έγινε ξεπερασμένη

    Είναι αδύνατο να μιλάς για AI και να μην σκέφτεσαι την Siri. Η εικονική βοηθός της Apple εισήχθη επίσημα το 2011 αφού η εταιρεία απέκτησε την τεχνολογία της Siri από μια startup το 2010. Η τεχνολογία ήταν ικανή να κατανοήσει μια σειρά από εντολές για να βοηθήσει τους χρήστες με αναζητήσεις στον ιστό. Η Apple είχε φυσικά φιλόδοξα σχέδια για την Siri και έτσι το πρόσθεσε ως ένα από τα μεγάλα χαρακτηριστικά του iPhone 4S τότε.

    Για εκείνη την εποχή, οι δυνατότητες της Siri ήταν αρκετά εντυπωσιακές, αν και περιορισμένες. Η Siri θα μπορούσε να σας δείξει τον καιρό, να ορίσει ένα χρονόμετρο, να πραγματοποιήσει αναζήτηση στον ιστό, να καλέσει κάποιον, να παίξει ένα τραγούδι ή να δημιουργήσει μια υπενθύμιση. Όλα με βάση τις φωνητικές εντολές. Η Apple πάντα έλεγε ότι αυτό ήταν μόνο η αρχή. Αλλά αποδεικνύεται ότι η Siri δεν έφτασε ποτέ στο μέγιστο των δυνατοτήτων της.

    Τα χρόνια έχουν περάσει και πολύ λίγα έχουν προστεθεί στην Siri. Έχει κερδίσει μερικά νέα κόλπα, υποστήριξη για νέες γλώσσες, ακόμη και νέες διεπαφές με τα χρόνια. Αλλά ποτέ τίποτα επαναστατικό σχετικά με το πώς λειτουργεί. Την ίδια στιγμοί, όλοι ενδιαφέρθηκαν για τους βοηθούς φωνής και γρήγορα οι ανταγωνιστές της Apple ανακοίνωσαν τις δικές τους εκδόσεις της Siri.

    Η Google κυκλοφόρησε το δικό της Assistant, η Microsoft ήρθε με την Cortana και η Amazon με την Alexa. Όμως, ενώ αυτές οι εταιρείες έχουν εργαστεί σκληρά για να κάνουν τους βοηθούς τους πιο έξυπνους όλα αυτά τα χρόνια, η Siri παρέμεινε βασικά η ίδια με αυτή που είχαμε το 2011.

    Μια νέα εποχή για τους εικονικούς βοηθούς

    Σχεδόν 12 χρόνια μετά την ανακοίνωση της Siri, η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει πιο προηγμένη από ποτέ. Φέτος, εργαλεία όπως το ChatGPT δείχνουν πώς οι εικονικοί βοηθοί μπορούν να σκέφτονται και ακόμη και να δημιουργούν νέο περιεχόμενο αντί να παρέχουν απλώς σύντομες απαντήσεις σε προφανείς εντολές.

    Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ένας προγραμματιστής έδειξε πώς η τεχνολογία GPT-4 είναι ακόμη ικανή να δημιουργεί εφαρμογές για iPhone χρησιμοποιώντας τη γλώσσα SwiftUI της Apple. Ένα άλλο εξαιρετικό παράδειγμα είναι η νέα λειτουργία Summarizer της Brave Search, η οποία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει μια σύντομη περίληψη βασισμένη σε πολλαπλές πηγές σχετικά πάνω σε ποιες βασίζεται ο χρήστης.

    Πιο πρόσφατα, η Microsoft ανακοίνωσε ότι φέρνει το GPT-4 στη σουίτα παραγωγικότητας του Office με μια νέα δυνατότητα “Copilot”. Με αυτήν τη δυνατότητα, οι χρήστες θα μπορούν να κάνουν πράγματα όπως το άνοιγμα του PowerPoint και να ζητούν από την εφαρμογή να δημιουργήσει μια πλήρη παρουσίαση όπως ακριβώς περιγράφεται από την εντολή που θα δώσει ο χρήστη. Και ενώ αυτές οι εταιρείες αποστέλλουν ήδη προϊόντα με μια νέα γενιά εικονικών βοηθών, η Apple παραμένει κολλημένη με την Siri.

    Τι έγινε με την Siri;

    Η Apple πάντα υποσχόταν στις παρουσιάσεις της ότι η Siri θα γινόταν καλύτερη και πιο έξυπνη. Αυτό όμως δεν συνέβη ποτέ στην πράξη. Σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές, η ομάδα πίσω από το Siri απλά δεν είναι σε θέση να βελτιώσει την βοηθό λόγω του τρόπου κατασκευής της.

    Όταν το Siri κυκλοφόρησε με το iPhone 4S, η Apple ουσιαστικά εφάρμοσε τον κώδικα που είχε αποκτήσει από την startup. Η ιδέα ήταν να αποσταλεί το προϊόν και στη συνέχεια να εργαστεί σε μια νέα έκδοση για το μέλλον. Αλλά με τα χρόνια, η εταιρεία απλώς πρόσθεσε μικρές ενημερώσεις στον αρχικό κώδικα της Siri αντί να εργάζεται πραγματικά σε μια νέα έκδοση της.

    Το αποτέλεσμα είναι ότι ο κώδικας της Siri είναι τώρα ένα χάος και αυτό που λένε πολλές πηγές είναι ότι κανείς στην Apple δεν θέλει πραγματικά να είναι αυτός που θα τον αλλάξει. Με βάση μάλιστα από αυτά που υποστηρίζουν πολλοί με γνώση στο παρασκήνιο για τον κώδικα κάτω από πίσω από την Siri, οι περισσότερες από τις απαντήσεις της βοηθού είναι προκαθορισμένες και δεν βασίζονται καν πραγματικά σε AI.

    Οι New York Times ανέφεραν την Τετάρτη ότι οι μηχανικοί της Apple δοκιμάζουν «έννοιες που δημιουργούν μια γλώσσα» για την Siri. Το 9to5Mac βρήκε αναφορές για την επιβεβαίωση αυτής της αναφοράς στην τελευταία έκδοση beta του tvOS 16.4, του λογισμικού που τρέχει τόσο το Apple TV όσο και το έξυπνο ηχείο της Apple HomePod.

    Ωστόσο, όλα είναι πολύ πειραματικά σε αυτό το σημείο και δεν είναι σαφές πότε θα δούμε αυτή την νέα Siri που βασίζεται σε AI στην καθημερινότητα μας.

    Μπορεί να είναι πολύ αργά για τη Siri

    Η Apple είναι γνωστή για το ότι δεν της αρέσει συνήθως να είναι η πρώτη που κυκλοφορεί ένα χαρακτηριστικό. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, η εταιρεία είναι πολύ πίσω από τους ανταγωνιστές της. Η Siri είναι επί του παρόντος ένα αστείο αντικειμενικά στον χώρο και υπάρχουν πολλοί χρήστες που διαμαρτύρονται για το πώς η βοηθός δεν μπορεί καν να καταλάβει βασικές εντολές.

    Η Apple φαίνεται ότι έχει ήδη χάσει τη μάχη των εικονικών βοηθών. Ενώ προσπαθεί να κάνει την Siri καλύτερη ή λιγότερο χειρότερη, οι ανταγωνιστές της λανσάρουν ήδη νέους βοηθούς που μπορούν να δημιουργήσουν κείμενο σε φυσική γλώσσα, εικόνες, ακόμη και να δημιουργήσουν νέο λογισμικό. Ήρθε η ώρα για την Apple να σταματήσει να προσπαθεί απλώς να βελτιώσει την Siri και να εργαστεί σε κάτι νέο. Γιατί είναι ήδη πολύ αργά για τη Siri….

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.