14.7 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Η ΕΕ ψήφισε τον νόμο για την αλλαγή του iPhone σε USB-C έως το τέλος του 2024

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της επιβολής του USB-C ως κοινής θύρας φόρτισης σε ένα ευρύ φάσμα καταναλωτικών ηλεκτρονικών συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των iPhone και AirPods, έως το τέλος του 2024.

    Η πρόταση, γνωστή ως οδηγία, υποχρεώνει όλους τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης που πωλούν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη να διασφαλίσουν ότι μια μεγάλη γκάμα συσκευών διαθέτει θύρα USB-C. Αυτή η “κοινή θύρα” θα είναι παγκόσμια πρώτη και θα επηρεάσει ιδιαίτερα την Apple, καθώς χρησιμοποιεί ευρέως την υποδοχή Lightning αντί για USB-C σε πολλές από τις συσκευές της. Οι ευρωβουλευτές ισχυρίζονται ότι η κίνηση θα μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα, θα αντιμετωπίσει τη βιωσιμότητα των προϊόντων και θα κάνει τη χρήση διαφορετικών συσκευών πιο βολική.

    Η οδηγία έλαβε 602 ψήφους υπέρ, 13 ψήφους κατά και οκτώ αποχές. Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει:

    Μέχρι το τέλος του 2024, όλα τα κινητά τηλέφωνα, τα tablet και οι κάμερες που πωλούνται στην ΕΕ θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με θύρα φόρτισης USB Type-C. Από την άνοιξη του 2026 η υποχρέωση θα επεκταθεί και στους φορητούς υπολογιστές. Ο νέος νόμος, που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια την Τρίτη με 602 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 8 αποχές, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ για τη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων και την ενδυνάμωση των καταναλωτών να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές.

    Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι καταναλωτές δεν θα χρειάζονται πλέον διαφορετικό φορτιστή κάθε φορά που αγοράζουν μια νέα συσκευή, καθώς θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναν μόνο φορτιστή για μια ολόκληρη σειρά μικρού και μεσαίου μεγέθους φορητών ηλεκτρονικών συσκευών.

    Ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή τους, όλα τα νέα κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες, ψηφιακές κάμερες, ακουστικά, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών χειρός και φορητά ηχεία, ηλεκτρονικοί αναγνώστες, πληκτρολόγια, ποντίκια, φορητά συστήματα πλοήγησης, ακουστικά και φορητοί υπολογιστές που επαναφορτίζονται μέσω ενσύρματου καλωδίου, λειτουργούν με παροχή ισχύος έως 100 Watt, θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με θύρα USB Type-C.

    Όλες οι συσκευές που υποστηρίζουν γρήγορη φόρτιση θα έχουν πλέον την ίδια ταχύτητα φόρτισης, επιτρέποντας στους χρήστες να φορτίζουν τις συσκευές τους με την ίδια ταχύτητα με οποιονδήποτε συμβατό φορτιστή.

    Οι εταιρείες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι αποκλειστικές ετικέτες ενημερώνουν σαφώς τους καταναλωτές σχετικά με τα χαρακτηριστικά φόρτισης των συσκευών που αγοράζουν. Η ΕΕ επιδιώκει επίσης να διασφαλίσει ότι οι λύσεις ασύρματης φόρτισης είναι διαλειτουργικές καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου. Η νέα οδηγία προτείνει να εξουσιοδοτηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις έως το τέλος του 2024 που αναγκάζουν τις εταιρείες να κάνουν τις προσαρμοσμένες λύσεις ασύρματης φόρτισης πιο ανοιχτές και να πληρούν τα πρότυπα διαλειτουργικότητας, βοηθώντας τους καταναλωτές να αποφύγουν να εγκλωβιστούν σε ιδιόκτητες λύσεις φόρτισης, αποτρέποντας τον κατακερματισμό και παράλληλα να έχουμε μείωση στα απόβλητα. Δεν είναι σαφές εάν αυτό θα περιλαμβάνει το σύστημα φόρτισης MagSafe της Apple για το iPhone και τα AirPods, καθώς βασίζεται στο πρότυπο ασύρματης φόρτισης Qi.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.