Monday, November 30, 2020

Είστε μπερδεμένοι με την κατάσταση στο θέμα φόρτισης των iPhone 12; Δεν είστε οι μόνοι…

Όταν η Apple ανακοίνωσε πως το iPhone 12 δεν θα έρθει με τον φορτιστή στην συσκευασία δεν αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη για πολλούς. Οι φήμες για αυτή την κίνηση της είχαν ξεκινήσει εδώ και μήνες με το πλάνο της Apple να αφαιρέσει τον φορτιστή και ενσύρματα ακουστικά από τις νέες συσκευασίες να στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος και στην μείωση των e-σκουπιδιών. Όπως ανέφερε η εταιρεία η κίνηση αυτή ήταν παρόμοια με την αφαίρεση 450,000 αυτοκινήτων από τους δρόμους.

Το θέμα είναι πως ακόμη και σήμερα όπου τα iPhone 12 και iPhone 12 Pro έχουν φτάσει στους πρώτους καταναλωτές η Apple δεν έχει περάσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το μήνυμα αυτό και τις αποφάσεις της με πολλούς καταναλωτές να είναι μπερδεμένοι.

Με εστίαση στο περιβάλλον

Η Apple είναι ξεκάθαρο πως στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος εδώ και πολλά χρόνια προσπαθώντας να μειώσει την ρύπανση στο απόλυτο μηδέν μέχρι και το 2030. Στην στόχευση αυτή η αφαίρεση των φορτιστών και ενσύρματων ακουστικών ήταν μια αναγκαία κίνηση για την εταιρεία.

Όπως ανέφερε η Apple:

“Η Apple αφαιρεί τον φορτιστή και τα EarPods από την συσκευασία του iPhone μειώνοντας ακόμη περισσότερο τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και αποφεύγοντας την εξόρυξη σημαντικού ορυκτού πλούτου, οδηγώντας στην δημιουργία μικρότερων και πιο ελαφρών συσκευασιών. Οι αλλαγές αυτές θα οδηγήσουν στην μείωση 2 μετρικών τόνων διοξειδίου του άνθρακα που είναι σαν κάποιος να αφαιρεί 450,000 αυτοκίνητα από τους δρόμους.”

Στην ίδια γραμμή ήταν και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν φέτος για την κατασκευή των iPhone 12 δείχνοντας πως η Apple βάση στοπ σε ένα μεγάλο μέρος εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε κάθε περίπτωση.

USB-C αλλά όχι USB-C

Με την κυκλοφορία των νέων iPhone ξεκίνησε μια μεγάλη συζήτηση για 2 αποφάσεις της εταιρείας. Πρώτη ήταν η απόφαση να παραμείνει στην Lightning θύρα συνδεσμολογίας αντί για μια USB-C συνδεσμολογία στο iPhone και η δεύτερη ήταν η απόφαση να βάλει ένα USB-C σε Lightning καλώδιο αντί για ένα συμβατό USB-A καλώδιο.

Εδώ λοιπόν η Apple δημιουργεί μια σύγχυση για τον εξής λόγο. Βάζοντας ένα USB-C σε Lightning καλώδιο στα νέα iPhone η εταιρεία θέλει οι καταναλωτές να δεχτούν μια νέα τεχνολογία. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερο κόστος για τους καταναλωτές. Αυτό γιατί αν η μόνη Apple συσκευή που έχετε σπίτι σας ήταν ένα iPhone 11 ή παλαιότερη συσκευή μπορείτε να παραμείνετε με το παλαιότερο USB καλώδιο και τον 5W φορτιστή και να είστε καλυμμένοι. Όμως σε αυτή την περίπτωση δεν θα έχετε το χαρακτηριστικό της γρήγορης φόρτισης που σας επιτρέπει να φορτίσετε την συσκευή σας από το 0% σε 50% μέσα σε 30 λεπτά. Για αυτό θα χρειαστεί να αγοράσετε έναν νέο 20W USB-C φορτιστή είτε από την Apple είτε από κάποιο τρίτο κατασκευαστή.

Το γιατί η Apple κρατάει την Lightning συνδεσμολογία και στο iPhone 12 παραμένει ένας γρίφος μέχρι σήμερα ειδικά μιας και έχει μια σειρά από άλλες συσκευές όπως MacBook και iPad που έχουν USB-C θύρες πλέον.

Εδώ ο αντίλογος βέβαια είναι πως μια αλλαγή όπως αυτή που είχε γίνει από τον 30 pin σε Lighting θα δημιουργούσε μεγαλύτερη αναστάτωση στην αγορά και πολλά αξεσουάρ χρηστών θα ήταν πλέον άχρηστα μέσα σε μια νύχτα.

Το θέμα όμως παραμένει και είναι το γεγονός πως οι περισσότεροι χρήστες έχουν USB-A φορτιστές και όχι USB-C και έτσι το καλώδιο που έρχεται σε όλα τα νέα iPhone 12 δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Πάρα πολλοί φορτιστές

Η Apple επίσης έφερε εκ νέου και το MagSafe brand ως ένα νέο τρόπο για φόρτιση του iPhone μέσω ενός ασύρματου φορτιστή που συνδέεται με την συσκευή σας όπως γίνεται στο Apple Watch. Και αυτός ο φορτιστής δεν έρχεται με το αντίστοιχο brick φόρτισης κάτι το οποίο σημαίνει πως θα πρέπει να αγοράσετε έξτρα ένα USB-C brick φόρτισης αν δεν έχετε κάποιο ήδη.

Από την μια λοιπόν η Apple πέρασε το μήνυμα πως δεν μπορεί να βάζει φορτιστές στην συσκευασία των νέων iPhone για να μειώσει τα e-σκουπίδια από την άλλη όμως παρουσιάζει μια νέα σειρά από αξεσουάρ που θα οδηγήσουν στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα ενώ παράλληλα θα φορτώσουν τους καταναλωτές με ένα επιπλέον κόστος.

Έχει επιβεβαιωθεί πλέον πως η γρήγορη φόρτιση του iPhone 12 γίνεται μόνο μέσω ενός 20W φορτιστή που οι χρήστες θα πρέπει να αγοράσουν εκτός για παράδειγμα αν έχουν ήδη το 2020 iPad Air που έρχεται με έναν τέτοιο φορτιστή στην συσκευασία του.

Φυσικά το θέμα φόρτισης του iPhone 12 ξεκινάει από την καλύτερη ως προς ταχύτητα επιλογή που είναι ο 20W φορτιστής και καταλήγει σε μια πληθώρα επιλογών ασύρματων και ενσύρματων, με Lightning σε USB-A συνδεσμολογία, Lightning σε USB-C συνδεσμολογία και με 18W ή ακόμη και 5W φορτιστών.

Πολλές πολλές λοιπόν επιλογές…..

Το τελικό συμπέρασμα όμως είναι πως σε κάθε περίπτωση το μήνυμα που πέρασε η Apple φέτος στον τομέα αυτό δεν ήταν σε καμία περίπτωση ξεκάθαρο….

Στέφανος Κολοβός
O Στέφανος είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και έχει ένα πραγματικό έρωτα με την Apple. Ασχολείται με την τεχνολογία από μικρό παιδί. Αγαπημένη του συσκευή είναι το Apple Watch του που δεν το αποχωρίζεται ποτέ, ενώ λατρεύει το ποδόσφαιρο και το σινεμά.

Έρχονται στο Netflix Ελλάδας: Δεκέμβριος 2020

https://youtu.be/wUU4F4Q8YWU ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΤΟΥ NETFLIX Μπρίτζερτον (25/12/2020)BridgertonΕμπνευσμένο από τα διάσημα μπεστ σέλερ, το “Μπρίτζερτον” ακολουθεί τα οκτώ δεμένα αδέρφια της ισχυρής οικογένειας Μπρίτζερτον στην προσπάθειά τους να...

Apple Silicon Macs που αναμένουμε: Ανασχεδιασμένο iMac, νέο MacBook Pro, κ.α

Τα πρώτα Apple Silicon Mac είναι και επίσημα στα χέρια των καταναλωτών. Οι πρώτες επιλογές της Apple περιλαμβάνουν το 13 ιντσών MacBook Pro, το...

Developer κατάφερε να τρέξει ARM Windows σε έναν M1 Mac

Την περασμένη εβδομάδα όπως σας είχαμε αναφέρει και σε άρθρο μας ο Craig Federighi της Apple είχε αναφέρει πως μια ARM έκδοση των Windows...

Ξεκίνησε η διάθεση της Apple TV εφαρμογής σε Sony Android τηλεοράσεις| Λίστα με τα...

Μετά την έλευση της Apple TV εφαρμογής στην X900H σειρά έξυπνων τηλεοράσεων η Sony από χθες έχει ξεκινήσει να κάνει διαθέσιμη την εφαρμογή της...

Το Shazam προσφέρει μια δωρεάν συνδρομή 5 μηνών στην Apple Music υπηρεσία για νέους...

Η Apple πέρυσι προσέφερε ένα ωραίο δώρο Χριστουγέννων στους iOS χρήστες με 6 μήνες δωρεάν συνδρομής στην Apple Music υπηρεσία. Η εταιρεία και φέτος...

Απάτη τύπου carousel από καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου στην χώρα μας | Προσοχή

Οι ελεγκτές της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής έχουν εντείνει τους  ελέγχους κατά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε (lockdown), σε ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops), εστιάζοντας –...