15.8 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Γιατί η Apple έχει γίνει τόσο νοσταλγική σαν εταιρεία;

    RTX181BI-580

    Την παραπάνω ερώτηση είχε πρόσφατα η γνωστή Apple ρεπόρτερ και συγγραφέας Yukari Iwatani Kane που για χρόνια κάλυπτε το ρεπορτάζ της εταιρείας του Cupertino για την The Wall Street Journal.

    Συγκεκριμένα αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο της στο New Yorker.

    Πριν μερικές εβδομάδες ο γνωστός διαφημιστής της Apple Lee Crow ανάφερε στο tweet του πως το επερχόμενο Super Bowl θα ήταν πολύ καλό μιας και το Mac γινότανε 30 χρόνων. Μετά την κοινοποίηση αυτού του tweet ο κόσμος ξεκίνησε τις συζητήσεις πως η Apple θα έκανε μια διαφήμιση για να γιορτάσει την μεγάλη αυτή επέτειο. Αν και αυτή δεν έγινε κατά την διάρκεια της έναρξης του Super Bowl όπως θα περίμεναν πολύ τελικά η Apple έκανε διαθέσιμο ένα βίντεο για αυτόν τον σκοπό την Δευτέρα online.

    Η διαφήμιση – επετειακό βίντεο έγινε πραγματικότητα από μια σειρά Apple συσκευών όπως λήψεις από iPhone 5S σε 10 διαφορετικές χώρες. Τον Ιανουάριο του 1984 η ιστορική διαφήμιση του Machintosh με δημιουργό της τον Ridley Scott θα ξεσήκωνε άπαντες και θα του άφηνε με το στόμα ανοιχτό. 30 χρόνια μετά ο γιος του διάσημου σκηνοθέτη Jake Scott ανέλαβε να μας παρουσιάσει την επιρροή που είχε το Mac μέσα σε αυτές τις δεκαετίες τόσο για τον ίδιο τον άνθρωπο όσο και για την βιομηχανία των προσωπικών υπολογιστών.

    Αν και το βίντεο ήταν μια πάρα πολύ καλή δουλειά που έδειξε με ακρίβεια πως τα προϊόντα της εταιρείας άλλαξαν τον κόσμο πολύ το είδαν και ως σημάδι για το πόσο πολύ έχει αλλάξει η Apple πλέον στις μέρες μας. Η παλαιά Apple επί εποχής Jobs κοιτούσε πάντα μπροστά και ποτέ πίσω. “Νομίζω πως αν κάνεις κάτι και το έχεις κάνει καλά τότε θα πρέπει να κάνεις κάτι άλλο καλύτερο και να μην επιβραβεύεις την επιτυχία σου για πολύ καιρό” “Πρέπει να σκεφτείς τι θα ακολουθήσει μετά” – Αυτά είναι λόγια του Steve Jobs που πραγματικά φαίνεται να στοιχειώνουν την Apple στις μέρες μας.

    Η Apple μέσα σε 2 εβδομάδες μόνο δημιούργησε δύο επετειακά βίντεο. Αυτό σε συνδυασμό με μια σειρά promoting των γενεθλίων από τα Apple Store της μέχρι και το ίδιο το site της.

    Από την μια όλες αυτές οι εκδηλώσεις είναι δικαιολογημένες μιας και το 1984 το λανσάρισμα του Macintosh άλλαξε τα πάντα με την καλή έννοια στον χώρο τον υπολογιστών και τα χρόνια που επακολουθήσαν μπορείτε να ήταν τελείως διαφορετικά αν δεν είχε γίνει τότε αυτό το βήμα στην βιομηχανία.

    Όταν ο Steve Jobs αποχώρησε η Apple δέχτηκε ένα πολύ σοβαρό πλήγμα και αυτοί που το καταλάβαν πρώτοι ήταν οι ίδιοι οι υπάλληλοι της εταιρείας. Τότε η διοικητική ομάδα σε μια προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος διοργάνωναν συχνά επετειακές εκδηλώσεις τιμής ένεκεν παλαιότερων επιτυχιών της εταιρείας μάταια όμως μιας και δεν έπειθαν πλέον κανέναν.

    Στις μέρες μας με τον θάνατο του Steve Jobs οι υπάλληλοι της εταιρείας γνωρίζουν εκ νέου πως κάτι έχει αλλάξει παρά το γεγονός πως σε σύγκριση με το παρελθόν η Apple είναι απίστευτα υγιείς και με ρευστό και αξία πέρα από κάθε φαντασία. Η νέα διοίκηση με επικεφαλής τον Tim Cook προσπαθούν να διατηρήσουν την κληρονομία του Steve Jobs συνεχώς και αυτό φαίνεται.

    Αυτό επίσης που είναι εμφανές είναι ότι η Apple έχει προβεί σε άστοχες προσλήψεις στο δυναμικό της, John Browett, ενώ αυξήθηκαν οι εντάσεις με τον Scott Forstall να αποχωρεί καλός η κακός μια για πάντα από την εταιρεία. Επίσης είχαμε μια σειρά λαθών με πρώτο και μεγαλύτερο το φιάσκο του λανσαρίσματος της εφαρμογής των Χαρτών και τις Genius διαφημίσεις που μετά την δημοσιοποίηση τους κατέβηκαν εν μια νυκτή και δεν ξανά παρουσιαστήκαν στην τηλεόραση. Το iOS 7 αν και ήταν μια μεγάλη αλλαγή με πολλά θετικά στοιχεία ακόμη αντιμετωπίζει μια σειρά από bugs.

    Αν και ο Tim Cook μας έχει υποσχεθεί μεγάλα πράγματα για φέτος, η Apple τον τελευταίο ειδικά χρόνο φαίνεται να μιλάει και να αναφέρεται περισσότερο στο παρελθόν της και όχι στο μέλλον. Ακόμη και όταν μιλάει μελλοντικά περισσότερο είναι για να εφησυχάσει τους χρήστες πως δεν άλλαξε δραματικά από το παρελθόν της παρά για να μας παρουσιάσει κάτι νέο.

    Το 1984 η Apple ξεκίνησε μια επανάσταση με το Mac, 30 χρόνια μετά φαίνεται να έχει κολλήσει στο παρελθόν και στις αξίες του τότε κάνοντας το 2014 ίσως μια χρονιά σταθμό για μετέπειτα πορεία της στα επόμενα χρόνια.

    Σχολιασμός στο φόρουμ 

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles