15.8 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Αύξηση του ΑΕΠ $6,27 δισ. και 46.000 θέσεις εργασίας φέρνει το 5G στην Ελλάδα

    Ως μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, μπορεί να λειτουργήσει το 5G, αυξάνοντας το εθνικό το ΑΕΠ έως και $6,27 δισ. και δημιουργώντας μέχρι και 46.000 νέες θέσεις εργασίας το χρονικό διάστημα 2022-2028 σύμφωνα με δημοσίευμα του SEPE. Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες πολίτες εμφανίζονται ενήμεροι, θετικά προσκείμενοι, αλλά και επιφυλακτικοί, απέναντι στη νέα γενιά ασύρματης τεχνολογίας 5G.

    Ενήμεροι, θετικά προσκείμενοι, αλλά επιφυλακτικοί, οι Έλληνες καταναλωτές απέναντι στο 5GΤα παραπάνω διαπιστώνει μελέτη της Accenture για το 5G με τίτλο “Fuel for Innovation: Greece’s Race to 5G”. Σύμφωνα με τη μελέτη, η υιοθέτηση του 5G στην Ελλάδα θα αυξήσει κατά $4,18 δισ. το ΑΕΠ (+1,2%) στο χρονικό διάστημα 2022-2028, ενώ σε περίπτωση συνεργασίας για την ανάπτυξη του δικτύου, η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να αγγίξει τα $6,27 δισ.

    Εστιάζοντας στην απασχόληση, το 5G αναμένεται να δημιουργήσει 31.000 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας έως το 2028, ενώ σε περίπτωση συνεργασίας για την ανάπτυξη του δικτύου, η αύξηση της απασχόλησης μπορεί να φτάσει τις 46.000 νέες θέσεις.

    Ταυτόχρονα, η μελέτη διαπιστώνει ότι το επίπεδο αναγνωρισιμότητας του 5G μεταξύ των καταναλωτών είναι εξαιρετικά υψηλό (92%). Μάλιστα, 52% θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό η Ελλάδα να βρίσκεται μεταξύ των χωρών – ηγετών στην υιοθέτηση του 5G στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Οι καταναλωτές δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για τις εφαρμογές και υπηρεσίες 5G, με έμφαση την κάλυψη της συνδεσιμότητας σε μη-αστικές περιοχές, τις μεταφράσεις γλωσσών σε πραγματικό χρόνο, την απομακρυσμένη υγειονομική περίθαλψη, την επαυξημένη πραγματικότητα στην εκπαίδευση, την απρόσκοπτη ροή βίντεο 4K ή 8K και τις εφαρμογές “έξυπνων” πόλεων. 

    Περί κόστους
    Οι υψηλές ταχύτητες στο Διαδίκτυο και ο ενιαίος λογαριασμός για ευρυζωνικές υπηρεσίες στο σπίτι και στο κινητό, σε χαμηλότερη τιμή, αποτελούν τα βασικά κίνητρα για τους καταναλωτές, ώστε να στραφούν στο 5G.

    Παρ’ ότι το μηνιαίο κόστος προβληματίζει τους Έλληνες, το 43% δηλώνει πρόθυμο να πληρώσει ένα premium για υπηρεσίες 5G, προκειμένου να απολαμβάνει βελτιωμένη εμπειρία. Πάντως, η ασφάλεια, τα υψηλά μηνιαία τέλη, το κόστος απόκτησης κινητών νέας γενιάς και οι κίνδυνοι λόγω της ηλεκτρομαγνητικής έκθεσης, θεωρούνται τα κύρια εμπόδια στην υιοθέτηση του 5G.

    Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών
    Οι πάροχοι στην Ελλάδα έχουν, ήδη, ξεκινήσει τις πιλοτικές δοκιμές της νέας τεχνολογίας, ωστόσο εκτιμάται ότι το 5G θα αρχίσει να αναπτύσσεται σταδιακά από τις αρχές του 2021. Όλοι οι πάροχοι συμφωνούν ότι το eMBB θα είναι από τις πρώτες διαθέσιμες εμπορικές υπηρεσίες 5G.

    Πρόσθετα, όλοι εξετάζουν πιθανά μοντέλα συνεργασίας για την ανάπτυξη του δικτύου, το οποίο πρακτικά σημαίνει κοινές επενδύσεις και χρήση αυτού. Σύμφωνα με τη μελέτη, η απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου για την αδειοδότηση νέων σταθμών βάσης και το προσιτό κόστος αρχικής επένδυσης για τη δημοπρασία φάσματος και την αναβάθμιση του δικτύου, αναγνωρίζονται ως οι σημαντικότερες προκλήσεις.

    Επιπλέον, όλες οι εταιρίες (MNOs) θα αξιοποιήσουν αρχικά στη χώρα μας μη αυτόνομο δίκτυο 5G (NSA) πριν από τη μετάβαση σε αυτόνομο (SA), αξιοποιώντας, δηλαδή, την υπάρχουσα υποδομή δικτύου 4G. Πάντως, 3 από τις 4 θεωρούν την ασφάλεια ως τη μεγαλύτερη τεχνική πρόκληση της ανάπτυξης του 5G.

    Σήμερα, οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών βρίσκονται σε στάδιο αξιολόγησης ευκαιριών σε Β2Β επίπεδο. Ενδεικτικά, το 75% των παρόχων θα στοχεύσει στον τουρισμό, ενώ το 50% θα επικεντρωθεί στη βιομηχανία, την ενέργεια και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και στις τηλεπικοινωνίες/ΜΜΕ.

    Όλοι συμφωνούν ότι η εξαιρετικά χαμηλή καθυστέρηση θα είναι το κύριο πλεονέκτημα που θα προσφέρει το 5G στους κλάδους που θα στοχεύσουν, ενώ η ψυχαγωγία μέσω επαυξημένης/εικονικής πραγματικότητας και το edge computing θα είναι οι βασικές δυνατότητες του 5G που θα αξιοποιηθούν από αυτούς. 

    Υπηρεσίες σε καταναλωτές
    Σε Β2C επίπεδο, όλοι οι πάροχοι πιστεύουν ότι οι καταναλωτές δεν θα δαπανήσουν περισσότερο από 10% ως premium στο υπάρχον κόστος σταθερής/κινητής για υπηρεσίες 5G. Θεωρώντας, μάλιστα, ότι το 5G δεν αποτελεί άμεση ανάγκη για αυτούς, αναμένουν ότι θα υπάρξει σχετική καθυστέρηση της μετάβασης των καταναλωτών στο 5G.

    Τέλος, οι πάροχοι θεωρούν ότι το κράτος πρέπει να αναλάβει δράσεις για να αντιμετωπίσει τη ζήτηση, αλλά και τις ανησυχίες του κοινού, σχετικά με τις επιπτώσεις του 5G στην υγεία, προκειμένου να επιταχυνθεί η υιοθέτηση του 5G από τους Έλληνες καταναλωτές. 

    Εξοικείωση με το 5G
    Η Accenture διερεύνησε και το επίπεδο γνώσης των ελληνικών εταιρειών σχετικά με τα χαρακτηριστικά του 5G, διαπιστώνοντας ότι αυτό είναι εξαιρετικά υψηλό. Ωστόσο, η μελέτη αποκάλυψε παράλληλα μια σχετική αβεβαιότητα για το 5G, καθώς μόνο ορισμένες επιχειρήσεις και εταιρείες τεχνολογίας στην Ελλάδα πιστεύουν στην παροχή δραματικά βελτιωμένων ταχυτήτων, που υπόσχεται το 5G.

    Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν γενικά ότι οι εφαρμογές 5G θα μεταμορφώσουν σημαντικά την καθημερινότητα τα επόμενα 5 χρόνια (έως το 2025), καθώς επίσης ότι η υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών, όπως IoT, AI και Robotics, θα επηρεάσει άμεσα τις περισσότερες επιχειρήσεις.

    Από την άλλη πλευρά, 51% των εταιρειών εκτιμά ότι το αρχικό κόστος επένδυσης θα είναι το κύριο εμπόδιο για την υιοθέτηση του 5G. Όσον αφορά τις προκλήσεις, ορισμένες εταιρείες υπογραμμίζουν την ανησυχία τους σε θέματα ασφαλείας, ως πιθανή τροχοπέδη για την υιοθέτηση του 5G.

    Πρόσθετα, το 82% των εταιρειών δήλωσε ότι χρειάζονται υποστήριξη από εξειδικευμένους συνεργάτες, προκειμένου να αντιληφθούν πιθανές εφαρμογές και υλοποιήσεις του 5G στις επιχειρήσεις και τους κλάδους τους.

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.