14.7 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Άποψη: Η Apple δεν “αγκάλιασε” πραγματικά ποτέ την Touch Bar

    Μεγάλες αλλαγές έρχονται στην γραμμή του MacBook φέτος με την Apple να συνεχίζει την αντικατάσταση των Intel επεξεργαστών με δικούς της σχεδιασμού ARM. Για το MacBook Pro οι αλλαγές μάλιστα όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι μόνο στο εσωτερικό. Φέτος λοιπόν αναμένουμε ένα νέο σχεδιασμό, επιστροφή του MagSafe καλωδίου φόρτισης και περισσότερες θύρες με όλα αυτά να είναι πολύ ευχάριστα νέα.

    Η Apple επίσης αναμένεται να “σκοτώσει” την Touch Bar – ένα χαρακτηριστικό που πλέον μετά από χρόνια κάποιοι το αγαπάνε και κάποιοι δεν το δέχτηκαν ποτέ στην καθημερινότητα τους.

    Η Apple μπορεί να είχε αποφύγει αυτή την ενέργεια αν έκανε έστω και τις ελάχιστες προσπάθειες να το κάνει promoting.

    Touch Bar

    H Apple ονόμασε την Touch Bar ως μια καινοτόμο διεπαφή όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε συγκεκριμένα MacBook Pro μοντέλα τον Οκτώβριο του 2016. H ποιότητας Retina οθόνη επαφής είχε έρθει να αντικαταστήσει τα κουμπιά λειτουργιών στην κορυφή του φυσικού πληκτρολογίου. Μάλιστα μπορούσε να παραμετροποιηθεί με βάση την εφαρμογή που είχε ανοιχτή εκείνη την ώρα ο χρήστης δίνοντας του πρόσβαση σε ψηφιακά μενού, συντομεύσεις κ.α

    Δεν θα αποτελέσει έκπληξη όμως αν η Apple αφαιρέσει τελικά την Touch Bar από τα μελλοντικά MacBook Pro μοντέλα. Στα 4+ χρόνια ύπαρξης της δεν υπάρχει ούτε μια σημαντική αναβάθμιση στο λογισμικό της. Η Apple μάλιστα δεν την αναφέρει πλέον σε καμία promoting διαφήμιση της.

    Πώς φτάσαμε ως εδώ

    Η Apple δεν θα εξηγήσει γιατί η Touch Bar είναι πλέον παρελθόν όταν αυτό συμβεί μιας και η εταιρεία σπάνια παραδέχεται όταν σε κάτι έχει κάνει λάθος. Σε αυτή την περίπτωση το λάθος δεν είναι βέβαια η ίδια η Touch Bar αλλά η περίεργη απόφαση της Apple να μην την κάνει promoting.

    Όταν περιέγραφε Apple προϊόντα o Steve Jobs χρησιμοποιούσε την φράση “απλά δουλεύει”. H προγραμματιστές της Touch Bar το έκαναν αυτό με ευκολία. Πάρα αυτά τα επιτυχημένα Apple προϊόντα πρέπει επίσης να είναι εύκολα στην χρήση και συνεχώς να εμφανίζονται χρηστικά ως προς κάποιες ενέργειες. Σκεφτείτε λοιπόν το πρώτο ποντίκι, το Home Button του iPhone κ.α. Σε διαφορετική περίπτωση ακόμη και το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό σύντομα θα βρει ένα άδοξο τέλος.

    Με μια πρώτη ματιά κάποιος δεν μπορεί να αντιληφθεί την χρησιμότητα της Touch Bar πόσο μάλλον την χρηστικότητα της εκτός αν αφιερώσει χρόνο για αυτή. Πέρα από τα emoji ή εικόνες που εμφανίζονται όταν κάποιος κάνει επεξεργασία στην εφαρμογή Photos η Touch Bar επίτηδες ενσωματώνεται αρμονικά με το MacBook Pro πληκτρολόγιο με τους ασπρόμαυρους χαρακτήρες της. Με βάση τον σχεδιασμό της η Touch Bar δεν είναι εκεί για να τραβήξει το βλέμμα του χρήστη ο οποίος μπορεί να την προσπεράσει εύκολα μέσα στην ημέρα του.

    Οι περισσότεροι όταν ανακοινώθηκε η Touch Bar σίγουρα σκέφτηκαν πως αυτό ήταν ένα υπερτιμημένο gimmick της Apple. Αυτό γιατί η Touch Bar δεν ήρθε σε όλα τα MacBook Pro μοντέλα και επίσης η Apple δεν έδειξε ποτέ την χρησιμότητα της στο ευρύ κοινό.

    Στον πυρήνα της ο σκοπός της Touch Bar ήταν να προσφέρει έναν νέο τρόπο στον χρήστη να κάνει καθημερινές ενέργειες που έκανε ήδη με το πληκτρολόγιο ή το ποντίκι. Το να παρουσιάζεις ένα άλλο τρόπο για να κάνεις ενέργειες δεν είναι κάτι νέο στην βιομηχανία της τεχνολογίας.

    Κανένα ενδιαφέρον από την ίδια την Apple

    Για οποιοδήποτε λόγο η Apple ποτέ δεν έδειξε να νοιάζεται για την Touch Bar πέρα από να την αναγνωρίζει ως ένα premium χαρακτηριστικό στα high end MacBook Pro. Σαν χαρακτηριστικό δεν αναβαθμίστηκε και δεν άλλαξε ποτέ μέχρι σήμερα.

    Την ίδια στιγμή μεγάλα ονόματα όπως η Microsoft και η Adobe αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια αλλά ακόμη και τότε η Apple δεν το ανέδειξε πέρα από μια σειρά κειμένων υποστήριξης στο site της. Από άποψη hardware η Apple ποτέ δεν έκανε το multi touch μεγαλύτερη ή πιο εύκολο να το δει κάποιος. Ακόμη χειρότερα η εταιρεία δεν έφερε ποτέ την Touch Bar σε ένα ξεχωριστό πληκτρολόγιο για τους iMac χρήστες.

    Το τέλος δεν προκαλεί καμία έκπληξη

    Το MacBook Pro παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή laptops της αγοράς και ένα από τα καλύτερα MacBooks που μπορεί κάποιος να αγοράσει. Τα 4ης γενιάς μοντέλα θα μείνουν σίγουρα όμως στην ιστορία ως τα πιο αμφιλεγόμενα εξαιτίας χαρακτηριστικών που έχουν και που ποτέ δεν έφτασαν εκεί που υπολόγιζε η Apple. Τα επερχόμενης 5ης γενιάς μοντέλα αναμένεται να διορθώσουν όλα αυτά και να οδηγήσουν την MacBook Pro σειρά στην σωστή πορεία.

    Η Apple ήδη αφαίρεσε το εφιαλτικό butterfly πληκτρολόγιο που μάλιστα είχε αναβαθμιστεί ανεπιτυχώς πολλές φορές. Η εταιρεία επίσης επαναφέρει τον MagSafe φορτιστή που για άγνωστη αιτία αφαίρεσε πριν χρόνια από όλα τα MacBook της. Η Apple επίσης αναμένεται να φέρει και περισσότερες θύρες στα 5ης γενιάς MacBook Pro μέσα σε αυτές μια και για SD κάρτες.

    Το μόνο που δεν έχουμε ακούσει ότι θα επαναφέρει η Apple μέχρι στιγμής είναι το φωτιζόμενο λογότυπο στα MacBook….

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.