21.8 C
Athens
Tuesday, April 23, 2024
More

    Γιατί η έλλειψη μεγάλων συγκινήσεων στο φετινό WWDC ήταν κάτι πάρα πολύ καλό

    Η Apple έκανε μια πολύ καλή παρουσίαση συνολικά και στο φετινό WWDC αλλά αντικειμενικά δεν είχαμε πολύ μεγάλες συγκινήσεις και ανακοινώσεις ουάου υπό μια έννοια χαρακτηριστικών για τα λογισμικά της.

    Ναι το Dark Mode για το macOS Mojave και τα Memojis για iOS 12 δημιούργησαν κάποιο ενθουσιασμό στο κοινό αλλά μέχρι εκεί.

    Τελικά όμως πιστεύουμε ειλικρινά πως αυτό ήταν κάτι καλό!!!

    Και τα δύο αυτά λογισμικά της Apple, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, στις τελευταίες εκδόσεις τους είχαν σοβαρά προβλήματα σε σημείο που είναι πιο σημαντικό η Apple να δαπανήσει χρόνο για να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις παρά να παρουσιάσει νέα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά.

    Αυτό γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό αν ανατρέξουμε στην περσινή κυκλοφορία του iOS 11. Μετά την κυκλοφορία του στο ευρύ κοινό η Apple ξεκίνησε να παρουσιάζει μια σειρά αναβαθμίσεων του για διορθώσεων σφαλμάτων από τα οποία κάποια ήταν μάλιστα αρκετά σοβαρά.

    Είχε γίνει σύνηθες στην εν λόγω έκδοση κάθε φορά που η Apple έδινε μια αναβάθμιση στο κοινό λίγες μέρες μετά να έχουμε και μια δεύτερη που θα διόρθωνε κάποια bugs που είχε φέρει η προηγούμενη στο λογισμικό. Και όλα αυτά παρά το γεγονός πως υπήρχε και ένα διάστημα beta testing μεταξύ αυτών των αναβαθμίσεων.

    Η κατάσταση με το macOS High Sierra δεν ήταν το ίδιο άσχημη αλλά αυτό γιατί η Apple είχε παρουσιάσει λιγότερα tweaks με αυτό το λογισμικό. Πάρα αυτά όμως και εκεί είδαμε παιδικά λάθη που δεν επιτρέπονται από μια εταιρεία σαν την Apple όπως το κενό ασφαλείας με την είσοδο του Administrator κωδικού καθώς και άλλα…

    Το καλό ήταν πως η Apple άμεσα αντιδρούσε σε όλα αυτά τα bugs και κενά ασφαλείας και έδινε διορθώσεις μετά από λίγες μέρες αλλά αυτό δεν ήταν κάτι στο οποίο μας είχε συνηθίσει η εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια.

    “Το απλά δουλεύει” είχε χαθεί για πολλούς χρήστες – μια πρόταση που έκανε γνωστή την Apple στον χώρο και που την έκανε να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό.

    Όταν ένα κομμάτι του λογισμικού φτάνει σε ένα σημείο που όταν κάνεις μια αλλαγή αυτόματα έχεις πρόβλημα με άλλα στοιχεία του σημαίνει πως δεν μπορεί να γίνει εύκολα debug πριν αναγκαστικά κυκλοφορήσει ευρέως στο κοινό.

    Το γεγονός λοιπόν πως φέτος η Apple και οι ομάδες λογισμικού του Craig Federighi,  εστιάσαν στο παρασκήνιο και στον κώδικα και των δύο λογισμικών αυτών και λιγότερο σε νέα φανταχτερά χαρακτηριστικά είναι κάτι πάρα πολύ καλό για όλους εμάς τους χρήστες.

    Ειλικρινά είναι προτιμότερο να περιμένουμε ένα χρόνο για νέα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά αλλά να έχουμε ένα σταθερό και γρήγορο λογισμικό στις συσκευές μας με όσο το δυνατόν λιγότερα bugs.

    Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να έπαιξε ρόλο στην έλλειψη φέτος μεγάλων χαρακτηριστικών ακούει και στο όνομα Apple Park όσο περίεργο και αν φαίνεται σε μερικούς.

    Το να αλλάζεις γραφεία σε χιλιάδες υπαλλήλους σου και να τοποθετείς τις ομάδες προγραμματισμού σου και όχι μόνο, σε νέες εγκαταστάσεις, σίγουρα δημιουργεί μια αν όχι μεγάλη σίγουρα σημαντική έλλειψη εστίασης από όλους. Επίσης η Apple στις νέες της εγκαταστάσεις εφάρμοσε ένα ανοιχτό περιβάλλον γραφείων κάτι το οποίο και αυτό με την σειρά του επηρέασε σίγουρα τους υπαλλήλους της εταιρείας μέχρι ειδικά να εγκλιματιστούνε σε αυτό το νέο εργασιακό χώρο.

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles