Γιατί το iPhone 8 Plus ίσως είναι η συσκευή για εσάς αντί του iPhone X

448

H Apple φέτος κυκλοφόρησε 3 νέα iPhones σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους. Έτσι λοιπόν πρώτα είδαμε την κυκλοφορία των iPhone 8 και iPhone 8 Plus και εν συνεχεία την κυκλοφορία του iPhone X.

Στην Ελλάδα και όπως σας είχαμε γράψει και φυσικά όχι μόνο, υπήρξε μια πραγματική φρενίτιδα για το iPhone X με τις προ παραγγελίες να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Γρήγορα λοιπόν όλα τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω στο iPhone X και έτσι έμειναν στην άκρη τα iPhone 8 και τα iPhone 8 Plus με την ταμπέλα μάλιστα από πολλούς των συσκευών που “είναι μια από τα ίδια και φέτος”.

Μια πρώτη ανάλυση στις πωλήσεις επιβεβαίωσε την κυριαρχία αυτή την στιγμή του iPhone X κάτι αναμενόμενο εξάλλου αλλά επίσης έδειξε και μια μεγάλη δυναμική για το iPhone 8 Plus.

Ως κάποιος λοιπόν που αλλάζει σχεδόν iPhone κάθε χρόνο και προς πραγματικό εντυπωσιασμό της ίδιας της απόφασης μου επέλεξα να πάω στο iPhone 8 Plus και όχι στο iPhone X για φέτος και ο λόγος δεν ήταν μόνο η τιμή.

Πριν συνεχίσω να τονίσω πως είχα την τύχη να χρησιμοποιήσω πριν πάρω την απόφαση αυτή τόσο το iPhone 8 Plus όσο και το iPhone X. Επίσης και λόγω της ενασχόλησης μου από το iPhone 3G και έπειτα έχω μάθει πριν καταλήξω κάπου να απομακρύνω όλες τις διθυραμβικές κριτικές (πολλές έχουν και άλλα κίνητρα από πίσω) από το μυαλό μου και φυσικά κάθε marketing trick της Apple που είναι μοναδική σε αυτό τον τομέα.

iphone-8-iphone-8-plus-iphone-x-image-001

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

Οθόνη

Στιγμιότυπο 2017-11-16, 10.31.24 μμ

Πολλοί πιστεύουν πως η οθόνη του iPhone X είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα αναφέροντας μεταξύ άλλων πως η συσκευή έχει μια μεγαλύτερη οθόνη από το iPhone 8 Plus ενώ το σασί του είναι παρόμοιο με αυτό του iPhone 8. Αυτό όμως δεν είναι όλη η αλήθεια και ειλικρινά πιστεύω πως πολλοί χρήστες iPhone Plus μοντέλων στην πράξη θα απογοητευτούν με iPhone X σε αυτό τον τομέα.

Ναι είναι αλήθεια πως το iPhone X έχει μια 5.8 ιντσών οθόνη σε σύγκριση με την 5.5 ιντσών οθόνη του iPhone 8 Plus. Επίσης το ότι οθόνη του iPhone X έχει μεγαλύτερη και καλύτερη ανάλυση. Η Apple εξάλλου την ονόμασε super Retina και τις έδωσε και υποστήριξη HDR.

Στην πράξη όμως και πίστεψε με πως αυτό είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα παρατηρήσετε χρησιμοποιώντας το iPhone X  είναι πως η συσκευή αυτή έχει στενότερη αναλογία διαστάσεων. Έτσι λοιπόν ενώ έχει μεγαλύτερη διαγώνιο σαν συσκευή, το iPhone  8 Plus έχει μεγαλύτερη επιφάνεια στην οθόνη του. Επίσης το iPhone X έχει και την ασυνέχεια στην κορυφή το λεγόμενο notch και πιο στρογγυλεμένες άκρες.

Έτσι λοιπόν το iPhone 8 Plus θα σας δώσει την ικανότητα να δείτε περισσότερο χρήσιμο περιεχόμενο με την πρώτη και ας έχει μια πιο χαμηλή ανάλυση. Επίσης δίνει μεγαλύτερη άνεση σε αυτόν που θα αναπαράγει περιεχόμενο σε portrait mode – οριζόντια διάταξη.

Πιο συγκεκριμένα το iPhone 8 Plus έχει 414 οριζόντια σήμερα την στιγμή που το iPhone X έχει 375 οριζόντια σημεία όσα δηλαδή και το iPhone 8. Φυσικά σε κάθετη διάταξη το iPhone X κερδίζει μιας και είναι ψηλότερο αλλά χώρο καταλαμβάνουν το notch με την TrueDepth κάμερα στην κορυφή.

Στιγμιότυπο 2017-11-16, 10.34.47 μμ

Με πιο απλά λόγια αυτό σημαίνει πως εφαρμογές στο iPhone X θα χρησιμοποιήσουν τις ίδιες περίπου διαστάσεις του iPhone 8 και όχι του Plus μοντέλου. Όταν λοιπόν κρατάτε κάθετα το iPhone X θα παρατηρήσετε περισσότερη πληροφορία στην οθόνη σας αλλά σε οριζόντια διάταξη θα έχετε πολύ λιγότερη, σε σημείο μάλιστα που θα είναι λιγότερη και από την αντίστοιχη του iPhone 8 μιας και οι προγραμματιστές θα πρέπει να σχεδιάσουν έτσι την εφαρμογή τους ώστε να αποφύγουν στην κορυφή το notch και στο κάτω μέρος την ψηφιακή περιοχή που έχει αντικαταστήσει το Home Button.

Αν πάμε επίσης στο θέμα του πότε οι προγραμματιστές θα έχουν έτοιμες τις εφαρμογές τους για το iPhone X τότε απλά θα σας παραπέμψουμε στο τι έγινε όταν η Apple παρουσίασε για πρώτη φορά ένα iPhone Plus μοντέλο.

Και ναι δεν αντιλέγω ότι και από κοντά αλλά και δίπλα δίπλα διαπίστωσα πως η οθόνη του iPhone X είναι υψηλότερης ποιότητας και σίγουρα η κίνηση της Apple να ενσωματώσει μια OLED οθόνη με τις προδιαγραφές που το έκανε ήταν μια άριστη επιλογή.

Το σίγουρο είναι πως για έναν Plus χρήστη όπως εγώ με ξένισε ιδιαίτερα η πυκνότητα της πληροφορίας που είχα διαθέσιμη στο iPhone X και μου έδωσε στην πράξη την εντύπωση πως χρησιμοποιούσα μια μικρότερη συσκευή – παρόμοια με το iPhone 7 που είχα για 6 μήνες.

Τέλος να αναφέρω και το θέμα της αναπαραγωγής βίντεο στο iPhone X που επίσης μου δημιούργησε αρνητικές εντυπώσεις. Όταν κάποιος βλέπει την νορμάλ αναλογία του 16:9 το notch της συσκευής σε συνδυασμό με την στενότερη αναλογία διαστάσεων σημαίνει πρακτικά πως είτε έχεις πολύ χαμένο χώρο ή αν κάνεις ζουμ θα χάσεις σε περιεχόμενο και θα έχεις μιας περίεργη αίσθηση στο τι βλέπεις.

Touch ID

Face-ID-vs-Touch-ID

Η Apple είναι άξια συγχαρητηρίων για την δημιουργία και ενσωμάτωση του Face ID στο iPhone X. Σίγουρα αποτελεί το μέλλον στην βιομετρική και στην ασφάλεια των χρηστών και σίγουρα είναι εντυπωσιακό. Δεν παύει να είναι όμως μιας πρώτης γενιάς έκδοση με ότι αυτό συνεπάγεται για την ομαλότητα του καθώς και για την μετέπειτα εξέλιξη του. Το λιγότερο αυτή την στιγμή, είναι πως έχει παιδικές ασθένειες ενώ παράλληλα διανύει μια περίοδο τεστ για τις μετέπειτα εκδόσεις του.

Η TrueDepth κάμερα έχει επίσης πολλά να δώσει στο μέλλον και στον χώρο της επαυξημένης πραγματικότητας και ναι αντικειμενικά το ότι η Apple χρησιμοποίησε τόσο πολύ τα Animoji για την αναδείξει για εμένα ήταν μεγάλο λάθος. Ναι τα χρησιμοποίησα, έπαιξα μαζί τους και έκανα την λεγόμενη πλακίτσα αλλά ως εκεί – Δεν είναι το χαρακτηριστικό που κάποιος θα το χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση σε καμιά περίπτωση ενώ παράλληλα ο ουάου χαρακτήρας του είναι για την πρώτη το πολύ εβδομάδα.

Έτσι λοιπόν γυρνάμε στο Touch ID – Μια επίσης ασφαλή μέθοδος που έχει απομακρύνει όλες τις παιδικές ασθένειες της πρώτης γενιάς και είναι απίστευτα αξιόπιστο και γρήγορο.

Για παράδειγμα το γεγονός πως όταν είχαν το iPhone X πάνω στο γραφείο μου για να ξεκλειδώσω την συσκευή έπρεπε τις περισσότερες των περιπτώσεων να την σηκώσω με το χέρι μου ήταν κάτι που δεν με ξετρέλανε ιδιαίτερα την ίδια στιγμή που με το iPhone 8 Plus αρκεί το ακούμπισμα του δαχτύλου μου για αυτή την ενέργεια.

Σχεδιασμός

22141080_1497500600326370_1305062257132916095_n

Η Apple ανέφερε πως το iPhone 8 και iPhone 8 Plus έχουν έναν νέο σχεδιασμό…. Το ίδιο βέβαια είχαμε ακούσει και για το iPhone 7 και 7 Plus και πάει πίσω αυτό σαν δήλωση μέχρι και την σειρά του iPhone 6. Όχι δεν θα συμφωνήσω για τον νέο σχεδιασμό. Αυτό όμως που θα πω είναι πως ο σχεδιασμός του iPhone 8 και iPhone 8 Plus αποτελεί την τελειότερη υλοποίηση του πρώτου αντίστοιχου που είδαμε στο iPhone 6 και iPhone 6 Plus.

H γυάλινη πίσω επιφάνεια των iPhone 8 πραγματικά δείχνει πανέμορφη αλλά έχει και μια υπέροχη αίσθηση στο χέρι. Και ναι θα συμφωνήσω πως το iPhone X είναι ακόμη πιο όμορφο αισθητικά και κοιτώντας το μπορείς να αναγνωρίσεις σχεδιαστικές επιλογές της Apple από όλη την ιστορία του iPhone μέχρι σήμερα.

Η σιγουριά όμως που εκπέμπει στα χέρια μου το iPhone 8 Plus δεν συγκρίνεται – μια συσκευή με την δική της υπογραφή εξολοκλήρου και άνεση είναι στοιχεία που με κέρδισαν και φέτος στο μοντέλο αυτό.

Τιμή

22539880_1510728702336893_2323405322316485821_n

Προσωπικά η τιμή για εμένα δεν ήταν θέμα όχι γιατί έχω κανένα σεντούκι με λεφτά αλλά γιατί περισσότερο η ενασχόληση μου με την Apple σε αυτό το επίπεδο επιβάλει πολλές φορές τις υπερβολές κάθε χρόνο. Το θέμα είναι όμως και με μια γρήγορη έρευνα θα αντιληφθείτε ότι η φρενίτιδα που έπιασε όλους με το iPhone X μείωσε και άλλο την τιμή των iPhone 8 και iPhone 8 Plus. Σε site δε αγγελιών μπορείτε να βρείτε ενός μήνα και λιγότερο iPhone 8 Plus σε τιμές που δεν θα ξεπερνούν τα 850 ευρώ ακόμη και για την χωρητικότητα των 256 GB!!

Ομοιότητες

Κάτι που πολλοί επίσης δεν αναγνωρίζουν εύκολα είναι το πόσες ομοιότητες έχει το iPhone 8 Plus με το iPhone X και πόσες ελάχιστες είναι οι διαφορές τους.

Τι έχουν λοιπόν κοινό –

  • Τον ίδιο A11 Bionic Επεξεργαστή με τον ίδιο M11 μικροεπεξεργαστή
  • Την ίδια 3 GB RAM
  • Τους ίδιους αισθητήρες στην οπίσθια κάμερα με την μικρή διαφορά πως το iPhone X προσφέρει σταθεροποιητή εικόνας και στους δύο φακούς – Πιο συγκεκριμένα το iPhone 8 Plus έχει 12Mp wide-angle, f/1.8, OIS + 12Mp telephoto, f/2,8, optical zoom, 10x digital zoom, Portrait Lighting, Portrait Mode, quad-LED flash ενώ το iPhone X 12Mp wide-angle, f/1.8, OIS + 12Mp telephoto, f/2.4, OIS, optical zoom, 10x digital zoom, Portrait Lighting, Portrait Mode, quad-LED flash με άλλα λόγια είναι πρακτικά ίδιες κάμερες
  • Ίδιες διαθέσιμες χωρητικότητες στα 64 GB και 256 GB
  • Την ίδια εμπρόσθια 7 megapixel κάμερα
  • Και τα δύο φορτίζουν ασύρματα
  • Και τα δύο έχουν την ίδια αδιαβροχοποίηση
  • Και τα δύο μοιράζονται ίδια χαρακτηριστικά στον τομέα του Bluetooth, WiFi κλπ

Bonus – Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως στο θέμα της αυτονομίας και με βάση το ίδιο το site της Apple το iPhone X πηγαίνει πιο κοντά στο iPhone 8 και όχι στο iPhone 8 Plus που έχει περισσότερες ώρες χρήσης Internet, Ομιλίας κλπ

Στιγμιότυπο 2017-11-16, 10.09.37 μμ

Συμπέρασμα

iphone_8_plus_unboxing_photos-5507-1

Ναι αναγνωρίζω πως το iPhone X έχει έναν υπέροχο σχεδιασμό και πραγματικά με το που θα το κρατήσετε στο χέρι σας θα σας εντυπωσιάσει. Αναγνωρίζω επίσης πως είναι όμως ένας πρώτης γενιάς προϊόν με ότι αυτό συνεπάγεται. Με βάση όλα τα παραπάνω και με γνώμονα πως το iPhone αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μου και είναι εργαλείο δουλείας και όχι εντυπωσιασμού το iPhone 8 Plus με κέρδισε για φέτος. Σίγουρα αν η Apple κυκλοφορούσε ένα iPhone X Plus μοντέλο εκεί θα κάναμε μια διαφορετική συζήτηση.

Καταλαβαίνω επίσης την επιθυμία κάποιου για το νέο και πιστέψτε με όλα αυτά τα χρόνια με την Apple έχω μοιραστεί άπειρες φορές παρόμοια συναισθήματα. Φέτος όμως πραγματικά βρήκα δύσκολο το να δικαιολογήσω την αγορά του iPhone X. Όπως είπα βέβαια και στην αρχή είχα την τύχη και την χαρά να το χρησιμοποιήσω κιόλας.

22448247_1506991466043950_5858792028028283069_n

Να θυμάστε ότι αν φέτος αγοράσετε το iPhone X ουσιαστικά επενδύετε στο όραμα της Apple για τα μελλοντικά iPhones. Αν αγοράσετε το iPhone 8 Plus από την άλλη ουσιαστικά επενδύετε στην καλύτερη έκδοση της συσκευής στο παρών.