Τι είπε ο Tim Cook για την κοινωνική πολιτική της Apple και για πολλά ακόμη

690

Ο Tim Cook κάθισε στο event του Fortune και τον executive editor Adam Lashinsky όπου και ερωτήθηκε για μια σειρά από καυτά θέματα γύρω από ηθικές αξίες και όχι μόνο.

Στο ευαίσθητο θέμα τον κοινωνικών θεμάτων ο Cook εξήγησε πως παίρνει θέση μόνο όταν γνωρίζει πως η Apple έχει γνώση πάνω σε ένα θέμα και μπορεί με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσει κάτι θετικό κάνοντας μια εισήγηση.

“Στην Apple πάντα έχουμε ως στόχο την αλλαγή του κόσμου. Έγινε ξεκάθαρο σε έμενα πριν μερικά χρόνια πως για να το κάνεις αυτό δεν κάθεσαι σιωπηλός και απλά παρατηρείς σε θέματα που έχουν σημασία. Δεν υπάρχει κάποια φόρμουλα για το πότε μιλάς για κάτι και πότε όχι. Ο τρόπος που σκέφτομαι είναι πως αν η Apple έχει γνώσεις πάνω σε ένα θέμα δεν θα γίνει απλά ένας ανούσιος ομιλητής. Μιλάμε πάντα όταν έχουμε να προσφέρουμε πραγματική ουσία πάνω σε ένα θέμα. Πάντα ρωτάμε τους εαυτούς μας αν έχουμε το δικαίωμα να μιλήσουμε για κάτι και αν έχουμε μια σοβαρή θέση για αυτό το θέμα. Η δουλειά δεν έχει να κάνει μόνο με τις πωλήσεις. Η δουλειά για εμένα δεν είναι τίποτα περισσότερο πέρα από μια ομάδα ανθρώπων. Από τι στιγμή που οι άνθρωποι έχουν αξίες τότε και οι εταιρείες πρέπει να έχουν τις αντίστοιχες αξίες. Έχουμε πολλούς μετανάστες που δουλεύουν στην Apple. Έχουμε πρώτης γενιάς μετανάστες και ας μην ξεχνάμε πως όλοι μας κάποια στιγμή ήμασταν μετανάστες.”

Στο μεταναστευτικό ο Cook αναφέρει πως είναι πολύ εύκολο κάποιος να μιλάει μόνο με αριθμούς και να ξεχάσει πως μιλάμε για πραγματικούς ανθρώπους με πραγματικά αισθήματα.

“Για εμένα οι άνθρωποι εύκολα πάνε σε απλούς αριθμούς. Όμως πίσω από αυτούς υπάρχουν πραγματικοί άνθρωποι με πραγματικά συναισθήματα. Και εδώ η Apple έχει ισχυρό λόγο εξαιτίας της διαφορετικότητας που πρεσβεύει και ως εταιρεία. Έχουμε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους από πολλά διαφορετικά μέρη και δεχόμαστε ακόμη περισσότερους. Τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν να κάνουν με το γεγονός πως πρέπει να αναφερόμαστε στους ανθρώπους με αξιοπρέπεια πάνω από οτιδήποτε άλλο.”

“H Apple έχει μια συγκεκριμένη πολιτική και αυτή πρεσβεύουμε. Νομίζω πως αν μείνεις πιστός σε αυτό τότε οι άνθρωποι το σέβονται ακόμη και αν δεν συμφωνούν μαζί σου. Τα χρήματα δεν μπαίνουν ως παράγοντας σε αυτή την πολιτική μας. Η Apple επίσης δεν δίνει ούτε ένα δολάριο σε μια πολιτική καμπάνια και αυτό επίσης έχει την αξία του ως θέση μας σαν εταιρεία” 

Ο Cook επίσης ρωτήθηκε για την ιδιωτικότητα των χρηστών.

“Έχουμε έντονα συναισθήματα για την ιδιωτικότητα και το κάναμε από πάντα όταν οι άλλοι δεν νοιαζόντουσαν. Δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί με τα media να εστιάζουν σε αυτό το τόσο σημαντικό θέμα και είπαμε α πρέπει να ασχοληθούμε και εμείς με αυτό. Δεν δημιουργούμε προφίλ χρηστών σε καμία περίπτωση”

Σχετικά με τον εθισμό στην τεχνολογία ο Cook ανέφερε:

“Έχει γίνει ξεκάθαρο πως κάποιοι από εμάς δαπανούμε πολύ χρόνο στις συσκευές μας. Μπορούμε να βοηθήσουμε για αυτό. Ποτέ δεν ήθελα οι καταναλωτές μας να χρησιμοποιούν τις συσκευές μας παραπάνω από ότι είναι το νορμάλ.”  

Επίσης ο Cook τόνισε πως τα νέα χαρακτηριστικά που φέρνει το iOS 12 βοηθάνε σημαντικά στην ψηφιακή υγεία των χρηστών.

Τέλος επίσης τόνισε:

“Η Apple αποτελείτε από διοικητικά στελέχη που δεν δίνουν σημασία στην μετοχή της εταιρείας. Αν ξεκινήσεις να παίρνεις αποφάσεις με βάση τους επενδυτές περιορισμένου χρόνου τότε είναι σίγουρο πως θα κάνεις πολλές λάθος επιλογές. Οι επενδύσεις που κάνουμε αφορούν πολλά χρόνια μπροστά και όχι έναν κύκλο εργασιών 90 μόλις ημερών. Πρέπει να κοιτάμε στον καθρέφτη και να αναφέρουμε πως θα αντέξουμε την ένταση και την κριτική. Επίσης οι επενδυτές που σκέφτονται μόνο για περιορισμένο διάστημα και επενδύουν ανάλογα καλύτερα να απομακρυνθούν γιατί δεν είμαστε τέτοια εταιρεία.”