The Theory of Everything: Μια δυνατή ταινία για ένα μεγάλο μυαλό [AWH Movie Review]

151

they

Σκηνοθεσία: James Marsh.

Ηθοποιοί: Eddie Redmayne, Felicity Jones, Charlie Cox, Emily Watson, Simon McBurney, David Thewlis.

Είδος: Βιογραφική, Δράμα

Διάρκεια: 123 λεπτά

Σύνοψη 

theory-of-everything-screencap

To The Theory of Everything είναι μια ταινία για τον πιο λαμπερό φυσικό επιστήμονα της εποχής μας τον Stephen Hawking, αλλά και της  Jane Wilde, μια μαθήτριας καλών τεχνών που τον ερωτεύτηκε όταν εκείνος ακόμη σπούδαζε στο Cambridge το 1960. Κανείς δεν περίμενε πολλά από τον νεαρό Stephen Hawking έναν ιδιόρρυθμο φοιτητή κοσμολογίας. Η διάγνωση της σοβαρής ασθένειας του στα 21 του χρόνια του έδωσε μια εκτίμηση για μόλις 2 χρόνια ζωής. Εκεί λοιπόν που όλοι θεώρησαν πως το άστρο του Hawking είχε πεθάνει η Jane θα τον αναστήσει και μέσα και από τον δικό της αγώνα ο Hawkings θα φτάσει στο σημείο να θεωρηθεί ο άξιος συνεχιστής του Einstein. Ο Hawking μπορεί να χειροτέρευε χρόνο με τον χρόνο συωματικά αλλά η δύναμη του μυαλού και της ψυχής του του έδωσαν ζωή. Μια ζωή γεμάτη χαρές, βραβεία ακόμη και παιδιά αλλά και ψυχικής φθοράς και δράματος. Αν το μεγαλείο του μυαλού του συνεχίζει να μας εντυπωσιάζει ακόμη και στις μέρες μας το μεγαλείο της ψυχής του είναι το ίδιο αξιομνημόνευτο.

Κριτική 

Το γεγονός πως η ταινία βασίζεται στο βιβλίο που εξέδωσε η Jane Wilde, είναι ίσως ένα από τα μεγάλα ατού της ταινίας. Η δημόσια εικόνα του Hawking είναι πολύ γνωστή στον κόσμο και όλοι μας λίγο πολύ τον γνωρίζουμε σαν έναν λαμπερό επιστήμονα με αναπηρία. Η προοπτική όμως που δίνει μια γυναικεία παρουσία πίσω από αυτό τον μεγάλο άνδρα αλλάζει τις ισορροπίες και μας φέρνει πιο κοντά στον Hawking άνθρωπο. Έτσι λοιπόν έχουμε μια υπέροχη ισορροπία που είναι έκδηλη σε όλη την διάρκεια της ταινίας.

hawking-845a_bffcc5d136492e28e1940ddbcefaec89

Πριν συνεχίσουμε να τονίσουμε πως ο ίδιος ο Hawking ενέκρινε την ταινία και έδωσε τις ευλογίες του. Συγκεκριμένα με το καυστικό χιούμορ που τον διακρίνει είπε “Με αδρές πινελιές αυτή είναι η ζωή μου μέχρι τώρα”

Η ταινία θα μπορούσε άνετα να θεωρηθεί μια συνέχεια του Interstellar ως προς την επιστημονική και αστροφυσική της υφή αλλά αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα. Ο James Marsh σε αυτή την περίπτωση δεν προσπαθεί να μας μεταφέρει τις πολύπλοκες επιστημονικές θεωρίες του Hawking αυτούσιες αλλά τις δομεί με έναν τρόπο που οι περισσότεροι θα καταλάβουν έχοντας ως κέντρο της εξιστόρησης του τον Hawking άνθρωπο και λιγότερο τον Hawking επιστήμονα.

Σε αυτό το δύσκολο ομολογουμένως εγχείρημα στα μέγιστα βοηθούν οι πραγματικά εντυπωσιακές ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών της ταινίας του Eddie Redmayne και της Felicity Jones.

Η ιστορία ξεκινάει από την συνάντηση τους σε ένα πάρτι όντας και οι δύο φοιτητές στο Cambridge. Μέσα από πολύ όμορφες εικόνες οι ταινία μας μεταφέρει στην γέννηση του έρωτα ανάμεσα σε αυτούς τους δύο ενώ παράλληλα και σε τακτά χρονικά διαστήματα μας φανερώνει τα πρώτα σημάδια της ασθένειας του Hawking.

theory-everything-reviews-eddie-redmayne

Το δράμα κορυφώνεται όταν ο Hawking μαθαίνει πως έχει μόνο δύο χρόνια ζωής και ουσιαστικά θέλει να παρατηθεί από όλα στην ζωή του. Η Jane όμως είναι αυτή που θα σταθεί πλάι του θα του δώσει φτερά και θα δεχτεί όλες τις προκλήσεις που η ασθένεια του Hawking θα φέρει στην σχέση και μετέπειτα στον γάμο τους.

Ο Marsh από την αρχή ξεκαθαρίζει πως η ταινία θα είναι ένας φόρος τιμής σε δύο ανθρώπους που ξεπέρασαν τα όριά τους περισσότερες φορές απ’ ό,τι εμείς οι υπόλοιποι καν τα αγγίζουμε.

Είναι μια λοιπόν πανέμορφη ιστορία με όμορφες εικόνες, έξυπνους διαλόγους που θα χαρίσουν ακόμη και στιγμές γέλιου αλλά πάνω από όλα είναι μια ιστορία γεμάτη σεβασμό και θαυμασμό για το κοινό κατόρθωμα τον δύο πρωταγωνιστών.

Ο Eddie Redmayne άνετα κάνει την πιο ριζική σωματική μεταμόρφωση της χρονίας ως Hawking και η ερμηνεία του άξια ανήκει στις πιο πολυβραβευμένες της χρονιάς και είναι και υποψήφια για όσκαρ 1ου ανδρικού ρόλου. Το γεγονός μάλιστα πως κατάφερε να μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη άριστα τον σαρκασμό και την δίψα για ζωή του Hawking ενώ παράλληλα δεν ξέχασε να μας θυμίζει και τον παιχνιδιάρη φοιτητή που βρίσκεται στο σώμα του μεσήλικα επιστήμονα δείχνουν αν μη τι άλλο το μοναδικό ταλέντο του ηθοποιού.

theory-everything-movie-reviews

Η Felicity Jones από την πλευρά της είναι αυτή που θα σας ραγίσει την καρδία με την ερμηνεία της. Η ηθοποιός με μεγάλο ταλέντο καταφέρνει να μας δείξει όλα τα στάδια της ψυχοσύνθεσης της Jane. Από μια αποφασιστική και δυνατή κοπέλα σε μια γυναίκα που συνειδητοποιεί συνειδητοποιεί σταδιακά ότι η ασθένεια του Hawking -και άρα η εξάρτησή του από εκείνη- θα κρατήσει δεκαετίες. Ένας πραγματικά τραγικός χαρακτήρας που πάρα τις αντιξοότητες δεν έχασε ποτέ την αγάπη και την τρυφερότητα της για τον σύζυγο της.

CharlieCox_1126_LiamDaniel_FocusFeatures.jpg.644x433_q100

Πολύ καλές είναι και οι ερμηνείες του Charlie Cox ως του άνδρα που θα αναστατώσει την ζωή της Jane και θα την διχάσει καθώς και της Macine Peake που θα κάνει κάτι αντίστοιχο στην ζωή του Hawking. Είναι αυτοί οι δύο χαρακτήρες που θα σεβαστούν τους ήρωες της ταινίας αλλά και που οι δύο έχουν να προσφέρουν ευγενικά ο καθένας τους αυτό το κάτι περισσότερο στην Jane και το Hawking.

Μάλιστα αυτές οι δύο παράλληλες σχέσεις θα δημιουργήσουν μερικές από τις πιο έντονες σκηνές και στιγμές της ταινίας.

Συμπέρασμα

timthumb

To The Theory of Everything προσπαθεί να πλάσει μια πιο ανθρώπινη βιογραφία για το τεράστιο μυαλό του Stephen Hawking, να τον αναδείξει όχι τόσο ως διανοούμενο αλλά ως σύζυγο που μάχεται για να κρατήσει τη σύζυγό του ευτυχισμένη παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν και, ενδιάμεσα, να μιλήσει και για τις φανταστικές θεωρίες του και τη συμβολή του στην Επιστήμη. Είναι λοιπόν περισσότερο ένα δράμα και λιγότερο μια στεγνή βιογραφική ταινία. Αν σας άρεσε το Immitation Game αλλά θα προτιμούσατε να είναι πιο κοντά στο Beautiful Mind τότε πραγματικά θα λατρέψετε το The Theory of Everything. Το τελευταίο είναι πιο έντονο συναισθηματικά και με μια ερμηνεία, αυτή του Eddie Redmayne, που πραγματικά θα μείνει ιστορική και σημείο αναφοράς.

Σχολιασμός στο φόρουμ